Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 09:34, 17 cze 2024

na rabacie rogalowej w rogach rosły 2 klony Ginnala ok. 3,5m, jeden usechł, ale odbił z pnia więc przesadziłam w inne miejsce, a drugi też przesadzony za maliny...rogalowa jest teraz z samymi kwiatami, bez drzewek
Rumianka 09:34, 17 cze 2024

ostrogowce zgrały się z kolorem berberysów...

Basieksp 09:36, 17 cze 2024

Piękne róże, ogromne Masz goździki brodate , ja swoje gdzieś zgubiłam, chyba nie pozwoliłam im się wysiać albo wyplewiłam ale już sobie wysiałam nowe, bo bardzo je lubię, ładnie pachną i długo stojw w wazonie kiedyś mówiłam na nie cegiełki
Rumianka 09:38, 17 cze 2024

w koniczynce już widać nową obwódkę z trzmieliny
Rumianka 09:40, 17 cze 2024

róża wyhodowana z patyczka

żurawki odrodziły się w rozecie chodnikowej...
Rumianka 09:59, 17 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Piękne róże, ogromne Masz goździki brodate , ja swoje gdzieś zgubiłam, chyba nie pozwoliłam im się wysiać albo wyplewiłam ale już sobie wysiałam nowe, bo bardzo je lubię, ładnie pachną i długo stojw w wazonie kiedyś mówiłam na nie cegiełki

Basiu, te goździki to stara dobra odmiana, mam je od lat, bo sieją się same...pachnące bardzo...Pozdrawiam.
Rumianka 10:50, 17 cze 2024

Ostatnie deszcze bardzo pomogły roślinom, bo podlewanie z węża to tylko namiastka...
Zresztą ostatnie moje przesadzanki tez cieszą się z wilgotnej ziemi i nie muszę tyle biegać z konewką. Przesadzanki były tylko symboliczne...roślinki rosnące z brzegu, które urosły, poszły do tyłu a te niższe na brzeg rabaty, taka tylko zamiana.
No i była grubsza robota, gdyż jeden z buczków marnie rósł...zajrzałam mu w korzenie i okazało się, że prawie ich nie ma...obgryzione, pełno żółtych kulek miał widocznie w doniczce...przesadziłam go w lepsze miejsce, a w jego miejsce przesadziłam buczka , który rósł na środku rabaty z okienkiem...no i najgrubsza robota z przesadzeniem klona Ginnala. Ale poradziłam sobie, jedynie ostatnie przesadzanie musiało być z pomocą Ema.
Joku 16:18, 17 cze 2024

To się napracowałaś. Czekałam na zdjęcia twoich różanych pnących potworów.
Goździki brodate rosły u mojej mamy w ogródku. Robiły wrażenie na wszystkich odwiedzających, każdy domagał się bukietu . Mam do nich sentyment, może wysieję.
Basieksp 17:13, 17 cze 2024

Ale jak korzenie obgryzione , to coś musiało mu te korzenie obgryźć? Oby nie był to jakiś szkodnik, często karczownik robi takie straty obserwuj inne rośliny i czy jakiś dziwnych kopczyków nie ma.
An_na 18:55, 17 cze 2024

Elisko, obserwuj czy nie masz pod roślinami lub w okolicy płotu takich spłaszczonych otworów średnicy około 4-5 cm.
Korzenie mógł obgryzać karczownik. U moje mamy zjadł wszystkie tulipany i lilie. Dookoła płotu pełno dziur i przy roślinach też. Nie robi kopców, nie widać zruszonej ziemi, tylko te dziury.Wrzucałam w nie takie mocno śmierdzące kulki emitujące gaz. Pomogło.
A najlepszym rozwiązaniem jest dobry kot