Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

AsiaK_Z 09:36, 18 maj 2016

Sylvana napisał(a)

Kiedyś widziałam jak walił w słup betonowy

Samobójca?

Kasya 09:37, 18 maj 2016

Sylvana napisał(a)
Moja ma około 20 lat....może to już czas pożegnania?
Ale te dziurki w konarach same się nie zrobiły....sama już nie wiem...

Wszystko wskazuje na tego ...ryjka
Moim zdaniem trzeba zadziałać szybko zanim owady nie wylecą
kasia_w 09:56, 18 maj 2016

No tak, nie wygląda to hakuro dobrze niestety. Na moje oko to właśnie krytoryjek olchowiec. Ja nie robiłam oprysku, uznałam, że to bez sensu, skoro on jest w tunelach. To był środek lata, wiec podejrzewam, że osobniki były dorosłe. Może to głupie, ale podałam środek "dożylnie"- strzykawką i igłą do tych dziur w pniach. Dziadostwo wyginęło, ale ta część która była uschła, już nie przeżyła.Wycięłam suche konary. Teraz drzewko ma połowę korony, w stosunku do innych w szpalerze, powoli zabudowuje dziury, ale jest wyraźnie mniejsze od innych.
Może jeszcze spróbować ratować drzewko- choć połowę.Wygląda tak malowniczo przy stawie...
Sylvana 10:08, 18 maj 2016

Byłam...obciachałam co suche....i niespodzianka....w środku drzewo jak nowe....nie ma nawet jednej dziurki...nic....
Sylvana 10:10, 18 maj 2016

Mam przeczucie, że to starość je dopadła.
Spróbuję zrobić cięcie odmładzające....urośnie to się ucieszę....taki straszak i tak nie może zostać.
Kasya 10:22, 18 maj 2016

A może szkdnik jeszcze tylko w obrębie gałęzi
Lepiej ja spal jak najszybciej
BKosimkArt 07:44, 20 maj 2016

Jak to się stało, że dopiero teraz tu trafiłam??
niesamowity masz teren i wielkie pole do popisu a widzę, że jest czym się popisać... patrząc na rysunki stwierdzam że minęłaś się z powołaniem
murki fantastyczne, misterne i idealnie się wpasowują w teren...
ostrzegam - będę obserwować!
pozdrawiam
Sylvana 08:42, 20 maj 2016

Kasya napisał(a)
A może szkdnik jeszcze tylko w obrębie gałęzi
Lepiej ja spal jak najszybciej

Kasya sprawdzałam, cięłam i nic nie ma....obetnę ją na krótko i poczekam czy wypuści noś nowego....szkoda mi drzewka....wyciąć zawsze można....tylko co ja posadzę w to miejsce....i kiedy to urośnie...
Sylvana 09:02, 20 maj 2016

kasia_w napisał(a)
No tak, nie wygląda to hakuro dobrze niestety. Na moje oko to właśnie krytoryjek olchowiec. Ja nie robiłam oprysku, uznałam, że to bez sensu, skoro on jest w tunelach. To był środek lata, wiec podejrzewam, że osobniki były dorosłe. Może to głupie, ale podałam środek "dożylnie"- strzykawką i igłą do tych dziur w pniach. Dziadostwo wyginęło, ale ta część która była uschła, już nie przeżyła.Wycięłam suche konary. Teraz drzewko ma połowę korony, w stosunku do innych w szpalerze, powoli zabudowuje dziury, ale jest wyraźnie mniejsze od innych.
Może jeszcze spróbować ratować drzewko- choć połowę.Wygląda tak malowniczo przy stawie...

Pisałam już wyżej, że drewno jest nietknięte...nie mam pomysłu co to może być...dziurki zrobił chyba dzięcioł...coś musiało pod korą siedzieć. Teraz już wiem na co zwracać uwagę i metodę dożylną zapamiętam....dziękuję.

Na razie obcięłam to co wyschło....mam nadzieję, że reszta nie wyschnie
Sylvana 09:17, 20 maj 2016

BKosimkArt napisał(a)
Jak to się stało, że dopiero teraz tu trafiłam??
niesamowity masz teren i wielkie pole do popisu a widzę, że jest czym się popisać... patrząc na rysunki stwierdzam że minęłaś się z powołaniem
murki fantastyczne, misterne i idealnie się wpasowują w teren...
ostrzegam - będę obserwować!
pozdrawiam

Bardzo się cieszę Basiu, że trafiłaś, tylko zaskoczona jestem, że przejrzałaś tyle stron.
Dziękuję za komplementy...choć nieco na wyrost...to i tak cieszą....nie wygląda to wszystko jeszcze tak jak mam w głowie, ale miło mi, że dostrzegasz włożoną już pracę i trud
Mam nadzieję, że będziesz zaglądać...zapraszam