Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 21:12, 02 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O matko i córko! Warzywnik będzie wyglądał prawie jak ogród francuski. Ci z balkonów będą mieli co podziwiać.
Jeśli ścieżki mają być trawiaste, to przeanalizujcie układ pod kątem nieskomplikowanego manewrowania kosiarką. U siebie zbyt blisko poprzecznej ścieżki mam gruszę. Niewygodnie mi tam nawracać i raz w tygodniu na to psioczę.

Hahaha

Przy takim audytorium musi wyglądać
I co myślisz o tych kantach po łuku?
Da się utrzymać ich kształt bez obrzeży?
eM wymyślił, że wystawi obrzeże na 1 cm i umocuje od strony trawnika.
To będzie takie obrzeże jak do trawników.
Gruszka_na_w... 21:21, 02 maj 2021

Kokesz napisał(a)

Hahaha

Przy takim audytorium musi wyglądać
I co myślisz o tych kantach po łuku?
Da się utrzymać ich kształt bez obrzeży?
eM wymyślił, że wystawi obrzeże na 1 cm i umocuje od strony trawnika.
To będzie takie obrzeże jak do trawników.

Cały swój ogród kancikuję. Większość krawędzi rabat to łuki. Trzeba tylko nabyć odpowiedni nóż do darni. Dopilnuj, aby ten półksiężyc nie był zbyt krótki. I żeby stopa wygodnie Ci się mieściła na krawędzi dociskowej. Do zaprzyjaźnionego ogrodu kupiłyśmy zbyt krótki i w czasie dociskania trudno utrzymać równomierność docisku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 22:13, 02 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cały swój ogród kancikuję. Większość krawędzi rabat to łuki. Trzeba tylko nabyć odpowiedni nóż do darni. Dopilnuj, aby ten półksiężyc nie był zbyt krótki. I żeby stopa wygodnie Ci się mieściła na krawędzi dociskowej. Do zaprzyjaźnionego ogrodu kupiłyśmy zbyt krótki i w czasie dociskania trudno utrzymać równomierność docisku.

Mam nóż do kancików. I byłabym za kwatery bez obrzeży. eM twierdzi, że żeby utrzymać kanciki musiałabym kancikować co miesiąc. A Ty piszesz, że na wiosnę i jesienią wystarczy. Chyba, że przycinasz te wąsy od trawy dodatkowo nożycami?
Czy bedą obrzeża czy nie, musimy zdecydować na początku, bo później nie da się ich założyć pod trawnik...

Edit.

Miałam na myśli obrzeża plastikowe.
Agatorek 22:42, 02 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Ja się pochwalę moją ścieżką

I w drugą stronę

Super, świetnie Ci to wyszło
Helen 07:54, 03 maj 2021

Też chwalę ścieżkę. Skąd miałaś takie kamienie?
Kokesz 08:10, 03 maj 2021

Dzięki

Leżała u nas w warzywniku sterta polnych kamieni. Jak zaczęliśmy tam robić porządki to przeniosłam je pod świerki. Chciałam z nich zrobić podwyższone rabaty ale jakoś to nie pasowało. Jesienią robiłam z nich suchy murek a teraz ścieżkę.
Obok mamy pola więc trochę przywieźliśmy też stamtąd. Jeszcze stare belki tam widziałam, może coś z nich wykombinuję
Johanka77 08:40, 03 maj 2021

Taki leśny ogród z tą ścieżką
inka74 09:59, 03 maj 2021

Już to pisałam ale bardzo, bardzo podoba mi się twoja ścieżka. Pasuje do ogrodu.
Kokesz 10:34, 03 maj 2021

Dzięki

Teraz muszę zrobić leśne nasadzenia, żeby pasowały do ścieżki
Dziś idę przymierzyć nowy kształt trawnika na leśnej będzie bardziej okrągły.
sylwik69 21:28, 03 maj 2021

Renia świetnie wyszło