Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wiolka5_7 15:32, 29 gru 2018

Ja nie lubię beżów i brązów ,ale w ogrodzie zimą bardzo mi się podobają

Żywopłocik cisowy grubaśny, to chyba to częste cięcie polecane przez Toszkę tak na niego podziałało... czy masz jakiś sekret Haniu ?
Uczę się jak je pielęgnować,bo będę w 2019 sadzić moje pierwsze ciski
Gruszka_na_w... 15:34, 29 gru 2018

Silne wiatry roznosiły po ogrodzie liście miskantów. Dzisiejszy dzień wykorzystałam na przycięcie tych największych.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:35, 29 gru 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja nie lubię beżów i brązów ,ale w ogrodzie zimą bardzo mi się podobają

Żywopłocik cisowy grubaśny, to chyba to częste cięcie polecane przez Toszkę tak na niego podziałało... czy masz jakiś sekret Haniu ?
Uczę się jak je pielęgnować,bo będę w 2019 sadzić moje pierwsze ciski

Toszka ma wieloletnią praktykę w uprawie cisów i sporą wiedzę. Z jej rad warto korzystać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 15:42, 29 gru 2018

A jednak kolorowo masz w ogrodzie. I podziwiam cie za to ze chce ci sie robic fotki. U mnie już od ponad dwóch tygodni jest tak buro i ponuro ze tylko chyłkiem przemykam do kompostownika z wiadereczkiem z odpadami zielonymi. W dzień wigilii w najgorszą pogodę cielam gałęzie na ozdobienie obu ganków. Tesknie za blekitnym niebem..
Gabriela 15:44, 29 gru 2018

A i jeszcze ci powiem ze u nas na wsi wyjatkowo skromnie ze swiatelkami w tym roku.
Gruszka_na_w... 16:03, 29 gru 2018

Gabriela napisał(a)
A i jeszcze ci powiem ze u nas na wsi wyjatkowo skromnie ze swiatelkami w tym roku.

Sugerujesz, że powinnam przesłać trochę ze swojego otoczenia?
Moi sąsiedzi tak skutecznie obrzydzili mi "świąteczne" oświetlenie, że swoje lampki już usunęłam. Delektuję się ciemnością.

A zdjęcia w dorastającym ogrodzie są niezbędne. To już ostatni dzwonek na korekty. czasem dopiero na zdjęciach widać, że coś nie gra i trzeba poprawić.

PS. Krakusi słyną z oszczędności. Może zeszłoroczne rachunki za prad zniechęciły Twoich sąsiadów do iluminacji nad wyraz bogatej.
Aurelllia 16:36, 29 gru 2018

Śliczne te Twoje wyspy - przebogate w gatunki ja w tym roku będę obwódki z cisu robić właśnie - on powoli rośnie, ale jak już urośnie to jaki efekt
Gruszka_na_w... 21:44, 29 gru 2018

Aurelllia napisał(a)
Śliczne te Twoje wyspy - przebogate w gatunki ja w tym roku będę obwódki z cisu robić właśnie - on powoli rośnie, ale jak już urośnie to jaki efekt

Z moich obserwacji wynika, że wbrew obiegowej opinii, cis wcale nie rośnie tak wolno.
Tak wyglądały te cisy w marcu

Wiolka5_7 22:16, 29 gru 2018

Wow jak zgrubiały
Gruszka_na_w... 10:39, 30 gru 2018

Kolejny koniec roku w moim życiu i kolejny rok istnienia ogrodu. Ten pierwszy koniec trochę smutny Na zmianę cyferek z radością oczekuje się tylko w dzieciństwie i wczesnej młodości, potem jakoś wyraźniej uświadamiamy sobie przemijanie.
Posiadanie ogrodu pozwala radośniej patrzeć na proces przemijania. Wszak każdego roku powtarza się cudowny czteroaktowy spektakl z przyrodą w roli głównej (tu buziak dla Miry ).
2018- miejsce akcji południowo- zachodnia Polska
akt I Wiosna
Ostatecznie przyszła późno. Zaskoczyła silnymi mrozami w marcu, choć wcześniej było piękne, typowe przedwiośnie.

Dopiero w ostatnich dniach marca można było pomyśleć o obsadzeniu donic bratkami i pracach w warzywniku.

Było trochę zimowych strat, głównie wśród wrzosów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies