Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

iwka 10:48, 18 mar 2016

Toszka, Ty to jesteś niezmordowana kobieta
Magda70 10:51, 18 mar 2016

Toszka napisał(a)

ja chyba sobie na czole napiszę slogan jaka jest róznica pomiędzy granulowanym a świeżym/kompostowanym
sorrki, ostatnio non stop wyjasniam różnicę i stąd ta dygresja

Granulowany obornik jest niczym innym jak tylko nawozem. Oczywiście, naturalnym nawozem nie niosący ryzyka zasolenia gleby jak to ma miejsce przy używaniu sztucznych. Natomiast świeży/kompostowany jest zwłaszcza polepszaczem gleby - spulchniaczem i dawcą próchnicy przy byciu nawozem w dalszym ciągu

Różnice w nawozach
Ptasie mają duże właściwości zasadowe. Dlatego najlepiej je rozcieńczać lub robić gnojówki (dla zniwelowania, co tu dużo gadać - smrodu można dorzucić mączki bazaltowej). Granulowane ptasie są gotowe do użycia.
Różnica pomiędzy końskim a bydlęcym polega zwłaszcza na zawartości azotu.
I dla uzupełnienia wiedzy/informacji dodam:
Obornik powinien być przekompostowany tzn. co najmniej pół roku poleżeć zanim go położymy pod rośliny.
Obornik koński jest najlepszy dla kwasolubnych bo zawiera mało azotu. I np. dla rodków najlepsze są tzw. same pączki końskie bez słomy.
Powinien poleżeć dlatego, ponieważ w czasie "kompostowania" zmienia się stosunek C:N. Im mniejszy jest stosunek C:N tym lepiej roślina przyswaja składniki pokarmowe.
Literatura podaje, że w oborniku świeżym stosunek C:N wynosi 30-60:1 a w oborniku kompostowanym po ok. 6 miesiącach składowania C:N wynosi 15-20:1.
Dlatego lepiej stosować trochę zleżały.

kochana jesteś
kasja83 10:53, 18 mar 2016

Toszka mądra głowo-dziękuję za ściągę i cierpliwośćCo na wątku, to wątku
Czyli nie dość, że kupa to jednak rodzaj ma znaczenie co będę sadzić.
Toszka 10:59, 18 mar 2016

teraz mi przyszła do głowy tylko jedna uwaga odnośnie kurzego, granulowanego "obornika". Mając jakie takie pojęcie o skarmianiu niosek i bojlerów hodowanych na skalę przemysłową chyba jednak lepiej by było nie stosować go pod rośliny konsumpcyjne i warzywniak. Zawartość w paszy antybiotyków i sterydów chyba nie jest kusząca...
kasja83 11:05, 18 mar 2016

Toszko na chwilę obecną nie zmierzam w stronę ogrodu konsumpcyjnego.Będą działania tylko na froncie chałpy.
anna_t 12:52, 18 mar 2016

Toszka ja Cię zaczne sledzić na tym forum i Twoje rady wklejać sobie do worda, mega poradnik wyjdzie!
a jak zrobisz autoryzację to kokosy zbijemy i calemu ogrodowisku fundniemy...no niewiem..nawozy na cały rok??
Kasia tylko od południa?moze daj tam tez od frontu żeby jak ktoś wchodzi to jednakowy był?a tam już duzo wiecej sadzonek Ci nie wyjdzie
kasja83 12:55, 18 mar 2016

anna_t napisał(a)
Toszka ja Cię zaczne sledzić na tym forum i Twoje rady wklejać sobie do worda, mega poradnik wyjdzie!
a jak zrobisz autoryzację to kokosy zbijemy i calemu ogrodowisku fundniemy...no niewiem..nawozy na cały rok??
Kasia tylko od południa?moze daj tam tez od frontu żeby jak ktoś wchodzi to jednakowy był?a tam już duzo wiecej sadzonek Ci nie wyjdzie

Tak Aniu od południa-bo ma to być zabieg ukrywający płot betonowy, a z frontu będzie ładne ogrodzenie- a nawet gdyby faktycznie fajnie byłoby coś posadzić pod ogrodzeniem frontowym-do czasu wymiany ogrodzenia mija się to z sensem-przy robocie wszystko się zniszczy.
anna_t 13:01, 18 mar 2016

a no to pewnie ze tak, umknęło mi z tym ogrodzeniem
kasja83 13:04, 18 mar 2016

anna_t napisał(a)
a no to pewnie ze tak, umknęło mi z tym ogrodzeniem

Chociaż wiesz- myślałam, ze szurniemy sobie cały froncik na wiosnę,ale...trzeba to będzie rozbić na dwa etapy. Czyli teraz brama plus furtka plus gabiony po bokach plus gabion obok tarasu(muszę jeszcze dodać koszta wypełnienia gabionów), a na jesień reszta frontu.Chociaż może być i tak, że frontu reszta będzie za rok-bo nie wiem czy nie wpadnę w jaki dziki pęd z ogrodem
Netka 13:09, 18 mar 2016

Zaglądam, a tu dywagacje o obornikach Ładne obrzeża pozdr