Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Agatek 10:46, 25 lut 2016

Ja przy obcinaniu lawendy porobiłam małe sadzonki, zobaczymy czy przetrwają, jak nie to przy wiosennym cięciu jeszcze raz je porobię
margaretka3 10:52, 25 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1659-trytoma-groniasta-kniphofia-uvaria

Luknęłam i... no proszę, już wiem, że siewki szybko rosną A jakie ładne kompozycje na rabatach z trytomą
Mala_Mi 11:10, 25 lut 2016

U mnie te odmianowe trytomy też nie zimują.. ...

Proponuję teraz trytomę odkryć.. jest już ciepło, niech zacznie schnąć..
Sylvana 11:28, 25 lut 2016

Czytam czytam i co post to inna odpowiedź.....jedni piszą zawiązać koczek, inni nie zawiązywać, przyciąć nie przycinać, wykopać i przezimować w doniczce, zostawić.....wynika z tego, że to roślina humorzasta i wszystko zależy od rejonu Polski, stanowiska i aury.
Dzięki Aniu idę odkryć...niech schnie, bo chyba już nie zmarznie, a tak zgnije do końca.
Jakbym czytała wcześniej to bym chociaż kfiotków nie wyrzuciła do ogniska i teraz bym miała nasionka na zapas - teraz będę mądrzejsza...
Sylvana 11:32, 25 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

No to faktycznie zaszalałaś. Ja też w tym roku pierwszy raz siałam. Zobaczymy co nam wzejdzie.

Ostróżek coraz więcej się pojawia, a wczoraj zasiana Godecja widzę, że ma popękane nasionka.
Czy ktoś miał Godecję (Warszawę) białą - ciekawa jestem jak wygląda na żywca, bo na zdjęciach w necie to większość roślin jest ładna....nazwana jest jednoroczną azalią.
Sylvana 11:45, 25 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1659-trytoma-groniasta-kniphofia-uvaria

Dziękuję przeczytałam całość....jak ją przezimować dalej nie wiem, co pisałam już 2 posty wyżej...ale teraz przynajmniej wiem jaką mam odmianę.

"Coral and Plum"

A tak wygląda dzisiaj po zdjęciu gałązek

Wyciągnęłam to co się i tak nie trzymało i zostało takie cudo

Odkryłam i niech schnie...a potem rośnie mam nadzieję.
Sylvana 11:46, 25 lut 2016

Agatek napisał(a)
Ja przy obcinaniu lawendy porobiłam małe sadzonki, zobaczymy czy przetrwają, jak nie to przy wiosennym cięciu jeszcze raz je porobię

Mam nadzieję, że niedługo też będę miała z czego robić sadzonki
Sylvana 11:49, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Luknęłam i... no proszę, już wiem, że siewki szybko rosną A jakie ładne kompozycje na rabatach z trytomą

A ja nasionka wyrzuciłam....eeech....może jeszcze się jakoś uratuje ta moja bida....stanowisko ma ciepłe i osłonięte, więc może nie zmarzła tylko ma nadmiar wilgoci...jak odkryję to może wyschnie i będzie w porządku.
Sylvana 22:59, 25 lut 2016

Czyściec wełnisty po zimie wygląda u nie zawsze tak....a potem odbija...ale zanim to nastąpi patrzeć się nie da...nie wiem czy jego godziny nie są policzone

Trzmielina - u mnie pierwszy sezon....i chyba ostatni....obetnę ale nie mam pojęcia czy coś przeżyło...im bliżej ziemi tym bardziej zielone gałązki....

Sylvana 23:07, 25 lut 2016

Teraz bardziej optymistycznie

Domowa hodowla

Cis sam się wysiał więc zadoniczkowałam, widać ile go przybyło w tym roku

Dereń i berberys.

Dereń już prawie ma korzonki. Mam go w dwóch wariantach - część się moczy i ta wypuściła najpierw kwiatki a potem liście....i wersja 2 - od razu do ziemi - i te puściły listeczki, już bez kwiatków.
Berberys puścił w wodzie listki - korzonków jeszcze nie ma....nie wiem czy w ogóle będzie miał.

Żarnowiec
Zerwany z piętką, wsadzony do ziemi pod przykryciem...wypuścił pączuszki....czekam na cd