Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 15:31, 28 sie 2023

Joku napisał(a)
Szkoda tych drzewek, trzeba mieć nadzieję że w przyszłym roku odbiją.
Powojnik pięknie tobie kwitnie i efekty wyprawy do lasu po grzyby są.

Jolu, jak patrzę na te biedniutkie drzewka, to płakać mi się chce z bezsilności...wypada tylko czekać, czy odrosną...Powojnik już też powoli kończy kwitnienie, a floksy zbyt gwałtownie po suszy (mimo podlewania) też kończą kwiaty...
Rumianka 15:47, 28 sie 2023

Powoli zaczyna odrastać bukszpan pożarty przez ćmę...ale tylko w tym miejscu...może jeszcze wróci do świetności...
Basieksp 22:51, 28 sie 2023

To dobra wiadomość, że bukszpan odrasta u nas ćmy nigdy na szczęście nie zauważyłam, chociaż moje bukszpany i tak nie są takie okazałe, jakoś powoli u mnie rosną.
Rumianka 10:58, 11 wrz 2023

Basiu, do bukszpanów już 2-3 lata temu straciłam serce...gdy ćma zaczęła atakować, a wszystkie środki zaradcze nie skutkowały. To jest walka z wiatrakami...Poddałam się. Nie wszystkie wywaliłam, ale te co zdołają odrosnąć, to niech im będzie...ale nowych sadzonek nie robię..
Floksy w tym sezonie kwitły znacznie krócej niż zawsze. Obecnie rozchodniki zaczynają pokazywać swój kolorek, no i rozplenice swoje kłosy...Buczek, który w czasie upału zrzucił wszystkie listki, zaczyna wypuszczać nowe...natomiast klonik Ginnala stoi z tymi suchymi listkami...a ja czekam co będzie z nim. Moje 8 letnie wrzosy też w większości kończą żywot, bo od samej wiosny są suche. Część jednak kwitnie w najlepsze, ale one wszystkie tworzyły ładna obwódkę w koniczynce...a teraz wygląda to fatalnie, aż nie chce się fotografować, bo są poprzeplatane tymi suchymi. Wiosną zastąpię je czymś innym...
Pozdrawiam.
Alija 11:08, 11 wrz 2023

Elisko, ja w tym roku też poległam na placu boju z ćmą. Wycięłam wszystkie równo z ziemią z wielkim bólem serca, bo większość to moje własnoręcznie zrobione sadzonki, teraz zauważyłam, że odrastają. Na razie ich nie wykopuję, zobaczymy..
Pozdrawiam
Joku 18:10, 11 wrz 2023

Ćmy u mnie jeszcze nie było (odpukać w niemalowane !), ale patrzę podejrzliwie na swoje bo w środku są jakieś żółtawe. Jedną kulę przycięłam tuż przed deszczem i teraz patrzę z niepokojem czy jakaś grzybowa zaraza na niej się nie wykluje.

Odmianowe wrzosy chyba mają ograniczoną żywotność, co jakiś czas trzeba je wymieniać.
Rumianka 09:55, 18 wrz 2023

Alija napisał(a)
Elisko, ja w tym roku też poległam na placu boju z ćmą. Wycięłam wszystkie równo z ziemią z wielkim bólem serca, bo większość to moje własnoręcznie zrobione sadzonki, teraz zauważyłam, że odrastają. Na razie ich nie wykopuję, zobaczymy..
Pozdrawiam

U mnie wczoraj zezarty kolejny krzaczek bukszpanu. A przedwczoraj był jeszcze zielony. Brak słów.
Rumianka 10:18, 18 wrz 2023

Joku napisał(a)
Ćmy u mnie jeszcze nie było (odpukać w niemalowane !), ale patrzę podejrzliwie na swoje bo w środku są jakieś żółtawe. Jedną kulę przycięłam tuż przed deszczem i teraz patrzę z niepokojem czy jakaś grzybowa zaraza na niej się nie wykluje.

Odmianowe wrzosy chyba mają ograniczoną żywotność, co jakiś czas trzeba je wymieniać.

Masz rację Jolu, że wrzosy trzeba co kilka lat odnawiać. Szkopuł w tym, że tej odmiany Robert Chapman ciężko dostac.
Rumianka 13:46, 18 wrz 2023

Wywalona śliwka która rodziła po ok 15_20 owoców i zabierała światło warzywom.
wydawało się że budleja nie przetrwała zimy ale udało jej się przeżyć
Rumianka 14:23, 18 wrz 2023