Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Napia 22:20, 11 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Zimowy wysiew marchwi i pietruszki jest lepszy bo jest więcej wilgoci w glebie i wiosną nasiona szybciej kiełkują. Szpinak lubi chłód i posiany wiosną gdy robi się coraz cieplej szybko idzie w nasiona. Też go sieję zimą.
Zimą już nie ma w ogrodzie nic do roboty i dla mnie taki wysiew to dużo mniej pracy wiosną.
W końcu lutego sadzę bób, sieję marchew i pietruszkę późną, cebule na zbiór późny, groszek, rzodkiewki, sałatę, koper. Oczywiście jak nie ma dużych mrozów.
W maju muszę mieć już wolne miejsce na sadzenie pomidorów, kalarepy, buraczków, fasolki.
Wszystkie wysiewy mam rozpisane na planie warzywnika

twoje planowanie wysiewów to mistrzostwo świata. Odnoszę wrażenie, że nie wykorzystuję mojego ogrodu tak, jak na to zasługuje. Spróbuję w tym roku z zimowymi wysiewami - w razie czego będe pytać
Magara 23:30, 11 maj 2023

Kokesz napisał(a)
Popołudniowa kawa w parku

A o co chodzi z tymi tulipanami??? czemu takie pościnane? Strasznie mnie to zaintrygowało...
Kokesz 07:14, 12 maj 2023

Magara napisał(a)

A o co chodzi z tymi tulipanami??? czemu takie pościnane? Strasznie mnie to zaintrygowało...

Pierwszy raz byłam zobaczyć.
Czy mi się podobało?
Sama nie wiem...szkoda mi było tych tulipanów chyba, że były od producenta cebul. Ścinają kwiat, żeby cebula rosła większa do sprzedaży.

https://gloswielkopolski.pl/dywan-kwiatowy-powstal-w-parku-adama-mickiewicza-w-poznaniu-wyglada-niesamowicie-a-bedzie-jeszcze-piekniej/ar/c1-17533441
galgAsia 09:11, 12 maj 2023

Och, jakie miłe wspomnienia z parku Tak dawno w nim nie byłam, to chociaż fotki zobaczyłam...
Odnośnie siewów... Już wiem, że sianie wczesnych warzyw zimą do foliaka nie ma sensu. Nasiona długo ruszały z kiełkowaniem, potem ładnie urosły, ale zrobiło się ciepło i niemal natychmiast poszły w kwiaty... Foliak otwarty na przestrzał, ale nic to nie dało. Tak zrobiły rzodkiewki i rukola. A szpinak ładnie urósł, zaraz go zetnę
W tym sezonie wysieję jesienią do gruntu, tak jak Ty
Kokesz 10:03, 12 maj 2023

Zawsze możesz się wybrać
Poodwiedzasz koleżanki przy okazji
Magara 23:11, 12 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Pierwszy raz byłam zobaczyć.
Czy mi się podobało?
Sama nie wiem...szkoda mi było tych tulipanów chyba, że były od producenta cebul. Ścinają kwiat, żeby cebula rosła większa do sprzedaży.

https://gloswielkopolski.pl/dywan-kwiatowy-powstal-w-parku-adama-mickiewicza-w-poznaniu-wyglada-niesamowicie-a-bedzie-jeszcze-piekniej/ar/c1-17533441

Hmmm, trochę dziwnie to wygląda i tak mało optymistycznie
Kokesz 21:17, 16 maj 2023

Ogród po wczorajszym całodniowym deszczu. Rośliny aż uginały się po ciężarem wody. Ale za to wszystko ruszyło z kopyta Sałata rosła w oczach chwasty też

Kokesz 21:24, 16 maj 2023

Kokesz 21:29, 16 maj 2023

Na leśnej wreszcie eM skopał stary trawnik posiał nowy z mikrokoniczyną. Zobaczymy czy będzie się nam podobał

Kokesz 21:34, 16 maj 2023

Mam bardzo dużo niezapominajki w tym roku normalnie busz
I całkiem sporo zawilców wielkokwiatowych