Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

kaz742011 18:19, 10 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Ja też z mieszanką trawnikową nie doradzę. Może podpytaj w wątku Reni "Jak ożywić mój szmaragdowy ogród"? Ona ma dywan nie trawę, choć nie wiem, czy nie z rolki. Z rolki cudny szczypior ma też "Na zielonej trawce".
Mój trawnik kwitnie mleczami na żółto, więc lepiej żebym się nie wypowiadała...

Mój ma wiele kolorów . Ale to nie trawnik.
Decyzja zapadła na trawnik z siewu, jak będzie do bani to pomyślę o rolce.
kaz742011 18:22, 10 kwi 2017

natka098 napisał(a)

Ja wiem tyle że wiechlina jest najcenniejsza i w dobrej mieszance powinno być jej 20-30%

Dzięki Natka,
To propozycja na którą nie muszę się godzić. Pamiętasz mówił że rodzaj trawy można sobie wybrać według gustu . Może jakieś sprawdzone mieszanki znasz.
natka098 19:35, 10 kwi 2017

kaz742011 napisał(a)

Dzięki Natka,
To propozycja na którą nie muszę się godzić. Pamiętasz mówił że rodzaj trawy można sobie wybrać według gustu . Może jakieś sprawdzone mieszanki znasz.

Nie znam, ale możesz skoczyć na wątek o trwanikach, ja jak swój "zakładałam" a teraz powinnam tą operację powtórzyć, bo jest źle, to gdy było już źle dopiero zaczęłam się interesować i tam mi zapadło właśnie w głowie, że Daniusia pisała że wiechlina musi być żeby trzymało trawnik
kaz742011 20:54, 10 kwi 2017

Dzięki przejrzałam już co nie co, ale trzeba zagłębić się w temat .
Marga 21:06, 10 kwi 2017

Kasiu, Danusia poleca mieszanki Kiepenkierl, ale to już wyższa półka cenowa. Mi wystarczyła Diana z Agrolandu
Z tą ziemią to prawda, że nigdy nie jest się pewnym co się dostanie. Ja zamówiłam jedną wywrotkę (na próbę) "przesianej ogrodowej" takiej co to firmy zakładające ogrody biorą. Boszcze....chciało mi się płakać, że 800zł poszło się ..... . Moje chłopaki wykopali tam radio samochodowe, a ja szkła, korzenie, jakieś robale i wiele innego "dobra".
kaz742011 21:13, 10 kwi 2017

Pomóżcie rozpoznać co to za dziadostwo. Rośnie głównie na rabacie sąsiadującej z nieużytkowaną działką. Korzeń ma długi czarny . Co co nad ziemią wygląda tak

Dzisiaj wyrwałam tego całkiem sporo

Można to wrzucać do kompostownika?
kaz742011 21:22, 10 kwi 2017

Marga napisał(a)
Kasiu, Danusia poleca mieszanki Kiepenkierl, ale to już wyższa półka cenowa. Mi wystarczyła Diana z Agrolandu
Z tą ziemią to prawda, że nigdy nie jest się pewnym co się dostanie. Ja zamówiłam jedną wywrotkę (na próbę) "przesianej ogrodowej" takiej co to firmy zakładające ogrody biorą. Boszcze....chciało mi się płakać, że 800zł poszło się ..... . Moje chłopaki wykopali tam radio samochodowe, a ja szkła, korzenie, jakieś robale i wiele innego "dobra".

Dzieki za namiary na mieszanki. Ja jednak zlecę wykonanie trawnika firmie. Sama nie dam rady. Będzie bez rundapu . Pan powiedział że jak nie chcę oprysku to on to rozumie i nie będzie robił. Nawiezienie ziemi jest po ich stronie. Mam nadzieję że g....na nie przywiozą. Muszę pomyśleć nad skonstruowaniem umowy . Okreslę dokładnie zakres prac i oczekiwania. Jak się nie zgodzą to zrezygnuję.
natka098 21:43, 10 kwi 2017

kaz742011 napisał(a)
Pomóżcie rozpoznać co to za dziadostwo. Rośnie głównie na rabacie sąsiadującej z nieużytkowaną działką. Korzeń ma długi czarny . Co co nad ziemią wygląda tak

Dzisiaj wyrwałam tego całkiem sporo

Można to wrzucać do kompostownika?

To chyba skrzyp polny, łatwo z nim nie będzie bardzo duże korzenie ma i bezczelnie odrasta
Makusia 21:46, 10 kwi 2017

Skrzyp jak nic...
Rytla 21:53, 10 kwi 2017

Wczoraj czytałam, że można przyjąć jako samorosnące dobro, na gnojówki itp. bo pokrzywy np. za mało zdrowotnie też można sobie zapodać, na włosy!

ale dla pesymistów chwast! uciążliwy na dodatek.