Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:25, 17 gru 2018

Po tegorocznej suszy trochę zweryfikowałam swoje poglądy. Te białolistne odmiany najsłabiej sobie z nią radziły. Mnie kusi zastąpienie żółtolistnych pęcherznic dereniem świdwa Midwinter Fire.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 21:57, 17 gru 2018

Haniu, ale wiesz, że Midwinter Fire całe lato jest skromnie zielony? To gwiazda zimy. Anka_ je ma i jej pytaj

O zakonnikach ciekawe informacje. Jesli "plony szły na utrzymanie klasztoru i szpitala" to musisz mieć dobrej jakości ziemię...tyle "gąb" wykarmić nie jest łatwo
Gruszka_na_w... 22:15, 17 gru 2018

Toszko, zanim ruszyła na dobre budowa, posadziłam w narożniku brzozy i dynie. Te drugie bez nawożenia wyrosły olbrzymie. Wiedziałam już, że ziemia jest żyzna. Jesienią zrobiłam test- i ściśnięta w dłoni grudka nie rozpadała się. To już wiedziałam, że mam bardzo żyzną glinę, dlatego tak się broniłam przed zwożeniem "czarnoziemu".

W szpitalu bonifratrów leczono podczas wojny prusko-austriackiej 291 żołnierzy pruskich i 82 austriackich, a podczas wojny prusko-francuskiej 190 żołnierzy pruskich i 14 francuskich.Podczas I wojny światowej w szpitalu znajdował się lazaret, w którym leczyło się ponad 4000 żołnierzy.

Edit: Pęcherznicami mam podsadzone nieszczepione śliwy wiśniowe. Wiosną liście pęcherznicy Luteus tworzą ze śliwami zbyt ostry kontrast. Później jest już normalnie.Te derenie pięknie się wybarwiają. Dumam jedynie nad tym, czy nie za wcześnie zrzucą liście i nie zaczną się wybarwiać, bo w pobliżu rosną różowe róże i hortensje Vanilie Fraise. Z pomarańczowymi gałązkami dereni może zgrzytać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 10:37, 18 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trzeba kupować w momencie, kiedy derenie mają liście. Istnieje ryzyko pomyłki, ale mniejsze. Elegantissima ma prawie białe liście.

To ja już głupia jestem, przecież mój ma zielone liście, bez przebarwień, ale same gałązki teraz są bardziej bordowe niż jaskrawo-czerwone.. a trudno, kończę już dywagacje na temat, bo głowę tylko zawracam
Jest jaki jest i tyle
Haniu, a co to za krzew z karminowymi kwiatami? Jakaś krzewuszka?
Pszczelarnia 12:31, 18 gru 2018

Szpalerków nie mam i w sumie bardziej je widzą sąsiedzi niż ja.

Widzę i ja, niesamowite.
Pszczelarnia 12:38, 18 gru 2018

(...)
Ewy ogród jest dwa razy większy od mojego.
(...)

Trzy razy.

Ale mam kilka klamociarnych architektur szopy, szklarni, miejsca na zwózkę drewna, miejsca na obornik i duży (na 6 aut) podjazd.
Pszczelarnia 12:43, 18 gru 2018

(...)Sąsiad od koncentracyjnej wieżyczki otoczył takowymi całą swoją działkę. Pies do tego wyje, a kot ma stany lękowe.
Z magii świąt najbardziej lubię niebiański spokój. Ale ja ciut aspołeczna jestem. Za dużo ludzi widzę w dni powszednie i świąteczność mam wtedy, kiedy jest inaczej.

A jak Ty się czujesz? Bardziej jak kot czy pies?
pestka56 14:30, 18 gru 2018

Gruszeczko, nie tylko Batura pamięta, chociaż on często daje twój piecokominek jako przykład

Poczytałam o dereniach. Mam podobne obserwacje plus jeszcze to, że uwielbiają słońce. Wtedy ich pędy, także tych flaviramea wybarwiają się najintensywniej. Niestety są to tylko młode pędy. Stare (tych o czerwonych pędach) niestety bezpowrotnie brunatnieją.
Mam z dereniami posadzonymi pod brzozami podobny problem jak ty. Sadziłam, gdy brzozy były młode, miały po 3-5 m wysokości. Derenie rozrosły się fantastycznie, nawet zbyt mocno, więc je ciachnęłam ostro. No, i było to głupie, bo brzozy ruszyły szybko, a derenie zmarniały. Teraz ratuję je nawadnianiem i wycinam tylko najstarsze brunatne pędy. Pomogło też wysokie podkrzesanie brzoz. Słońce mocniej zagląda.
Gruszka_na_w... 20:31, 18 gru 2018

mikina34 napisał(a)

Haniu, a co to za krzew z karminowymi kwiatami? Jakaś krzewuszka?

Tak, to krzewuszka'Eva Rathke'. Kiedyś krzewuszek było w ogrodzie więcej. Te największe wykopałam. Zostawiłam Purpuera nana, Variegatę i tę Evę. Z tych trzech odmian Eva ma najmniej zalet. Tamte są ozdobne również z liści.

Gruszka_na_w... 21:01, 18 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ale mam kilka klamociarnych architektur szopy, szklarni, miejsca na zwózkę drewna, miejsca na obornik i duży (na 6 aut) podjazd.

I sad i rabaty nad strumykiem.

Pszczelarnia napisał(a)
A jak Ty się czujesz? Bardziej jak kot czy pies?

Wiem, że długotrwałe patrzenie na pulsujące światło może wywołać padaczkę.
Wyję wewnętrznie.

"Rozsądek i umiar to zasady których dobrze się trzymać jeśli chcemy stworzyć przestrzeń która nie męczy."- cytat zaczerpnięty z bloga Anny Kurowskiej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies