Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

nyna76 15:31, 27 gru 2020

Reniu, po prostu chciałam je postawić pod domkiem gospodarczym za miskantami. Nie chciałam się bawić w dołowanie.
No chyba że powiesz że niewkopane tulipany w tytkach przeżyją do następnej jesieni.
Kokesz 17:14, 27 gru 2020

nyna76 napisał(a)
Reniu, po prostu chciałam je postawić pod domkiem gospodarczym za miskantami. Nie chciałam się bawić w dołowanie.
No chyba że powiesz że niewkopane tulipany w tytkach przeżyją do następnej jesieni.

W tytkach raczej wyschną. Jak nie będzie dużych mrozów to powinny dać radę na dworze.
Może przechowaj je w doniczkach w domku gospodarczym.
nyna76 17:38, 27 gru 2020

Hi hi Reniu, mój gospodarczy na razie wygląda tak... Ale znajdę kawałek

Edit: zdjęcie usunęłam.
Kokesz 17:50, 27 gru 2020

Anda napisał(a)

Reniu, dorzucę swoje trzy grosze Nie zabieraj stąd tych pomarańczowych tulipanów. One bardzo ładnie współgrają z kolorem żurawek. Białe żonkile mogłabyś zastosować trochę oszczędniej i bardziej punktowo rozrzucone. Zamiast tych purpurowych tulipanów poszłabym w ciemne, prawie czarne.

Przeczytaj tą książkę do końca Tam naprawdę zawarte jest chyba wszystko, co warto wiedzieć o kolorach. Dopiero wtedy spójrz na swój ogród Chyba najbardziej w powyższym wypadku przyda Ci się rozdział o kontraście i dwu- i trzytonacjach ( nie wiem, jak to jest przetłumaczone w książce). U mnie od strony 49tej.

Ewa, żonkile i białe tulipany już tej wiosny po przekwitnięciu rozrzuciłam tam punktowo, zobaczę jak to będzie wyglądać.
Też myślę, że ciemniejsze tulipany chyba będą lepsze, zapoluję na nie jesienią
Książkę przeczytam pewnie nie raz.
Wcześniej myślałam, że na każdej rabacie wystarczy powtórzyć rośliny lub kolory i będzie ok. Nie wiedziałam, że to takie trudne.
Myślę, że z czasem jakoś to ogarnę

Kokesz 18:27, 27 gru 2020

Ewa, pewnie o takim zestawieniu myślałaś.
Hmmm, u nawet żółty limonkowy jest przemycony.
W sumie, to można by co roku robić inne kompozycje tulipanowe, jak u Ani-Goranny, tylko miałam już tych tulipanów nie ruszać

https://i.pinimg.com/564x/d4/21/f5/d421f5f7a04ffa29448951be4fc70aec.jpg
Kokesz 22:21, 27 gru 2020

Jeszcze znalazłam podobne zdjęcie z żółtą tują, tutaj jak u mnie.
Ona ma w plecach ciemnozielonego świerka, ale gdybym dała obok jeszcze zielone tuje, jedna zielona już jest, to może zgaszę trochę ten żółty kolor, dobrze myślę?
inka74 08:44, 28 gru 2020

Ty chcesz zostawić tę żółtą tuję na tej rabacie czy myślisz o nowym towarzystwie dla niej na innej rabacie? Przepraszam, pogubiłam się. Jaka to odmiana?
Kokesz 09:00, 28 gru 2020

inka74 napisał(a)
Ty chcesz zostawić tę żółtą tuję na tej rabacie czy myślisz o nowym towarzystwie dla niej na innej rabacie? Przepraszam, pogubiłam się. Jaka to odmiana?

Chcę ją tu zostawić tylko myślałam, czy nie dać obok jeszcze kilku zielonych tuje, jak na tym zdjęciu, to może zgaszę trochę ten żółty.
To tuja 4 ever goldy.

Drugą, taką samą mam pod modrzewiem, na rabacie z pomarańczowymi tulipanami
inka74 10:31, 28 gru 2020

Ta tuja rośnie wolno. Do 3 metrów. Jeżeli chcesz ją tu zostawić to można spróbować innego patentu - formować ją w mniejszy stożek. Na wiosnę po wypuszczeniu nowych pędów i w sierpniu przycinasz jej końce. Traci więc najbardziej intensywnie kolorystycznie młode żółte przyrosty a od środka jest bardziej w zieleń. Tej żółci pojawi się po prostu mniej i utrzymasz jej małe rozmiary. Ja tam za bardzo nie widzę miejsca na dosadzanie czegokolwiek, wręcz w drugą stronę bym poszła, odjęła kilka sadzonek.
nyna76 15:31, 28 gru 2020

Reniu, będę w tym roku usuwać taką kosodrzewinę,czy cuś... moźe by ci pasowała do jakiegoś kąta?
Jest niewielka bo nie kazałam jej się rozrosnąć.
Zawsze uszczykiwałam świeczki. Jak będę na działce to mogę zrobić lepsze zdjęcie.