Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

LIDKA 10:27, 01 maj 2025

Też mi się podoba Twój ogród frontowy ❤️
Gruszka_na_w... 10:28, 01 maj 2025

Judith napisał(a)

Hania, już dzieliłam . 2 lata temu. I nic, jeszcze gorzej . Po dwa listki wypuściły…

Te moje blokowe egzemplarze rosły na końcu ślepej uliczki osiedlowej. Zostało tam trochę kamyczków po bufowie drogi, trochę pobudowlanej ziemi. Sąsiadka zrobiła tam rabatkę z pierwiosnkami, kuklikami, płomykami, rogownicą. Te kukliki nie przyrastały tam może szaleńczo, ale kwitły każdego roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 10:29, 01 maj 2025

Hania i dziewczyny
jak sie kupuje rośliny to jak rozpoznać tzw czysty gatunek.
Lub tzw zwyklaki?
Gruszka_na_w... 10:30, 01 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Też mi się podoba Twój ogród frontowy ❤️

Dziękuję Lidko.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:32, 01 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Hania i dziewczyny
jak sie kupuje rośliny to jak rozpoznać tzw czysty gatunek.
Lub tzw zwyklaki?

Najczęściej po cenie. Czysty gatunek jest zawsze o wiele tańszy od odmian. Tak jest nie tylko w przypadku bylin, ale także krzewów i drzewek.

Można też kupować w okresie kwitnienia danej byliny. Odmiany różnią się kwieciem.
Gruszka_na_w... 10:35, 01 maj 2025

Wafel napisał(a)
Kolejny ogród, po obejrzeniu którego nie mogę się otrząsnąć Cuuuudooownieee! I to chyba przez ciebie zaraziłam się kuklikami, nie wyobrażam sobie teraz rabaty bez nich, także dziękuję za roślinne objawienie

A proszę bardzo. Kuklików w ogrodzie nigdy za wiele.

Gruszka_na_w... 10:37, 01 maj 2025

Makao napisał(a)
Pięknie wygląda ogród.
Nawet nie widać po nim przymrozków.
Obiela robi wrażenie

Kwiaty kaliny angielskiej są nieco liźnięte mrozem, ale widać to jedynie przy bardzo bliskim oglądzie. Obiela podczas kwitnienia rzeczywiście zachwyca. Fajny kompaktowy krzew.
Gruszka_na_w... 10:39, 01 maj 2025

TAR napisał(a)

Moim zdaniem wegetuja i kolejne kupione tez beda wegetowac, bo masz za sucho. U Hani rosna w glinie, u mnie tez wiekszosc w mokrym. Sa wielkie. A te co rosna w czyms podobnym co u Ciebie to wegetuja, planuje je poprzenosic w tym roku.
Podobnie z gaura, żaluje ze ja do suchego słonca przeniosłam. W mokrym słonecznym wielkie krzaki w suchym cherlawica.

U mnie gaury chyba nie przezimowały. Jakoś ich nie widzę.
Wciąż zapominam o tym, że glina ma cudowną właściwość trzymania wilgoci mimo długich okresów bez deszczu.
Gruszka_na_w... 10:52, 01 maj 2025

Aktualności z warzywnika.
Wczoraj sadziłam do gruntu pomidory. Było dość ciepło i wiele z nich zaliczyło omdlenie. Po nocy wszystkie krzaczki ładnie wróciły do pionu. Zostały mi w skrzynkach pomidory, kyóre będę uprawiać w donicach. Może dzisiaj zmobilizuję się do wsadzenia. Nastawiłam już dwa wiadra z łodygami pokrzyw. Jeśli będzie ciepło, to gnojówka zrobi się za jakieś 10 dni. Po rozcieńczeniu będzie ją można zastosować w warzywniku. Zasilam nią też róże i hortensje.

Bób i opalikowany groszek.

Fasolka szparagowa i buraki.

Samosiejki sałaty. Rozdaję komu mogę.

szpinak

Gruszka_na_w... 11:05, 01 maj 2025

Magara napisał(a)

Czy amsonie masz nadreńskie? Rok temu takie dostałam od naszej forumowej Helen - dopiero z ziemi wyłażą a już bałam się, że krzywdę im zrobiłam przy sadzeniu Do kwitnienia im jednak daleko

Z amsonią może być tak jak z kuklikami. Kilka razy dziewczyny żaliły się, że zakupione przez nie sadzonki nie bardzo przypominają moją. Swoją kupowałam bez nazwy odmianowej, a w sprzedaży są też odmiany amsonii nadreńskiej Blue Ice i Storm Cloud. Ta pierwsza jest niska, ta druga wysokością, kwieciem i kształtem liści przypomina moją.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies