Pęcherznica rośnie dość szybko ale efekt szczepionej może być ciekawszy, ja formowałam bo nie znalazłam szczepionych, no i wciąż górą jest związana bo się mocno rozłazi .
Pierwsze maj 2013 ostatnie wrzesień 2016.
Każda dieta jest niebezpieczna ale duża nadwaga również nie służy zdrowiu , za stara już jestem, żeby przekładać wygląd nad zdrowie ale kolana wyraźnie dają znać czego potrzebują.
Mam nadzieję że judaszowiec wreszcie zakwitnie - była by to niezwykle miła niespodzianka, szczególnie że to jego pierwszy rok bez okrywania - do tej pory okrywałam właśnie dlatego że liczyłam na kwiaty (pomimo że ma już ponad 2,5m). Jest na zdjęciach powyżej w lewym rogu przy tujach.
No nieźle nawiało ale mam nadzieję, że to ostatnie podrygi zimy .
Asiu ja na mniej wyglądam niż mam - u nas to rodzinne (jak 22l miałam to dowód w sklepie jeszcze pokazywałam), niestety walka z kilogramami też .
Zastanawiałam się czy wczorajsze zdjęcia wstawić, bo nie chcę zimy rozsiewać no ale już się topi i niewiele zostało, to wstawiam .
Kasiu, pęcherznicy to trzeba powycinać u dołu gałęzie i zostawić tylko tyle ile potrzeba do zaplatania?
Clematisy dzisiaj ciachnęłam oprócz Pink Dream - jego podobno się nie tnie
A pod jednym BRRR nornica mi się podkopała pod korzenie nie wiem czy przezyje.
Witaj jestem u Ciebie bo urzekły mnie Twoje clematisy. Też planuje posadzić kilka na ścianie od południa, poradź mi jakie clematisy preferują takie stanowisko i dobrą szkółkę, ściana pokazana jest na moim wątku, Jest tam wiciokrzew, ale non stop jest atakowany przez mączniaka, pryskam i bez skutku. Na dole rośnie barwinek, jest towarzystwo sasanek i innych kwiatów.Pozdrawiam.
Jolu ja powycinałam i co jakiś czas zaplatałam co nie jest proste bo najpierw są kruche a potem sztywnieja i też ciężko, odrastają błyskawicznie i trzeba je dołem usuwać.
Pink Dream możesz przyciąć po kwitnieniu - teraz nie . Nornice i u mnie o mało kilku roślin nie wykończyły podkopami .
Witaj Gosiu! Sadź tam clematisy z grupy Viticella ew. Wielkokwiatowe Późno Kwitnące np. z tej listy: clematisy dla początkujących
Możesz sobie każdy wpisać w encyklopedię i jeszcze dodatkowo sprawdzić bo np. Hagley Hybrid z WPK blaknie na pełnym słońcu a Comtesse de Bouchaud lubi stanowiska jasne ale nie lubi nagrzewających się. Comtesse de Bouchaud
Podsadź im też nóżki czymś żeby wilgoć trzymały.
Jeśli wiciokrzew łapie Ci mączniaka to może tam podsychać (ja też tak mam ze swoim - planuję go w tym roku wykopać i staranniej posadzić - ciekawe czy to pomoże?) a z moich obserwacji wynika, że clematisy też nie lubią podsychania.
Daj znać jak sobie jakieś upatrzysz, będę dopingowała . W tej encyklopedii z linków po prawej stronie możesz sobie wpisać preferowaną grupę, kolor, wysokość i inne.
Ja kupuję w sklepie e-clematis.pl, ceny wysokie ale sadzonki duże i bardzo ładne, sprowadzają też to czego nie mają na stanie tylko trzeba napisać.
Dziękuje za zdjęcia, ładnie przyrosła, a nie pień jej nie ogołacasz od przyrostów? I czy górę chcesz luźną czy zwartą? Niemniej jest śliczna
Ja mam krzew, potężny, bo mało co tnę.