Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

Rytla 21:26, 09 kwi 2017

3 wiaderka? 5 taczek! u nas, wczoraj, z małego kawałka, który oczyszczamy, jeszcze z ćwiartka została.
kaz742011 21:27, 09 kwi 2017

Ja wyczytałam coś o starane i chwastoksie. Tylko dlaczego wszyscy uparli się na rundap. Niestety moi znajomi których pytałam też stosowali dwukrotny oprysk. Dlatego tak zależy mi na opinii osób które zakładały u siebie trawniki i mają wiedzę w temacie.
kaz742011 21:30, 09 kwi 2017

Rytla napisał(a)
3 wiaderka? 5 taczek! u nas, wczoraj, z małego kawałka, który oczyszczamy, jeszcze z ćwiartka została.

Ćwiartka mówisz. To koniec widać . Taczek nie mogłam użyć bo ziemia w nich chwilowo mieszka . A wiadra były naprawdę spore.
MirellaB 21:31, 09 kwi 2017

Te chwasty to w miejscu gdzie ma być trawnik? Po oprysku randapem trzeba odczekać, żeby dalej ruszyć z robotą. Jak boisz się o rośliny to kup kapturek ochraniacz do opryskiwacza, żeby środek nie dostał się na rabaty.

Jak nie chcesz oprysku to glebogryzarką przejedź i chwasty powybieraj. Masz glebogryzarkę?
Firma zakładająca pewnie ma.

Albo zostaje Ci niestety ręczne wyrywanie.

Edit. My nie pryskaliśmy randapem. Glebogryzarką wzruszaliśmy ziemię i oczyszczaliśmy teren.
frezja 21:43, 09 kwi 2017

http://biotechnologia.pl/informacje/herbicyd-roundup-bardzo-szkodliwy,9667

kaz742011 21:49, 09 kwi 2017

Tak chwasty w planowanym trawniku.
Pan powiedział że da mi pisemną gwarancję że nie uszkodzi roślin.
Plan zakłada zrobienie oprysku, potem glebogryzarka, czekanie czy nie wejdą chwasty, kolejny oprysk, znowu glebogryzarka, wybranie chwastów, dowiezienie ziemi, równanie i sianie trawy.
kaz742011 21:53, 09 kwi 2017

frezja napisał(a)
http://biotechnologia.pl/informacje/herbicyd-roundup-bardzo-szkodliwy,9667

Dlatego tak się boję tego środka. Wiem jaki jest szkodliwy stąd moja prośba o wasze doświadczenia i ewentualnie propozycje innych środków.
violka171 21:57, 09 kwi 2017

kaz742011 napisał(a)
Dlatego wszyscy proponują dwukrotny oprysk. Ale ja mam osadzone rabaty i boję się o rośliny. Wyrywanie ręczne przy tej ilości chwastów co mam jest raczej niewykonalne. Wczoraj wydarłam 3 wiaderka i nie widać że coś ubyło .

po zimie tak to jest, a trzy wiaderka to bardzo mało,
z mleczem jest tak-jeżeli nie wyrwiesz z korzeniem całym to i tak odrosnie
Toszka 22:00, 09 kwi 2017

Zapytaj się pana, czy jak tak namietnie ten nieszczęsny roudup używa to nie boi się jakie dzieci spłodzi... poważnie... tak się zapytaj.

Kasiu, powiem ci tak - glebę pod trawnik przygotowuje się około miesiąca. Najpierw widły amerykańskie i przekopać. Chwasty wybierać. Glebogryzałaka potnie kłącza i korzenie chwastów - drobnych nie wybierzesz i zielsko odbije nawet z maleńkich kawałków.

Po przekopaniu, trzeba wypiaskować. Dużo piasku potrzeba na glinę. Teraz albo widłami albo glebogryzarką przemieszać. Grabisz. Wałujesz, grabisz, wałujesz. Cały czas wybierasz śmiecie - kamienie itp. Na to podłoże kupne. Znowu grabisz i wałujesz. Ziemia musi się uleżeć. Trzeba równać - ma być jak blat
Basilikum 22:01, 09 kwi 2017

a to bylo cos na chwasty dwuliscienne
no ale jak bys zobaczyla oj trawnik to bys wiedziala jak ja sie na tym znam