Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Basieksp 21:14, 29 maj 2022

O to będę miała na nie oko
LIDKA 21:31, 29 maj 2022

Te śniedki rosna koło mnie dziko. Koło mojej skrzynki elektrycznej przy drodse
Nie wiedzialam czy wykopane i przyniesione przyjmą się. Ale wobec Waszych doswiadczeń na przyszłą wiosnę też sie nimi zaopiekuję i zobaczę czy nnie polubią.
Magara 23:19, 29 maj 2022

Śniedki też mam, specjalnie kupowałam, Ewa-Anda mnie natchnęła Kojarzą mi się z dzieciństwem Mam je chyba drugi rok, może trzeci (?) nie zauważyłam żeby się mocno panoszyły, zresztą po kwitnieniu zanikają
Rumianka 15:55, 01 cze 2022

Joku napisał(a)
Bywam tam czasami też więc się zapytam przy okazji. Dziękuję za chęć pomocy. Te "śpioszki" (śniedki) lubią się mnożyć bez opamiętania jak czosnki główkowate i grożą z czasem opanowaniem ogrodu. Uważajcie dziewczyny .

Nie zauważyłam żeby rozrastały się tak jak piszesz, ale dzięki ,a cenną uwagę, będę je obserwować.
Rumianka 15:57, 01 cze 2022

Kordina napisał(a)
O, ja też ma kilka kępek śniadka (albo śniedka) kilka lat, ale u mnie trzyma się w kępkach i ani myśli rozsiewać się samoistnie

Może też są jakieś odmiany które rozsiewają się ponad miarę.
Rumianka 15:58, 01 cze 2022

Basieksp napisał(a)
O to będę miała na nie oko

Ja też będę je obserwować na wszelki wypadek.
Rumianka 16:04, 01 cze 2022

LIDKA napisał(a)
Te śniedki rosna koło mnie dziko. Koło mojej skrzynki elektrycznej przy drodse
Nie wiedzialam czy wykopane i przyniesione przyjmą się. Ale wobec Waszych doswiadczeń na przyszłą wiosnę też sie nimi zaopiekuję i zobaczę czy nnie polubią.

Ja mam sporo roślin przyniesionych znad jeziora lub lasu, które chyba ktoś wywalił. Kiedyś przyniosłam sobie z chaszczowiska roślinę podobną do ślazu kwitnąca ślicznie na biało. Szybko zrozumiałam dlaczego ktoś to wyrzucił. Rozrastało się w szaleńczym tempie zajmując coraz więcej rabat. Walka była ciężka z usuwaniem tej rośliny ale udało się wygrać po długich staraniach.
Rumianka 16:06, 01 cze 2022

Magara napisał(a)
Śniedki też mam, specjalnie kupowałam, Ewa-Anda mnie natchnęła Kojarzą mi się z dzieciństwem Mam je chyba drugi rok, może trzeci (?) nie zauważyłam żeby się mocno panoszyły, zresztą po kwitnieniu zanikają

Tak jak pisałam wyżej może są odmiany o inwazyjnym rozrastaniu.
Joku 17:24, 01 cze 2022

Śniedka miałam w poprzednim ogrodzie, odziedziczyłam go po poprzednich właścicielach. Nie darzyłam go miłością od początku, pojawiał mi się to tu to ówdzie. Pewnie sama go rozsiewałam przesadzając rośliny. Pamiętam że jako chwast rósł na polu u Rodziców, jako dziecku mi się nawet podobał .
Magara 23:58, 01 cze 2022

Ja go bardzo lubię Pojawia się, jest, cieszy bardzo, tym bardziej, że teraz na rabatach jakby spokojniej się zrobiło Potem znika i nie kojarzę jakoś problemów np.z zasychającym liściem jak przy innych cebulowych. Może się nim zachłysnęłam ale jesienią będę dosadzać