Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 22:16, 13 lip 2016

PS. Żeby nie wyszło, że umknęły mi zdjęcia- podokienna z rodkami- podziwiam!
Gruszka_na_w... 22:21, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
No i wykładzik jak się patrzy
O skrzyniach czytałam sporo w wątku tematycznym- też mnie niepokojem napawa trwałość skrzyń, ale zaryzykuję- kto nie ryzykuje, nie pije szampana

Jeśli drewniane się nie sprawdzą, to pójdę w jakieś "murowane" za kilka lat.

HAniu, a co polecasz na gliniaste z tych roślin, które wymieniłaś? Dla początkującego "ogrodnika"

U mnie w sklepiku ogrodniczym są w sprzedaży woreczki 1 kg z nasionami. Najdroższa jest facelia, najtańsze żyto i gryka. Czasem są woreczki z mieszanką wszystkich wymienionych przeze mnie roślin. Na gliny najbardziej poleca się grykę, ale możesz posiać cokolwiek (dynię, słonecznik, groch też ). Poczekaj aż urośnie do ok. 40 cm. Potnij i przekop. Będzie dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:23, 13 lip 2016

Gryka- pójdę w grykę (bo zapamiętam nazwę, a facelii w życiu nie przyswoję )
Gruszka_na_w... 22:45, 13 lip 2016

Hortensjowo się robi. Najwięcej mam hortensji w odmianie Limelight. Kilka sztuk Vanilla Fraise, jedną Annabel, Tardivę i Kyushu. Lubię je za niezawodność, brak chorób i wygląd. Niewątpliwie dodają rabatom elegancji.

I takie tam

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:48, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
Gryka- pójdę w grykę (bo zapamiętam nazwę, a facelii w życiu nie przyswoję )

To te same ziarenka, które są w marynatach i musztardzie. (gryka)
A facelia jest piękna, można ja wykorzystać w ogrodzie naturalistycznym. Pięknie kwitnie i wabi pszczoły.

Gryka wschodzi nad koperkiem.

Makusia 23:19, 13 lip 2016

No naprawdę chciałabym przejść się Twoim ogrodem...zachwyca mnie na każdym zdjęciu!
(przy okazji- piękne borówki- u mnie w tym roku 0- słownie-zero...)
Gruszka_na_w... 23:22, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
No naprawdę chciałabym przejść się Twoim ogrodem...zachwyca mnie na każdym zdjęciu!
(przy okazji- piękne borówki- u mnie w tym roku 0- słownie-zero...)

To nie borówki
To owoce mahonii. Pasowały mi w tym miejscu do czarnego bzu Black Lace. Są jadalne, tylko pesteczki mają jakiś szkodliwy składnik.
Makusia 23:23, 13 lip 2016

Dobra....już się nie wychylam.... A tak w ogóle to miałam na myśli te BORÓWKI, które na pewno masz w swoim ogrodzie
Gruszka_na_w... 23:28, 13 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Zazdroszczę bo ja moje przesadzam bo wszędzie mi je przypala

Kamilka, te tawułki występują w odmianie chińskie i Arendsa. U mnie są Arendsa. Na początku rosły na patelni. Rośliny z tyłu były maleńkie. I chyba wtedy tawułki były najbardziej okazałe. Może też dlatego, że świeżo sadzone. Spróbuję je podzielić po kwitnieniu.
Gruszka_na_w... 23:30, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
Dobra....już się nie wychylam.... A tak w ogóle to miałam na myśli te BORÓWKI, które na pewno masz w swoim ogrodzie

Mam, koło poziomek 6 krzaczków. Sadzone w ubiegłym roku, jeszcze nie porywają owocami. Ale ładnie się przebarwiają jesienią, więc zawsze można się dopatrzeć plusów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies