Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 11:02, 03 cze 2016

Ojoj, moje też na tegorocznych patykach, chyba 1 zostawię sobie żeby oczy chociaż odrobinkę nacieszyć
Toszka 12:17, 03 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Każdy robi jak uważa. Nie jest to wymysł pana, który się nie zna, w ogrodniczych też tak radzili.
To się potwierdza, Iwonka również mi pisała, że tak powinno się robić.
Ja eksperymentuję. Najsłabszy krzak obcięty.

Nic Mirellko z tego co napiszę nie odnosi się do ciebie - ot takie pankracowe myśli mnie naszły.

Decyzje o cięciu i niecięciu zależą przede wszystkim od rozwinięcia systemu korzeniowego rośliny. Jeśli jest mały, czyli doniczka do litra, to faktycznie nie ma co zmuszać rośliny do kwitnięcia. Ale jesli roślina ma dobrze wykształcony system korzeniowy, czyli doniczka np. trzylitrowa z przerośniętym dobrze korzeniem to czemu takiej rośliny nie zachęcić do kwiatów.
Odnośnie rad sprzedawców w sklepach... hmmm - raz ręce nam opadają bo słyszymy np. trawka to carex, albo żurawka to żurawka, albo różowa róża, stipa bez problemu zimuje, trawa pampasowa też, a za moment traktujemy serio dobre rady.
Dopiero co w nowym, którymś ogrodzie (nie pamiętam który to) właścicielka pisała, że szkółkarz jej wmówił, że uszczykując serba utrzyma go w miniaturowym (do 2m) wzroście
Nie mówię, że wszyscy sprzedawcy są ignorantami, ale często to ich poradnictwo trzeba mocno przefiltrować i mieć na uwadze fakt, że w dzisiejszych, trudnych konkurencyjnie czasach chęć sprzedaży jest silniejsza od profesjonalizmu, bo sprzedaż = zarobek. Zarabianie to nic złego, ale nie przy pomocy wciskania, nierzadko kitów
alis 12:34, 03 cze 2016

Z tymi sprzedawcami to trafiłaś w sedno Toszka, kiedyś któryś ze sprzedawców wręcz z ironicznym oburzeniem wykrzyknął mi ,,o jakich odmianach bukszpanów pani mówi? bukszpan to bukszpan a formuje sobie pani w kulkę stożek czy co tam się podoba", głupio się poczułam wśród tłumu ludzi uznana za ignorantkę i powiedziałam sobie, że więcej tam moja noga nie stanie
dominika_ 13:33, 03 cze 2016

Powinni też mieć na uwadze, że zadowolony klient powie 10 osobom, niezadowolony co najmniej 100
alis 14:24, 03 cze 2016

To prawda Dominiko, jakoś ostatnio mam nieszczęście spotykać na swojej drodze mocno nieżyczliwych ludzi
Wyłączam oczywiście z tego grona nieżyczliwych Ogrodowisko, tutaj jest masa życzliwych i przyjaznych ludzi, pewnie dlatego tak lubię tutaj bywać

Tak w celu uzyskania pełnej pewności, czy to jest szałwia jednoroczna?

Toszka 14:44, 03 cze 2016

tak!
Pięęękna jest
alis 16:16, 03 cze 2016

Toszka napisał(a)
tak!
Pięęękna jest

Szkoda, że jednoroczna, bo rzeczywiście ma piękne kwiaty, co prawda dokupiłam tylko 2 (będąc w niewiedzy), ale widać jednak różnicę między omszoną a tą.

iwka 16:25, 03 cze 2016

Śliczna ta szałwia, kurcze wysiałam dwie torebki, ale że do wysiewów mam dwie lewe ręce, tzn do pielęgnowania siewek utrzymałam przy życiu dwie sadzonki, wysadziłam je do gruntu i zapomniałam o nich, teraz śladu już nie ma

alis 17:10, 03 cze 2016

U mnie tez tylko 2 Iwonko Jak tam Twoje ML?
JoannaDe 18:12, 03 cze 2016

alis napisał(a)
Z tymi sprzedawcami to trafiłaś w sedno Toszka, kiedyś któryś ze sprzedawców wręcz z ironicznym oburzeniem wykrzyknął mi ,,o jakich odmianach bukszpanów pani mówi? bukszpan to bukszpan a formuje sobie pani w kulkę stożek czy co tam się podoba", głupio się poczułam wśród tłumu ludzi uznana za ignorantkę i powiedziałam sobie, że więcej tam moja noga nie stanie

Alis, trzeba było Panu ''sprzedawcy'' powiedzieć, ze skoro nie wie nic o bukszpanach to nie powinien w tym miejscu pracować. A przynajmniej autorytatywnie się nie odzywać. To jemu powinno być głupio a nie Tobie.