Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

katel 10:10, 20 cze 2016

Ewkakonewka napisał(a)
Dziękuję bardzo, Violę chcę mieć Dobrze, że miejsca mam jeszcze dużo
Motel ilością kwiatów zadziwia, zawsze tak ma?
Śliczne kwiatki masz, cudooo.

Dzięki! Z roku na rok ma coraz więcej kwiatów. Początkowo miała mszyce i plamistość ale jak się zadomowiła to jest okazem zdrowia - oczywiście dogadzam jej kompostem i skórkami z bananów. Na zdjęciu nie widać jej rozmiarów, w tym roku mocno ją przycięłam a potem jeszcze kilka pędów podmarzło i teraz ma jakieś 1,3m, kwiaty ma duże 8-10cm, kwitnie do mrozów.
Podejrzewam że tak naprawdę to róża Grand Hotel ale dostałam ją z przywieszoną nazwą Motel.

anabuko1 napisał(a)
Powojniki cudne.
Ja tez je bardzo lubię
Róże piękne. Trochę widzę masz inne niz ja.
To podziwiam.
Na jesieni jeszcze kilka do nowego ogrodu dokupię

Powojniki kochają i Twój ogród - pięknie się u Ciebie prezentują.
Do tego roku miałam 5 odmian róż a w tym roku się zaróżowiłam i mam kolejnych 25 - mam problem z tym że jak już się rozpędzę to się zatrzymać nie mogę. Niestety z sadzeniem się nie wyrabiam (bo ciągle coś dokupuję) i wiele czeka jeszcze na swoją kolej.

Dokupuj, dokupuj ja chętnie zaglądam żeby podziwiać .

jolanka napisał(a)
Kasia róże mam nadzieję, że jakieś kupię na Święcie Róż U mnie wichura złamała mi w polowie jeden powojnik, Emilię Plater. Kwitł juz fajnie, może odbije

Powojnik odbije a nawet lepiej się rozrośnie, przytnij mu wszystko co jest połamane lub nadłamane - on się pięknie odbuduje.
Co do Święta Róż, to na zakupy się bardzo nie nastawiaj, rozmawiałam z kilkoma osobami które były - dwiema sąsiadkami, Gosią i KasiąWB z forum i wszyscy twierdzą że bukiety są do oglądania ładne ale na zakupy nie ma się co nastawiać

Kasya napisał(a)

jak ta budleja ci przeziomowala w tym roku ? od korzeni czy z pedow puszcza ?

Kasiu w tym roku w ogóle nie podmarzła, ma ok 2m. Mam ją od wiosny 2012, od 2013 kwitnie, czasami końcówki gałązek podmarzały ale nic więcej, była okrywana początkowo, od dwóch lat na zimę podsypuję grubą warstwą kory i tyle. Tu na zdjęciach z bzem Eva.

Teraz już przekwita i niedługo powalczę o jej pokrój bo nie mogę jej do porządku przywołać .
Kasiu jeszcze mi do głowy przyszło, że Ty też wszelkie wynalazki lubisz a ja ostatnio w super cenach kupiłam derenia kwiecistego Rubra 40zł (mam nadzieję że nie będzie pomyłki) i kwaśnodrzew konwaliowy 60zł. Jeszcze tak dokładnie zapakowanych roślin nie dostałam a często wysyłkowo kupuję.
http://ogrodnick.pl/#/catalog

Dereń przez ostatnie wiatry trochę poszarpany a kwaśnodrzew zajął miejsce poprzedniego, który nie przetrwał - robię drugie podejście
Milka 15:03, 20 cze 2016

katel napisał(a)
Tawlina jarzębolistna Sem, Blue Light.

Beautiful Bride, budleja skrętnolistna.

Same piękności i kolejne próby z perełkami
ja tak ratuję Albizję, odżywa
Różami tez się pozachwycałam
gobasia 16:33, 20 cze 2016

Bylam zobaczyłam i chyba obejrzę jeszcze raz ,bo tak mi się podoba
KasiaWB 19:38, 20 cze 2016

katel napisał(a)

Tu Viola, Prince Charles i Ernest Markham.

