Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 21:43, 23 kwi 2025

Soczyście się zrobiło, piękne tulipanowo
Gruszka_na_w... 16:23, 24 kwi 2025

Magara napisał(a)
Haniu, jest pięknie Za dwa tygodnie buchnie i u mnie - taki mam wiosenny wyznacznik
Chociaż zapowiadane przymrozki mogą mocno plany pozmieniać

U mnie prognozy się zmieniły. Miało być -1, a w aktualnej prognozie są dwa stopnie na plusie. Oby też tak było u Ciebie. Przymrozkom mówimy stanowcze NIE.

Popadało solidnie kilka godzin. Niebo wciąż szare. Może jeszcze popada. Kołowrotek wiosenny wciąż trwa. Orliki są już prawie gotowe do startu. Sporo ich mam w okolicach misy i całuśników.

A naprzeciw rozwinęły się pierwsze kwiaty rododendronów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:26, 24 kwi 2025

Gileniami zachwyciłam się na zdjęciach z ogrodu Brzozowej Agaty. U niej rosły bardzo okazale, bez kapryszenia. U mnie w ogrodzie gilenia nieco ginie w tłumie innych roślin, ale kiedy kwitnie, to tworzy miły dla oka akcencik. Gdyby mi zanikła, to raczej nie rozpaczałabym po jej stracie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:44, 24 kwi 2025

Margo2 napisał(a)

Haniu, masz niesamowicie bujną wiosnę. Wszystko az kipi.
Czytałam o porządkach w garażu.
Mam w tym roku cała mase prac remontowych. Drobnych, ale jednak.
Dzisiaj na przykład wymienialiśmy schodki na strych. Zostały nam wymiana prysznica (ta zostaje na jesień, bo wtedy odbierają wielkogabarytowe) i sprzatanie garażu. Ale sama tego nie będę robiła. Czekam na m. bo sam musi sobie wszystko poukładać.

Mój mąż ma dosyć skomplikowaną sytuacją zdrowotną, co go wyklucza z udziału w pracach wysiłkowych i wysokościowych. Jeśli coś takiego trzeba odbębnić, to spada to na mnie. Na szczęście uwielbiam prace remontowe i doprowadzenie garażu do przyzwoitego stanu dało mi wiele radości. Dorobiłam się wreszcie estetycznych regałów, sporej tablicy narzędziowej. Mam posegregowane śrubki, haczyki i gwoździki oraz inne duperele, przybory malarskie, taśmy i elektronarzędzia. Dzisiaj skończyłam remont na tyłach garażu. Tam mam osobne pomieszczenie na narzędzia ogrodowe, nawozy i regały z przetworami. Porządek jest idealny. Ciekawe na jak długo.
Z powodu prac remontowych i świąt ogród leżał trochę odłogiem. Czeka mnie pielenie w warzywniku i powyciąganie mniszków z rabat ozdobnych. Z daleka wszystko wygląda świeżo, ale bliższy ogląd pokazuje, że trzeba tam trochę pomachać pazurkami.

Dwuletnia Amanogawa. Zastąpiła uschniętą śliwę wiśniową. To dobre zamiana. Wąskokolumnowe drzewko pozwala lepiej doświetlić tę rabatę i można było posadzić więcej bylin.

Obiela o tej porze roku ładnie rozświetla ten zielony zakątek i sprawdza się jako roślina zamykająca oś widokową.

Judith 16:47, 24 kwi 2025

Niezwykła podeszczowa soczystość!
Tą zieleń wszechobecna jest obezwładniająca… Dosłownie chwilę temu zachwycałam się maleńkimi zielonymi pąkami, a teraz cały ogród bucha zielenią . A u Ciebie dodatkowo kolorem .
Basieksp 16:52, 24 kwi 2025

No zgadzam się z Judith, zieleń cudna taka soczysta, przełamana delikatnymi kolorami To chyba jednak najpiekniejsze chwile w ogrodach
Gruszka_na_w... 16:53, 24 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Soczyście się zrobiło, piękne tulipanowo

Po weekendzie trzeba już będzie ruszyć z sekatorem, żeby powycinać pędy tulipanom, które skończyły kwitnienie. W kwietniu przyrost masy zielonej był szalenie dynamiczny. Na początku miesiąca było jeszcze łyso. A teraz coraz mniej prześwitów między roślinami.

Tuż, tuż...

Gruszka_na_w... 16:54, 24 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
No zgadzam się z Judith, zieleń cudna taka soczysta, przełamana delikatnymi kolorami To chyba jednak najpiekniejsze chwile w ogrodach

Na szczęście zdążyłam dzisiaj skosić trawę przed deszczem. Tak szybko rośnie, że sięgała już sporo ponad kostkę.
Gruszka_na_w... 16:56, 24 kwi 2025

Judith napisał(a)
Niezwykła podeszczowa soczystość!
Tą zieleń wszechobecna jest obezwładniająca… Dosłownie chwilę temu zachwycałam się maleńkimi zielonymi pąkami, a teraz cały ogród bucha zielenią . A u Ciebie dodatkowo kolorem .

Co roku piszę, że do czerwca trudno mi nadążyć nad zmianami w ogrodzie. A potem nagle w lipcu szok. Taka stagnacja się robi, bo nic się nie zmienia, a przez te wiosenne miesiące oczy przyzwyczaiły się do dynamicznego rozwoju roślin.
antracyt 16:58, 24 kwi 2025

Deszcz wiosenny daje ogrodowi moc. U mnie też dzisiaj pada.

Zieleń masz bujną i kolorów sporo. Prawdziwa pełnia wiosny