Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

kasja83 09:07, 18 mar 2016

Ale tak nie pędzę do Waldka-bo nie wiem gdzieZlinkujesz Toszko?
iwka 09:10, 18 mar 2016

Tu wątek Waldka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5241-tam-gdzie-jeze-mowia-dobranoc
kasja83 09:20, 18 mar 2016

Ale i tak małpa w kąpieli jestem-zamówiłam nieco mączki bazaltowej na ALL...

Dzięki Iwko za link.
Magda70 09:27, 18 mar 2016

a czemu masz problem z załatwieniem obornika??
nie chcą ci sprzedac czy nie wiesz gdzie uderzyć??
kasja83 09:33, 18 mar 2016

Magda70 napisał(a)
a czemu masz problem z załatwieniem obornika??
nie chcą ci sprzedac czy nie wiesz gdzie uderzyć??

Niebardzo wiem gdzie uderzyć-gospodarzy u nas jak na lekarstwo, a jak już coś mają to wywożą w pola uprawne.

I jeszcze pytanie-czy obornik koński ma inne walory niż obornik od krowy?To ma znaczenie (za przeproszeniem) kogo kupa?
Magda70 09:41, 18 mar 2016

kasja83 napisał(a)

Niebardzo wiem gdzie uderzyć-gospodarzy u nas jak na lekarstwo, a jak już coś mają to wywożą w pola uprawne.

To może jedź do innej wioski?? dalej od miasta? U kazdego wyproś po woreczku , dwa i się uzbiera
iwka 09:41, 18 mar 2016

kasja83 napisał(a)

Miałam to samo, ale razu pewnego zagadałam do rolnika a on: Pani kochana, ile trzeba?
kasja83 09:47, 18 mar 2016

To jeszcze pytanie techniczne-być może niemądre. Ale widzę też mnóstwo obornika granulowanego po necie-poza faktem oczywistym, czyli kosztami-czy jest mniej fajny od klasycznego łajna?
Magda70 09:50, 18 mar 2016

iwka napisał(a)
Miałam to samo, ale razu pewnego zagadałam do rolnika a on: Pani kochana, ile trzeba?

dokładnie...
Toszka 10:40, 18 mar 2016

kasja83 napisał(a)
To jeszcze pytanie techniczne-być może niemądre. Ale widzę też mnóstwo obornika granulowanego po necie-poza faktem oczywistym, czyli kosztami-czy jest mniej fajny od klasycznego łajna?

ja chyba sobie na czole napiszę slogan jaka jest róznica pomiędzy granulowanym a świeżym/kompostowanym
sorrki, ostatnio non stop wyjasniam różnicę i stąd ta dygresja

Granulowany obornik jest niczym innym jak tylko nawozem. Oczywiście, naturalnym nawozem nie niosący ryzyka zasolenia gleby jak to ma miejsce przy używaniu sztucznych. Natomiast świeży/kompostowany jest zwłaszcza polepszaczem gleby - spulchniaczem i dawcą próchnicy przy byciu nawozem w dalszym ciągu

Różnice w nawozach
Ptasie mają duże właściwości zasadowe. Dlatego najlepiej je rozcieńczać lub robić gnojówki (dla zniwelowania, co tu dużo gadać - smrodu można dorzucić mączki bazaltowej). Granulowane ptasie są gotowe do użycia.
Różnica pomiędzy końskim a bydlęcym polega zwłaszcza na zawartości azotu.
I dla uzupełnienia wiedzy/informacji dodam:
Obornik powinien być przekompostowany tzn. co najmniej pół roku poleżeć zanim go położymy pod rośliny.
Obornik koński jest najlepszy dla kwasolubnych bo zawiera mało azotu. I np. dla rodków najlepsze są tzw. same pączki końskie bez słomy.
Powinien poleżeć dlatego, ponieważ w czasie "kompostowania" zmienia się stosunek C:N. Im mniejszy jest stosunek C:N tym lepiej roślina przyswaja składniki pokarmowe.
Literatura podaje, że w oborniku świeżym stosunek C:N wynosi 30-60:1 a w oborniku kompostowanym po ok. 6 miesiącach składowania C:N wynosi 15-20:1.
Dlatego lepiej stosować trochę zleżały.