Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Figielka 20:06, 01 wrz 2016

Co to za trawka - niebieska na ostatnim zdjęciu z Daliami?
Gruszka_na_w... 20:10, 01 wrz 2016

Figielka napisał(a)
Co to za trawka - niebieska na ostatnim zdjęciu z Daliami?

Owsica wieczniezielona

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Figielka 20:16, 01 wrz 2016

Dzięki za ekspresową odpowiedz.
Ja z trawek jestem noga. kiedyś miałam jedną to się tak rozbestwiła ,że miałam ją wszędzie.Do niedawana nawet na nie nie patrzyłam, ale widzę, że to był błąd. Podobają mi się zwłaszcza te niebieskie i takie do 0,5 metra.

W moim wątku wstawiłam zdjęcie roślinki , którą kupiłam na wyprzedaży. Czy mogłabyś zerknąć, bo nie mogę ustalić co to jest ?
Gosiek33 20:58, 01 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj zacznę od prośby o identyfikację czegoś, co wyrosło mi w dwóch miejscach na rabacie bylinowej. Początkowo myślałam, że to bylinowa ostróżka. Wyrastało już w ubiegłym roku, ale nie zakwitło.

jakoś tak malwowato wygląda, tylko te błyszczące liście? Prawoślaz?
Gruszka_na_w... 21:23, 01 wrz 2016

Z malwą i innym ślazem mi sią nie kojarzy. Ma za bardzo błyszczące liście.
Te liście kształtem są właśnie takie ostróżkowe. Tylko to błyszczenie nie pasuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
JoannA 21:44, 01 wrz 2016

Ta roślina bardzo przypomina tojad zwany często mordownikiem ze względu na właściwości trujące. Szkoda że nie kwitnie bo wtedy łatwiej byłoby ją zidentyfikować.
Podglądam Twój piękny ogród od dawna, a tradycyjne takie tam zostawiam sobie na dobranoc
Gruszka_na_w... 21:56, 01 wrz 2016

JoannA napisał(a)
Ta roślina bardzo przypomina tojad zwany często mordownikiem ze względu na właściwości trujące. Szkoda że nie kwitnie bo wtedy łatwiej byłoby ją zidentyfikować.
Podglądam Twój piękny ogród od dawna, a tradycyjne takie tam zostawiam sobie na dobranoc

Asiu, dziękuję za informacje.
Chyba masz rację
http://kwietnik.com.pl/pl/p/tojad-Fischera-Arendsii-lac.-Aconitum-carmichaelii-kod-3460/6940
Coś mi świta, że kupowałam tojada. Potem tym mianem określiłam jakiś gatunek niebieskiego irysa prawdopodobnie mieczolistnego. Późną wiosną udało się zidentyfikować owego.

Być może, że zabłąkany tojad jednak się odnalazł. Piszą, że kwitnie IX/X.
Gosiek33 22:01, 01 wrz 2016

faktycznie mocno tojad przypomina, mojego wywaliłam
Gruszka_na_w... 22:07, 01 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
faktycznie mocno tojad przypomina, mojego wywaliłam

Z jakiego powodu?
Gosiek33 08:14, 02 wrz 2016

jego zjadliwość plus osoby nieobeznane jakoś mi się źle skojarzyły i na wszelki wypadek go wyciepnęłam