Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:23, 02 wrz 2016

Mordownik niech rośnie. Czasy są niepewne...
Dzisiaj trochę szerokich planów.

Warzywnik. Dobrze się spisał w tym roku. Mimo suszy. Wciąż nas karmi. Ponownie owocują cukinie. Na bieżąco zjadamy marchew, pory, seler, bazylię, lubczyk, pomidory. Najsmaczniejsze, kojarzące się ze smakami z dzieciństwa, są malinowe w odmianie karłowej. Nie robię przetworów z warzyw. Selerowi chyba posłużyło przycięcie nożem bocznych korzeni w lipcu. Bulwy są zdecydowanie większe niż rok temu, ale do pełni szczęścia potrzeba mu obornika. Trzeba będzie o tym pomyśleć jesienią.

Podokienna. Czekam na wystrzał piórek. Wtedy efekt będzie lepszy. Jak na wyjątkowo skąpe nasłonecznienie- nie jest źle.

Turzyce i inne roślinki posadzone na początku sierpnia na rabacie przed płotem trzeba codziennie podlewać. Rozkładam tam jako ściółkę trawę z koszenia i co jakiś czas przelatuję pazurkami. Ziemia tam była nieszczególna, mocno gliniasta. Rozluźniałam ją piaskiem. Chwastów trochę wyrasta, ale łatwo i szybko się je usuwa.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:45, 02 wrz 2016

Tojeść rozesłana bardzo zarosła kamienne schodki. Trzeba już usuwać jej nadmiar. W narożniku dobrze się dobrała trzmielina , hosta i miskant. Wszystkie trzy mają biało-zielone ubarwienie. Ciekawa jestem jak będzie tu rosła róża Zephirine. Wsadzałam ją wiosną z gołym korzeniem. Na razie nie powala na kolana, ale warunki ma tu dość trudne- to północno-zachodni narożnik. Trochę słońca ma rano, a potem dopiero po południu.

Róże przy drugiej pergoli bardzo dobrze powtarzają kwitnienie i mają solidne przyrosty. Oprysk na mszyce trzeba zrobić.

Nieźle powtarza kwitnienie "Księżniczka śnieżka".

Na zachodniej niezmiennie królują kosmosy, rozchodniki i proso rózgowate. Powoli przekwitają jeżówki purpurowe. Teraz dojdą astry.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:53, 02 wrz 2016

I takie tam

chagall 22:11, 02 wrz 2016

Masz rację z różowym w ogrodzie - poprawia nastrój
Gruszka_na_w... 22:21, 02 wrz 2016

chagall napisał(a)
Masz rację z różowym w ogrodzie - poprawia nastrój

Aniu, na róż w odcieniu "majtkowy" trudno dłużej patrzeć bez zgrzytania zębów, ale on jakoś tak wpisuje się w klimat okołodomkowy. Wiejski bardzo.
Makusia 22:26, 02 wrz 2016

HAniu czy ja dobrze patrzam, że Ty nie masz kory nigdzie? Jak Ci się udaje utrzymać rabaty w tak idealnej "czystości"??? Wybałuszam oczy, przecieram okular, zbliżam monitor...i nie widzę ani jednego!
Gruszka_na_w... 22:39, 02 wrz 2016

Makusiu, na początku próbowałam z korą. Z powodu sporego metrażu rabat, kora była tylko na niewielkiej części. Chwasty i tak rosły. Łatwiej mi było pielić w miejscach, gdzie jej nie było. W tej chwili jest tylko na wrzosowisku.
Rośliny tak się rozrosły, że pielę tylko z brzegu. Zajmuje mi to w sumie ze 2 godzinki w miesiącu- 4 dni po pół żeby zrobić, a się nie narobić. Podczas tego lata praktycznie nie odczułam uciążliwości prac. Ściółkuję trawą- tam, gdzie mam młody żywopłot lub młode rabaty. Więcej czasu zajmuje teraz kosmetyka związana z koniecznością przycinania, rozsadzania, ścinania. Ale to nie są jakieś przerażające ramy czasowe.
Gosiek33 22:57, 02 wrz 2016

urocze kompozycje, szczególnie mi się podobają rozchodnikowe
Gruszka_na_w... 23:13, 02 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
urocze kompozycje, szczególnie mi się podobają rozchodnikowe

Rozchodnik okazały wyrósł mi na ogrodowego dominanta. Tak to jest, jeśli się go używa jako zapchajdziurę.

Gosiek33 23:16, 02 wrz 2016