Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 18:15, 28 paź 2016

mira napisał(a)

I co wyszło z podsumowania? kajecik to święta sprawa, a szwedka też mnie dręczy.
Super te sadzonki grabów gdzie kupowaliście?
pozdrawiam

Co wyszło mi w podsumowaniu? Hmmm, to pytanie zmusiło mnie do przemyśleń.
Nie jestem znawcą róż, wszystkiego się uczę, ale nie dałam się znajomym, którzy ciągle odradzali mi róże, bo są kłopotliwe i uciążliwe w utrzymaniu. Nie ma drugich takich roślin u mnie, tak intensywnie obserwowanych, wręcz z czułością. Różane rabaty były pierwszymi, które plewiłam, podlewałam, nawoziłam (wszystko robiłam tam z przyjemnością).
Numerem jeden dla mnie w tym roku była Majestic. Za zdrowotność, pięknie zbudowany krzak i nieoczywisty kolor. Zachwycała Pink Peace i pnąca Pink Cloud. Każda z Angielek zachowywała się w którymś momencie, jak rozkapryszona Dama, ale czekam na przyszły rok i na to co pokażą, gdy dojrzeją.
Różanka powiększa się, już przygotowałam ziemię. Dojechały dzisiaj nowe krzewy (niestety bez Voyage), dojdzie dużo nowych bylin do towarzystwa.
Róże, to będzie super przygoda, już to czuję
Wendy79 18:35, 28 paź 2016

AniMa napisał(a)
No musisz wręcz przybyć kobieto na kolejne spotkanie

Aga pokaż ile już wsadziłaś tych cudeniek. Fajnie, że już większe sadzonki, ale pewnie będzie przycinanie na wiosne?

Wsadzone i przycięte... I to nie ja, tylko eM.
AgataP 17:42, 30 paź 2016

Wendy79 napisał(a)

Co wyszło mi w podsumowaniu? Hmmm, to pytanie zmusiło mnie do przemyśleń.
Nie jestem znawcą róż, wszystkiego się uczę, ale nie dałam się znajomym, którzy ciągle odradzali mi róże, bo są kłopotliwe i uciążliwe w utrzymaniu. Nie ma drugich takich roślin u mnie, tak intensywnie obserwowanych, wręcz z czułością. Różane rabaty były pierwszymi, które plewiłam, podlewałam, nawoziłam (wszystko robiłam tam z przyjemnością).
Numerem jeden dla mnie w tym roku była Majestic. Za zdrowotność, pięknie zbudowany krzak i nieoczywisty kolor. Zachwycała Pink Peace i pnąca Pink Cloud. Każda z Angielek zachowywała się w którymś momencie, jak rozkapryszona Dama, ale czekam na przyszły rok i na to co pokażą, gdy dojrzeją.
Różanka powiększa się, już przygotowałam ziemię. Dojechały dzisiaj nowe krzewy (niestety bez Voyage), dojdzie dużo nowych bylin do towarzystwa.

No to wpadłaś jak śliwka w kompot
Ja dziś jeszcze przesadzałam swoje i od razu je okopczykowałam.
Zrobiło mi się miejsce na nowe róże, ale to na spokojnie zamówię sobie na wiosnę lub kupię w donicach
kamila66 21:50, 30 paź 2016

Aga macham
Dostałam smsa z podróży, przeczytałam go dopiero dzisiaj, przy telefonie musiał majstrować Kubuś, że go wcześniej nie widziałam.
Mam nadzieję, że wypad był lub jest udany
Pozdrawiam
polinka 08:10, 31 paź 2016

Wypoczywasz?
nicol21 19:13, 31 paź 2016

Przeszliście naprawdę sporą rewolucję. Podziw dla włożonej pracy bo i areał nie mały jest.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Zagajanka 00:07, 06 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Nie jestem znawcą róż, wszystkiego się uczę, ale nie dałam się znajomym, którzy ciągle odradzali mi róże, bo są kłopotliwe i uciążliwe w utrzymaniu. Nie ma drugich takich roślin u mnie, tak intensywnie obserwowanych, wręcz z czułością.

Witaj w klubie różowozakręconych!

Żywopłocik grabowy mniam. Szybko rośnie, naprawdę. Moje graby rozmiarem takie mniej więcej jak wasze sadziliśmy latem 2014, przycięte były też na 30 cm, a już w tym roku latem niektóre gałazki były większe niz 150 cm. Tyle że trzeba było je znowu ciąć, by się zagęszczały, więc teraz mój żywopłot po 2ch latach ma tak z 100-110 cm.
AgataP 09:47, 07 lis 2016

zaglądam, macham...czekam na zdjęcia i relacje
Makusia 09:49, 07 lis 2016

Też przycięłam swoje róże sztuk 5
Nie wiem, czy zrobiłam to dobrze, ani czy to już był czas, bo liście jeszcze miały, ale powypuszczały mi takie długaśne pędy i wyglądały całkiem średnio. Jeszcze nie kopczykowałam, ale czytam, że już czas.
Wendy79 16:17, 07 lis 2016

Wklejam podpowiedź Zagajanki:

"Niskie i całkiem zdrowe róze na pierwszy plan to:
cała seria Flower Circus, łącznie z Pashminą
Kurfurstin Sophie
Mariatheresia
Stephanie Baronin zu Guttenberg
Alabaster
Kosmos (wg mnie co prawda ma trochę za mało trwały kwiat)
The Prince (no może nie aż taki zdrowy, ale ładnie kwitnie, oczywiście nie w 1 sezonie, bo to angielka)
Larissa - okrywówka, ale na szerokość może siegać z 1,5 m
Aspirin - też okrywówka, na szerokość może mieć z 1,2 m

oprocz tego, takie których nie mam, ale mają dobre opinie:
Pastella
Baronesse
Baillando"