Śliczne zestawienie kolorystyczne
Marga 12:39, 22 cze 2016

Kasiu, Twoje powojniki zachwycają jak zwykle
Zainteresował mnie tawlina jarzębolistna, zaraz sobie o niej poczytam.
Masz super budleje, bo moje niestety przemarzły, tylko niektóre odbijają od korzenia i są mniej więcej w tej chwili do kostek.
Rumianka 21:54, 22 cze 2016

Do Twojego ogrodu weszłam na chwilę i wsiąkłam na cały wieczór, trochę tych stron jest, ale jestem wytrwała...Trochę jeszcze połażę po Twoich włościach, ten oddech to mój...
katel 22:07, 22 cze 2016

Milka napisał(a)

Same piękności i kolejne próby z perełkami
ja tak ratuję Albizję, odżywa
Różami tez się pozachwycałam

Czytałam u Ciebie o Albizji, masz magiczny ogród i złote ręce, że wszystko Ci się ukorzenia i nawet takie cudo przezimowało . Jeśli o róże chodzi to już całkiem się zakochałam, mam tylko nadzieję że przezimują u mnie dobrze.

Basiu i Kasiu
Dzięki!

Marga napisał(a)
Kasiu, Twoje powojniki zachwycają jak zwykle
Zainteresował mnie tawlina jarzębolistna, zaraz sobie o niej poczytam.
Masz super budleje, bo moje niestety przemarzły, tylko niektóre odbijają od korzenia i są mniej więcej w tej chwili do kostek.

Walczę z jej odrostami ale u Ciebie na dużej przestrzeni mogłaby się spokojnie rozrastać. Mam na pewno jeszcze co najmniej jeden odrost jak chcesz a jak poszukam to może i więcej znajdę .

katel 12:03, 23 cze 2016

Rumianka napisał(a)
Do Twojego ogrodu weszłam na chwilę i wsiąkłam na cały wieczór, trochę tych stron jest, ale jestem wytrwała...Trochę jeszcze połażę po Twoich włościach, ten oddech to mój...

Dzięki! U mnie ciągłe tworzenie i ciągły bałagan, nie to co u Ciebie - wszystko jak z pod igły .

Trochę zaległych zdjęć bo nie wyrabiam się z wstawianiem.
Wiatr uszkodził Róże i mam bukiet .

wiązówka błotna.

Bez Eva i Clematis mandschurica
Kasya 12:09, 23 cze 2016

katel napisał(a)

Kasiu w tym roku w ogóle nie podmarzła, ma ok 2m. Mam ją od wiosny 2012, od 2013 kwitnie, czasami końcówki gałązek podmarzały ale nic więcej, była okrywana początkowo, od dwóch lat na zimę podsypuję grubą warstwą kory i tyle. Tu na zdjęciach z bzem Eva.

Teraz już przekwita i niedługo powalczę o jej pokrój bo nie mogę jej do porządku przywołać .
Kasiu jeszcze mi do głowy przyszło, że Ty też wszelkie wynalazki lubisz a ja ostatnio w super cenach kupiłam derenia kwiecistego Rubra 40zł (mam nadzieję że nie będzie pomyłki) i kwaśnodrzew konwaliowy 60zł. Jeszcze tak dokładnie zapakowanych roślin nie dostałam a często wysyłkowo kupuję.
http://ogrodnick.pl/#/catalog

Dereń przez ostatnie wiatry trochę poszarpany a kwaśnodrzew zajął miejsce poprzedniego, który nie przetrwał - robię drugie podejście

a to chyba nie tak daleko od ciebie, nie bylas tam ?
katel 14:26, 23 cze 2016

Tak, stosunkowo niedaleko (ok. 80km w jedną stronę) ale ja ciągle w niedoczasie jestem a i szkółki szerokim łukiem omijam, żeby nowych roślin nie dokupić. Dziś wstąpiłam dla sąsiadki po budleję i już przetacznika przytargałam a jeszcze mam co sadzić.
Przynajmniej mam pewność że ta sama strefa klimatyczna więc drzewka powinny dobrze zimować .

Jeszcze zdjęcia. Trzcinnik Overdam od Gosi, zachwycająca róża Stephanie Baronin zu Guttenberg - pięknie pachnie.

Clematiski.