Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

antracyt 20:07, 27 mar 2021

Porównamy jak będą rosły po Twoim korekcyjnym i moim radykalnym cięciu. Moją musze jeszcze przesadzić, chyba to razem z cięciem połączę.
Kokesz 20:55, 27 mar 2021

antracyt napisał(a)
Porównamy jak będą rosły po Twoim korekcyjnym i moim radykalnym cięciu. Moją musze jeszcze przesadzić, chyba to razem z cięciem połączę.

Moje też będę przesadzać. Na razie rosną zadołowane w doniczkach.
Borówki, agresty na pniu też zimowały w donicach. Oczywiście w dobrze przygotowanej ziemi
Jak wytyczymy rabaty w warzywniku to będę przymierzać
mirkaka 13:12, 28 mar 2021

Kokesz napisał(a)
Posiałam dziś na próbę bób Jankiel i Karmazyn
Nie mogę się już go doczekać
I rzodkiewki
I sałaty
A na parapetach pomidory, papryki, pory, selery, bazylie.
Trochę kfiotków i trawek
Mam nadzieję w tym roku na niezłe plony

Ciebie to podziwiam cały czas, masz niespożytą ilość energii
Ale muszę się pochwalić że ja też kilka dni temu posiałam do gruntu sałaty, rzodkiewkę i rukolę Na parapetach mam tylko paprykę i pomidory, a z kwiatków to rudbekię i próbuję ukorzenić z przezimowanych pędów szałwię caradonnę
Czytam, że macie dwie dodatkowe działeczki, Bardzo fajnie
Kokesz 16:16, 28 mar 2021

Akcja kora

nyna76 16:55, 28 mar 2021

Ale schludnie i świeżo, pięknie.
Johanka77 18:19, 28 mar 2021

Ale u Was ładna pogoda!
U nas w kratkę.
I zimno bardzo - tylko 6. stopni i wieje.
violaskom 10:44, 29 mar 2021

Odwaliłaś już kawał roboty. Ja dalej mam ogrodowe zaległości. Kupowałaś korę? Myślałam, że będziesz ściółkować tymi trocinami, co niedawno zamawiałaś. Ja jestem na etapie wycinania gałęzi i przepuszczanie ich przez rębak i tym mam zamiar ściółkować. Jestem pod wrażeniem, że udało Ci się przechować te pelargonie. Ja te co miałam w domu wszystkie pokroiłam i próbuję robić nowe sadzonki (z różnym skutkiem ).
Kokesz 11:55, 29 mar 2021

Mirka, w ogrodzie mam energię, w innych dziedzinach, niekoniecznie...
Póżno w tym roku robiłam wysiewy, trochę mnie wkurzają te zajęte parapety, no ale później własne warzywa cieszą. Lubię sama siać, bo wiem, co mam. Na ryneczkach można kupić gotowe sadzonki ale niestety sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają, czy pomidor niski, wysoki itp.

Ania jeszcze nie wszędzie ale jest lepiej

Asia było całkiem przyjemnie, miałam wyjść tylko na chwilę, a byłam kilka godzin pielenie chwastów w przyszłym warzywniku mnie pochłonęło

Viola trocinami ściółkowałam na jesień, część jest w kompostowniku, dwa worki jeszcze zostały, pójdą pod świerki.
Dziś załatwiłam sobie zrębki z osiedlowej wycinki i one też pójdą pod świerki i może na słoneczną. Tam mi szkoda kory, bo zaraz byliny wszystko zakryją.
Miałam taki bajzel na rabatach, najgorzej pod kasztanowcem, liści strasznie dużo, że rozdrobniłam je ręcznie i przykryłam lekko korą. Mam nadzieję na fajną ściółkę
Pelargonie od Ciebie wsadziłam po prostu do wielkiej donicy, częśc rozdałam, bo tyle ich było. Też próbowałam zrobić z nich sadzonki, trzymam w wodzie ale nie chcą puszczać korzonków.
Dziś ciachnęłam swoje ze skrzynek balkonowych, bo mają już trzeci sezon i spróbuję ukorzenić.
Czy jest szansa, że wyrośnie mi sama na rabacie ta bordowa rudbekia od Ciebie, bo wykruszyłam nasionka jesienią. Ona chyba nie zimuje?
Kupiłam bardzo fajną drobną korę na targowisku na Bema, z racji tego, że drobna, to jeden worek wystarczył mi na przykrycie całej rabaty narożnej pod modrzewiem.

antracyt 12:08, 29 mar 2021

Renata, czy ta rudbekia to Cherry Brandy? Sprawdzę, czy zostały mi jeszcze na, ale chyba tak mogę się podzielić
Kokesz 13:16, 29 mar 2021

antracyt napisał(a)
Renata, czy ta rudbekia to Cherry Brandy? Sprawdzę, czy zostały mi jeszcze na, ale chyba tak mogę się podzielić

Dzięki, powinnam też mieć gdzieś nasiona. Ciekawe, czy ona zimuje?