Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:37, 30 paź 2018

kwartet napisał(a)
No właśnie też się boję,piękny jest taki powykręcany z pędzelkami liści na końcu gałęzi.A może by go tak na raty,obkopać na połowie rowek zasypać kompostem, a w następnym roku druga połowa?

Tak Toszka radziła Pani Przyrodzie (Mariola z wątku Dwa ogrody)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3970-dwa-ogrody?page=627

Problem może być z tym, że wiąz bardziej kruchy jest. Przy transporcie może się uszkodzić.
Zapłakałabyś się, gdyby do tego doszło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 21:51, 30 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, muszkieter stracił nogi pod wpływem mrozu i tak dogorywa w tej misce. A wiąz bardzo łatwo rozmnożyć. Podczas sadzenia ułamała mi się gałązka, wsadziłam do ziemi i mam drugi egzemplarz.

Szkoda muszkietera, bo śliczny.
To świetna wiadomość A wiosną czy jesienią ?
Gruszka_na_w... 22:02, 30 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szkoda muszkietera, bo śliczny.
To świetna wiadomość A wiosną czy jesienią ?

O matko- już nie pamiętam- ale chyba jesienią to czyniłam. Było zimno i padał deszcz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 09:21, 31 paź 2018

Och, Och, Och... słonkiem malowany ogród w pełnej krasie A wiąz za gwiazdę robi

U mnie brzoskwinia (dostałam do Karoli jak była małym patyczkiem - brzoskwinia nie Karola ) cała jeszcze w liściach. Inne drzewka owocowe dopiero co posadzone już praktycznie bez liści, ale prysnę mocznikiem, chyba nie zaszkodzi, co Haniu
I zebrałam liście do worka i też je potraktuję mocznikem wedle wskazówek

Haniu kiedy zebrać resztę korzeniowych? Mam jeszcze troszkę marchewki, mizerna pietruszka, buraki, seler, por też. I jak to potem przechować?
Pszczelarnia 11:14, 31 paź 2018

No grzyby zimują na liściach i na gałęziach, na glebie również. To czemu nie na pąkach? Zajmujący temat.

Wiąz ma kruche i szeroko płytko rozłożone korzenie, łatwo go pokaleczyć a jest wrażliwy na uszkodzenia korzeni. Nie odważyłabym się.
sylwia_slomc... 12:46, 31 paź 2018

O matko- już nie pamiętam- ale chyba jesienią to czyniłam. Było zimno i padał deszcz.

Ok to i ja spróbuję
Brzozowadzie... 15:22, 31 paź 2018

O, jakaś piosenka mi się skojarzyła. Chyba Wilków...
Gruszka_na_w... 18:37, 31 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
No grzyby zimują na liściach i na gałęziach, na glebie również. To czemu nie na pąkach? Zajmujący temat.

Nie jestem mikrobiologiem ani botanikiem. Wiem tyle, że wokół nas pełno jest grzybów- tych pożytecznych i tych chorobotórczych.
Dobroczynne działanie mocznika w sadach zbadali fachowcy i jasno określili jego przydatność w sadach. Działa niszcząco na zarodniki grzybów umiejscowione na liściach( grzybów odpowiedzialnych za parcha, rdzę i czarną plamistość) przyspieszając ich (liści) rozkład. Ja z tym nie dyskutuję, bo się nie znam, przyjmuję do wiadomości, że mocznik likwiduje to, na czym grzyby siedzą
Pąki niszczą wiosną larwy- na nie robię oprysk Promanalem, a wcześniej opryskuję gołe drzewka Miedzianem na zarodniki grzybów, które ukryły się gdzieś w zakamarkach kory.

Pąki wyglądają u mnie tak

Na grzyby umiejscowione w innych miejscach niż liście, robi się jesienny oprysk Miedzianem (przydatne dla brzoskwini- zagrożenie kędzierzawością liści)
Gruszka_na_w... 18:47, 31 paź 2018

mikina34 napisał(a)

I zebrałam liście do worka i też je potraktuję mocznikem wedle wskazówek

Haniu kiedy zebrać resztę korzeniowych? Mam jeszcze troszkę marchewki, mizerna pietruszka, buraki, seler, por też. I jak to potem przechować?

Jeśli nie ma liści na drzewach, to nie ma czego pryskać mocznikiem. A liście w workach jak najbardziej można spryskać.
Obserwuj prognozy pogody. W razie spodziewanych przymrozków wykopuj. Co prawda one już nie przyrastają, bo za zimno, ale nie obsychają i to też jest ważne.

Dzisiaj też było słonecznie. Bez wiatru.

Metasekwoja zrudziała i w połowie się ogołociła.

Magnolia z patyczka.

Strzępiastokory

Gruszka_na_w... 18:57, 31 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

O, jakaś piosenka mi się skojarzyła. Chyba Wilków...

Lubiłam wczesne Wilki, potem, kiedy zajęli się biustem Baśki już jakoś mniej.

Dzwonek Poszarskiego

Zabłąkana rudbekia

Owocniki obieli- szkoda, że nie odkryłam jej w początkach ogrodowania. Nie rośnie niestety zbyt szybko.

Firletka omszona sama decyduje, gdzie będzie rosła. Sporo nowych siewek już się pokazało. Będą zapewne kolejne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies