Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 12:54, 17 maj 2016

Marga napisał(a)
I ja zachwycam się Twoimi pięknymi fotkami. Nie dość że roślinki dorodne to i fotograf zdolny
Jak tam błękitny lilak rozkwitł coś więcej?

Z tą dorodnością to różnie bywa...bo po co brzydkie focić

Lilak teraz wygląda tak....ale nadal zakończył na jednym kwiatku, za to tak wielkim, że gałązka nie daje rady i musiałam jej pomagać.

Sylvana 12:58, 17 maj 2016

kasja83 napisał(a)
Sylwia po raz kolejny zachwycam się Twoimi fotkami!U Ciebie nawet Hakuro wygląda tak niezwyczajnie i szlachetnie

Mam hakuro nad stawem....było, podkreślam było piękne - aż do poprzedniego lata. W tym roku jak puściło liście to myślałam, że się zapłaczę - suche i łyse. Będę musiała ciąć....i to drastycznie....albo będzie straszakiem czas jakiś albo wyschnie zupełnie....a to jedyny śmieciuch, którego tolerowałam nad stawem
kasia_w 13:02, 17 maj 2016

Sylwia
pewnie się już witałam, bo tutaj zaglądam, a jeśli nie to Dzień dobry!

Sprawdź czy hakuro coś nie zjada. Miałam w tamtym sezonie kretoryjka- żłobi tunele w pniach i drzewo usycha.
Sylvana 13:02, 17 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Azaliowo..ummm wygląda cudnie.co za piękne kolorki.suuper!!
Pięknie pokazujesz i inne roślinki

Kolorki są na maxa pomieszane, jak były sadzone to nikt jeszcze nie myślał o tym co obok czego kolorystycznie...chodziło tylko o to żeby azalie zgrupować razem. Jak wszystkie zakwitną to zaprezentuję swój misz-masz. Chociaż ilość pąków w tym roku nie jest powalająca. Rok temu nie było widać liści, były same kwiaty. Te mniejsze przesadzałam...może muszą odchorować....

Sylvana 13:04, 17 maj 2016

kasia_w napisał(a)
Sylwia
pewnie się już witałam, bo tutaj zaglądam, a jeśli nie to Dzień dobry!

Sprawdź czy hakuro coś nie zjada. Miałam w tamtym sezonie kretoryjka- żłobi tunele w pniach i drzewo usycha.

Jak to sprawdzić? Upiłować jakąś gałąź i jest w środku czy jakoś inaczej? Jak go zwalczyć?

Nie witałyśmy się o ile dobrze pamiętam, więc witaj oficjalnie i dziękuję bardzo za info
Sylvana 13:07, 17 maj 2016

iwka napisał(a)
nie ? to samo pomyślałam

moje hakuro biedne w tym roku, oj biedne ale po moich wyczynach z przesadzaniem mają dużą wolę życia

Moja mandżurska jest nieco zaniedbana...muszę nad nią popracować z sekatorem w tym roku.
Hakuro też była brzydka, ale cięłam bez litości i teraz jest lepiej...chociaż do ideału jeszcze daleko
Sylvana 13:08, 17 maj 2016

kasja83 napisał(a)

Moje hakuro rośnie obok Puchatki-przyznaję się bez bicia, że roślinki wokół Puchatki zaniedbałam bardzo-podejrzewam, że i tak większość pójdzie w dary losu dla rodziny-bo nie sądzę, żeby coś nasadzeniowo przydało mi się w innym miejscu.

Ja też mam takie przechowalniki, ale u mnie czekają aż zrobię nowe rabatki....jeszcze poczekają
Sylvana 13:09, 17 maj 2016

Dorota123 napisał(a)
U Ciebie wszystkie roślinki wyglądają świetnie, duża w tym zasługa Twoich umiejętności fotograficznych.

Zgadza się....aparat potrafi wyciągnąć najlepsze a schować co trzeba
kasia_w 13:11, 17 maj 2016

Sylvana napisał(a)

Jak to sprawdzić? Upiłować jakąś gałąź i jest w środku czy jakoś inaczej? Jak go zwalczyć?

Nie witałyśmy się o ile dobrze pamiętam, więc witaj oficjalnie i dziękuję bardzo za info

U mnie były takie dziury- wloty do tuneli u nasady gałęzi, tam gdzie wyrastały z pnia. To szybko idzie, zorientowałam się jak 1/3 drzewka była sucha, a jestem w ogrodzie codzień

Jeśli znajdziesz ślady kretoryjka, proszę zaczep mnie w moim wątku, to poszukam, co to za środek zaaplikowałam, bo w tej chwili nie pamiętam.
Sylvana 13:15, 17 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

...o szaliczkach nie pomyślałam. Jeśli znowu będę miała trawy, przyjdę na szkolenie z wiązania szaliczków.
Sylwia, patrzę na twoje fotki i cały czas się zastanawiam nad techniką robienia. Nie umiem tak. Szkoda,...
Chyba też ostrość widzenia ma wpływ na dokładność robienia Macro.
Twoje zdjęcia są cudne

Polecam się na przyszłość...z szaliczkowania
Technika...to w moim wypadku określenie na wyrost...nigdy nie zastanawiam się nad ustawieniami...robię wszystko "na czuja" i tak wychodzi.
W zeszłym roku miałam zapalenie spojówek i rogówek....po chorobie bardzo popsuł mi się wzrok...i co gorsza nadal to postępuje, więc nie wiem czy długo jeszcze będę mogła robić zdjęcia, które "nadają" się do pokazania
Dziękuję za miłe słowo...na Ciebie zawsze można liczyć