Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 18:21, 20 maj 2016

Toszka napisał(a)
te kupione wiosna pewnie mają masę nawozu wrzuconego w korzenie. I to dlatego.

Ziemię koniecznie wyściółkuj korą, aby zmniejszyć parowanie i wysychanie. Nie za grubo syp.

Tosia, lać czy nie lać nawozem? Czy może tylko te bledsze?

Mam całą masę kupionych zrębków, mogą być zamiast kory?
MirellaB 18:30, 20 maj 2016

Alicja jakie to są hortensje?

Dzisiaj do biura dokupiłam dwie hortki takie same jak poprzednio, w tej samej szkółce i od tego samego producenta. Wielkość taka sama jak tych poprzednich. Jak poszłam je posadzić to te pierwsze są 20 cm wyższe. Chodzi mi o to, że posadzone w ziemi szybciej przyrastają
alis 18:53, 20 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Alicja jakie to są hortensje?

Dzisiaj do biura dokupiłam dwie hortki takie same jak poprzednio, w tej samej szkółce i od tego samego producenta. Wielkość taka sama jak tych poprzednich. Jak poszłam je posadzić to te pierwsze są 20 cm wyższe. Chodzi mi o to, że posadzone w ziemi szybciej przyrastają

Limelight, ale zaczynam się niepokoić, mam nadzieję, że jest tak jak mówisz, bo u mnie też jest różnica w wysokości jest, z tym że w różnych szkółkach moje kupione.
goska 19:37, 20 maj 2016

Hortensja limelight moje marzenie.
Flower1 19:48, 20 maj 2016

alis napisał(a)
Sadzone jesienią, kupione w innej szkółce z kartkami

I kupiona wiosną

Pięknie wyrosły te sadzoneczki dobrze byłoby podrzucić korą bedą lepiej trzymały wilgoć, pozdrowionka zostawiam
Toszka 19:56, 20 maj 2016

A te zrebki są przekompostowane? Bo jesli nie to zaczną się kompostować na rabacie i kraść roślinom azot
Tylko bledsze lej, bo tak jak pisałam to te świeżo kupione na bank nafaszerowane sa nawozem. te z jesieni na pewno się już ukorzeniły w miarę dobrze, a te wiosną sadzone maja się skupić na korzenieniu się, a nie na produkowaniu kwiatów, bo taka produkcja osłabia roslinę.
anbu 21:02, 20 maj 2016

Ali śliczne hortki, wielkie już
alis 21:12, 20 maj 2016

Tosia, nie mam pojęcia leżały przez rok na rabacie, zebraliśmy je na wiosnę jak wywalaliśmy szmatę, trochę tego nakupiliśmy w ubiegłym roku

Jakoś nigdzie u nas w ogrodniczych nie widzę magicznej siły do hortek, jakiś inny nawóz może być? Co prawda dołki pod hortki były zaprawiane obornikiem, ale.
alis 21:14, 20 maj 2016

anbu napisał(a)
Ali śliczne hortki, wielkie już

Echhh, marzenie, żeby zakwitły
Monka 21:38, 20 maj 2016

alis napisał(a)

Echhh, marzenie, żeby zakwitły

Alu ja swoje hortki też kupiłam w szkółce i dopiero co posadziłam, mam nadzieję , że zakwitną a jak nie to niech chociaż się przyjmą i przeziumują