Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 19:32, 28 gru 2020

To jest ta po prawej stronie?
Jestem chętna dziękuję
nyna76 19:43, 28 gru 2020

Tak, to ta.
To super, na pewno wykorzystasz do leśnego klimatu rabaty będzie gdzieś pasować.
Kokesz 20:17, 28 gru 2020

inka74 napisał(a)
Ta tuja rośnie wolno. Do 3 metrów. Jeżeli chcesz ją tu zostawić to można spróbować innego patentu - formować ją w mniejszy stożek. Na wiosnę po wypuszczeniu nowych pędów i w sierpniu przycinasz jej końce. Traci więc najbardziej intensywnie kolorystycznie młode żółte przyrosty a od środka jest bardziej w zieleń. Tej żółci pojawi się po prostu mniej i utrzymasz jej małe rozmiary. Ja tam za bardzo nie widzę miejsca na dosadzanie czegokolwiek, wręcz w drugą stronę bym poszła, odjęła kilka sadzonek.

Hmmm...dopiero co dosadzałam tam nowe rośliny a teraz mam usunąć...co masz na myśli pisząc usunąć kilka sadzonek, których?
Na razie żółta tuja ma w plecach zielone tło ze świerka ale gdybym go podkrzesała, to będzie pusto, dlatego myślałam o dodaniu zielonych tuj w plecy. Na zdjęciu z boku widać ile tam jest miejsca. Jedna zielona tuja Can can już tam rośnie bo została mi z żywopłotu, widać ją między czarnymi doniczkami.
Żółta tuja po cięciu faktycznie jest bardziej zielona, widać to też od tyłu bo słońca mam tam mniej, nie pomyślałam o tym.

inka74 20:59, 28 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Wrzesień 2020

Na tym zdjęciu z końca lata rabata jest wypełniona po brzegi. Tyłu rabaty nie widać. Być może jest to kwestia zdjęcia
Kokesz 21:06, 28 gru 2020

aaa, to myślimy o dwóch różnych rabatach ta, którą zacytowałaś to "Rabata pod modrzewiem" tam jest też tuja 4 ever goldy tylko tak mała, że jej nawet nie widać
Miałam na myśli rabatę z tą dużą żóltą tują, tam gdzie "łącznik" do ogródka leśnego, gdzie są lawendy, duże kule bukszpanowe.

Jeszcze raz wstawiam link do porównania tutaj

I jeszcze jakieś stare zdjęcie

Edit.

Taki bazgrołek popełniłam

Tu stoję za modrzewiem a rabata z dużą żółtą tują jest pod świerkiem w prawym górnym rogu

inka74 21:10, 28 gru 2020

)) hehe
Kokesz 21:33, 28 gru 2020

inka74 napisał(a)
)) hehe

Normalnie zwatpilam, co Ty mi każesz wywalać z tej rabaty, jak tam jeszcze pusto
Zobacz, taki mały ogródek, bez zakamarków, a można się pogubić
Kokesz 21:38, 28 gru 2020

inka74 napisał(a)
Na tym zdjęciu z końca lata rabata jest wypełniona po brzegi. Tyłu rabaty nie widać. Być może jest to kwestia zdjęcia

To stare zdjęcie. Cały tył wypełniały liliowce których już tam nie ma.
Aktualnie są kule na pniu i tyły raczej puste.

Tu nawet widać tą małą żółtą tuję pod samym pniem, jest niższa od stipy i
zielona bo przycięta

Kokesz 21:57, 28 gru 2020

Tak sobie pooglądałam ogród Anitki z Azylu na wichrowym wzgórzu i ona ma tak dobrane i zestawione kolory w ogrodzie jak w tej książce...coś w tym jednak jest...że też tego nie wiedziałam od początku...a myślałam ( o ja naiwna), że po 5 latach na O. już się tyyyle nauczyłam
Anda 12:16, 29 gru 2020

Kokesz napisał(a)

Ewa, żonkile i białe tulipany już tej wiosny po przekwitnięciu rozrzuciłam tam punktowo, zobaczę jak to będzie wyglądać.
Też myślę, że ciemniejsze tulipany chyba będą lepsze, zapoluję na nie jesienią
Książkę przeczytam pewnie nie raz.
Wcześniej myślałam, że na każdej rabacie wystarczy powtórzyć rośliny lub kolory i będzie ok. Nie wiedziałam, że to takie trudne.
Myślę, że z czasem jakoś to ogarnę

Oj trudne, a w małym ogrodzie jeszcze trudniejsze niż w dużym. Tu wszystko jest blisko i mocne kolory najbardziej rzucają się w oczy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies