Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

anabuko1 19:13, 24 lut 2016

wszędzie tematy nasionkowe, oj wiosna idzie idzie ruch w doniczkach i nie tylko sie juz zaczął
Mariusz 19:45, 24 lut 2016

Ooo... o werbenie, a ja właśnie przed siewem, nieco spóźnionym. Ona pięknie wschodzi jak sobie tydzień albo i dłużej poleży w zamrażarce albo w woreczku na zewnątrz. Po zimie dopiero przyniosłem ją do domu i na dniach wysieję. Nasionom werbeny potrzebny jest mróz
Rumianka 22:44, 24 lut 2016

Sylwana, u Ciebie w wątku strach się bać...spawarka, glebogryzarka...o mamuńciu...
Sylvana 23:05, 24 lut 2016

iwka napisał(a)
różne szkoły są, myslę że wzejdzie. W ubiegłym roku długo mi nie rosła, dostałam nasionka od forumowiczki i nie trzeba było stratyfikować bo nasionka zebrane były juz po pierwszych mrozach. Nie dawałam jej szansy ale ktoś poradził, żeby to rozsypać wszystko na rabatę. Tak zrobiłam i coś w maju dopiero wszystko ruszyło.

W tym roku nie sieję, pokruszyłam tylko przy starych kępkach i mam nadzieje że sama wyrośnie

Posiałam....co będzie to będzie.....czy te ze sklepu też trzeba przemrozić...czy one są już takim gotowcem?
Sylvana 23:10, 24 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z tego co wiem dziewczyny stratyfikują w lodówce i wschodzi......ale żarnowce po takiej stratyfikacji mi nie wzeszły dopiero jak w doniczce poszły na zimę na poleTeraz w domu wschodzą
Zresztą Mariusz z Bolestraszyc w sprawie nasion peoni drzewiastej też mi tak radził w skrzynkę i na zimę na pole.
Na żarnowcu się sprawdza

Przeczytałam lodówka - nie - i tak się zaaferowałam, że nie doczytałam co "nie" w tej lodówce.
Werbena dziś poszła do doniczki
Nasion żarnowca jeszcze nie mam....ale ten mój drapaczek jakoś zaczął.....tfu tfu....sobie radzić....sie zobaczy
Z peonią spróbuję jeśli mi w tym roku zakwitnie, bo jest po przesiadce...więc pewnie nie.
Sylvana 23:12, 24 lut 2016

anabuko1 napisał(a)
wszędzie tematy nasionkowe, oj wiosna idzie idzie ruch w doniczkach i nie tylko sie juz zaczął

Nareszcie.....
Z nasionkami w tym roku debiutuję....ciekawe czy coś mi wyrośnie.
Chociaż mogę się pochwalić, że wczoraj ostróżka mi się pokazała i jedna liatra.
Sylvana 23:14, 24 lut 2016

Mariusz napisał(a)
Ooo... o werbenie, a ja właśnie przed siewem, nieco spóźnionym. Ona pięknie wschodzi jak sobie tydzień albo i dłużej poleży w zamrażarce albo w woreczku na zewnątrz. Po zimie dopiero przyniosłem ją do domu i na dniach wysieję. Nasionom werbeny potrzebny jest mróz

No to moja nie poleżała...a już dziś dostała doniczkę.
Liczę na to, że kupna jest już przygotowana do siewu....albo nici z kfiotków.
Sylvana 23:15, 24 lut 2016

Rumianka napisał(a)
Sylwana, u Ciebie w wątku strach się bać...spawarka, glebogryzarka...o mamuńciu...

Bo ja kobieta pracująca jestem, żadnej pracy się nie boję
margaretka3 23:17, 24 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z tego co wiem dziewczyny stratyfikują w lodówce i wschodzi......ale żarnowce po takiej stratyfikacji mi nie wzeszły dopiero jak w doniczce poszły na zimę na poleTeraz w domu wschodzą
Zresztą Mariusz z Bolestraszyc w sprawie nasion peoni drzewiastej też mi tak radził w skrzynkę i na zimę na pole.
Na żarnowcu się sprawdza

Ja wysiałam żarnowca, nie wiedząc, że to są jego nasionka. I na pewno nie były stratyfikowane. A skiełkowały bez żadnego problemu, wysiane do doniczki chyba w czerwcu.
A i czytam, że sukcesy są Doczekałaś się ostróżki i liatry Fajnie!
Sylvana 23:34, 24 lut 2016

Dziś zaszalałam !!!!!
Zapełniłam całą wielodoniczkę.....jest tam:

Starzec popielny - mrozy
Kapusta ozdobna
Werbena patagońska
Lawenda wąskolistna
Godecja biała

Poza tym w budynku gospodarczym - nieogrzewanym - znalazłam nasiona rutewki orlikolistnej o której zapomniałam. Stratyfikowała się napewno i dziś wylądowała w doniczce.

Pozostało mi miejsce i zakopałam dwie cebulki tulipana - też zapomniane - a miały już zielony ogonek.

Znalazłam jeszcze nasiona hibiskusa - jestem ciekawa czy się pokaże.

Chyba floksa - taki drobniutki pyłek - czytałam, że z nasion to raczej się nie udaje...ale jak już były i miałam miejsce....to wrzuciłam.

Tak samo podobno nie wychodzi nic z siania perukowca...ale zamiast wyrzucić....

I na koniec...wiem, że od tego są cebulki, ale kiedyś zebrałam nasiona krokusików....tak na próbę.

Teraz będę biegać od okna do okna i oglądać czy przez godzinę coś się może zmieniło...albo czy nie dolać kropelki wody.....chyba mi się na głowę rzuciło....