Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 14:14, 02 kwi 2022

Basieksp napisał(a)
Widzę, że mamy podobną pogodę, wietrznie, słonecznie, zimno i sucho Ja trochę podlałam, strasznie się kurzy przy tym wietrze, ale po niedzieli ma padać

Basiu, pogoda podobna, bo i region prawie ten sam, sucho jest i baaardzo zimno, a i roślinki trzęsą się...
anpi 14:28, 02 kwi 2022

Elizko, koniczynka nadal piękna i jedyna w swoim rodzaju!
Oczywiście szkoda bukszpanów i jak nie przetrwają to
najwyżej posadzisz cisy, wiem, że duży koszt, ale jak kupisz małe sadzonki...
W ostateczności jakieś berberysy zielone (koniczynka najwyżej nie będzie zimozielona). A może kulki Daniki i strzyc je w żywopłocik? Masz jakąś alternatywę?

Na ostatnim zdjęciu świetnie ujęłaś także krajobraz za płotem. Fajny widoczek!
Rumianka 15:58, 02 kwi 2022

anpi napisał(a)
Elizko, koniczynka nadal piękna i jedyna w swoim rodzaju!
Oczywiście szkoda bukszpanów i jak nie przetrwają to
najwyżej posadzisz cisy, wiem, że duży koszt, ale jak kupisz małe sadzonki...
W ostateczności jakieś berberysy zielone (koniczynka najwyżej nie będzie zimozielona). A może kulki Daniki i strzyc je w żywopłocik? Masz jakąś alternatywę?

Na ostatnim zdjęciu świetnie ujęłaś także krajobraz za płotem. Fajny widoczek!

Aniu, sporo jest roślin na żywopłocik...brałam jeszcze pod uwagę trzmielinę żółtozieloną, mam nawet już sporo ukorzenionych sadzonek, bo liczę się z tym, że ten bukszpan nie przetrwa, ale dałam mu szansę, zresztą ostatnią. Trzmielina jest fajna, bo latem trzyma swój kolorek, a na zimę przebarwia się na różowo...poza tym łatwo ją przycinać, bo ma miękkie gałązki, a np. berberys jest też fajny, ale już podczas przycinania, niekoniecznie "fajny",,, Myślę, że kwestia obwódki w koniczynce będzie tematem na następny sezon, bo jak teraz nie odrośnie, to w przyszłym roku trzeba będzie zakasać rękawy i wykopywać tego nieszczęśnika...brr
Joku 17:33, 02 kwi 2022

O prognozie napisałam u mnie.
Magara 23:16, 02 kwi 2022

Rumianka napisał(a)

Pierwsze zakupy poczynione...złożyłam zamówienie w ogrodniczym na drzewka, nie wiem kiedy mi sprowadzą, bo ja nie kupuję przez internet, wolę dotknąć i dokładnie obejrzeć, to co kupuję...

Rumianko, a napisz mi priv gdzie tak można zamówić i obejrzeć? Czasem bywam w Twojej okolicy, też by mi takie zakupy odpowiadały, że zamówię ale o zakupie zdecyduję jak zobaczę
Bukszpanów nie mam i nie żałuję
A kotka nie przekreślaj, nie wiem ile kotów u mnie było, ale niektóre potrafiły znikać i na parę dobrych miesięcy a potem wracać, koty tak mają
Milka 08:46, 03 kwi 2022

Rumianka napisał(a)

Tęsknię za kotkiem...
Pierwsze zakupy poczynione...złożyłam zamówienie w ogrodniczym na drzewka, nie wiem kiedy mi sprowadzą, bo ja nie kupuję przez internet, wolę dotknąć i dokładnie obejrzeć, to co kupuję...Nacięłam się kilka razy, stąd moja ostrożność.
A zamówione drzewka, to: dęby "Green Pillar", ambrowce "Slender Silhouette", miłorząb dwuklapowy "Menhir" oraz parocja perska "Bella"...

Piękne drzewa zamówiłaś.
Z bukszpanami mam to samo, cały żywopłot wkoło miłorzębów, ale my zetniemy i nie będę wykopywać, nie dam rady. One w glinie i to tak trzyma, że nijak to zrobić, zakryję czymś i zgniją.
Ja juz mam dość walki o nie. Krótko przycięte odrosną, na innej rabacie moje 30 kulek ścięłąm do ziemi i puszcza zielone, ale już ich nie chcę. Trzymam kciuki za kotka, może wróći. Z tego powodu moja kicia tylko domowa.
Rumianka 16:38, 03 kwi 2022

Magara napisał(a)

Rumianko, a napisz mi priv gdzie tak można zamówić i obejrzeć? Czasem bywam w Twojej okolicy, też by mi takie zakupy odpowiadały, że zamówię ale o zakupie zdecyduję jak zobaczę
Bukszpanów nie mam i nie żałuję
A kotka nie przekreślaj, nie wiem ile kotów u mnie było, ale niektóre potrafiły znikać i na parę dobrych miesięcy a potem wracać, koty tak mają

Napisałam priv...
Rumianka 16:43, 03 kwi 2022

Milka napisał(a)

Piękne drzewa zamówiłaś.
Z bukszpanami mam to samo, cały żywopłot wkoło miłorzębów, ale my zetniemy i nie będę wykopywać, nie dam rady. One w glinie i to tak trzyma, że nijak to zrobić, zakryję czymś i zgniją.
Ja juz mam dość walki o nie. Krótko przycięte odrosną, na innej rabacie moje 30 kulek ścięłąm do ziemi i puszcza zielone, ale już ich nie chcę. Trzymam kciuki za kotka, może wróći. Z tego powodu moja kicia tylko domowa.

Irenko, bukszpany tez mnie już fest wnerwiły, dlatego nie certoliłam się, cięłam przy ziemi...albo wóz, albo przewóz...no nie?
Jeżeli przyjdzie mi wykopywać, to też robota solidna by mnie czekała, w samej koniczynce posadzonych jest 190 krzaczków...brr, a o reszcie nie wspomnę...wokół huśtawki też podobna ilość, i jeszcze w innych miejscach. Nasadziłam tyle, to teraz mam... porządną zagwostkę.
Alija 17:41, 03 kwi 2022

Rumianka napisał(a)

Eliska, super Wam wyszły te skrzynie, bardzo mi się podobają. Myślę o takich już od dłuższego czasu,
ale jakoś ciągle brak zdecydowanych działań.
Szkoda kotka, bardzo szkoda.
sylwia_slomc... 20:13, 03 kwi 2022

Szkoda i kotka i koniczynki, ale przez to, że była nie tylko z bukszpanu to nadal nie wygląda źle. Najtaniej i najszybciej suchodrzew zastąpiTylko cięcie częstsze