Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 23:05, 13 lip 2016

Sylvana napisał(a)
A miałam chęć na czereśnię....ale mnie wyleczyłyście.
Robali się brzydzę, a sadzić chciałam żeby mieć ekologiczne nie pryskane....a widzę, że się nie da.

Moja śliwka na razie ugina się od owoców, część spada...nie wiem czemu...ale może w tym roku się załapię na kilka, bo kosy chodzą po trawie z pełnymi dziobami glizd i nie patrzą na śliwki

Różanka Cię w końcu dopadła...hi hi...ja się jeszcze trzymam

Przez te robale to i my mamy dość czereśni. Ostatnio nawet palnęłam by ściąć tą Buttnerę Czerwoną i coś innego wsadzić i eM nawet pokiwał głową. Zobaczymy.

Różyczkę mam ale brakuje mi róży dość wysokiej min 150 cm z ciemno różowym kwiatem i najlepiej pachnącej. Jeszcze takiej szukam.
Makao_J 23:09, 13 lip 2016

ziele napisał(a)
Mam 2 15-letnie czereśnie i jedną 5-letnią i pryskam je tylko miedzianem na wiosnę i niczym więcej (chociaż teraz zauważyłam mszycę ale nie będę pryskać; wg wskazówek starszej ode mnie ogrodniczki obetnę tylko końcówki gałązek -te opanowane przez mszycę). Jeżeli nie ma przymrozków w trakcie kwitnienia co roku jemy czereśnie od 5 czerwca do 10 lipca). Owoce dojrzewają kolejno w tym okresie. Tu muszę zaznaczyć że osłaniam drzewa przed szpakami i wronami. Inaczej się nie da. I wybieram owoce spod drzew i z drzew każdego roku na czysto.
Jak ktoś się uprze to wszystko trzeba pryskać

Jak sadziłam owocowe to nie wiedziałam że to kurcze tyle oprysków trzeba robić mimo wszystko. Jabłonka ma parcha i też musimy spryskać bo w ty roku wszystkie jabłka na straty pójdą a w ubiegłym sezonie wszystko było ok. Czereśnie mają robale a brzoskwinia nie chce owocować bo ma kędzieżawość liści. Wiśnia chyba też coś ma bo niektóre gałązki zasychają. Porażka.
Makao_J 23:12, 13 lip 2016

blyxa napisał(a)

Ale robi i to najważniejsze Ja mojej miłości życia prace ogrodowe muszę dawkować - fanem wielkim prac w plenerze nigdy nie był, ale z roku na rok coraz bardziej się wciąga Tylko czasu coraz mniej, który może na to poświęcić.

Jakie te kobiety muszą być mądre żeby tak przekręcić eMa by w ogrodzie pomógł choć tego nie lubi hihihi
jolanka 23:28, 13 lip 2016

Aniu, widzę, że gadacie o robalach w owocach. Niestety bez oprysków na pewno będą. Dlatego u siebie, jeśli sadzę coś jadalnego, to tylko takie, które gości w środku na pewno miec nie będą

Twoja ostatnia uwaga o eM i naszej mądrości
blyxa 00:10, 14 lip 2016

jolanka napisał(a)

Twoja ostatnia uwaga o eM i naszej mądrości

Cóż - gotuję obiady chociaż nie lubię
Uważam, ze to większe poświęcenie bo codzienne!

(btw. też skubaniec użył podstępu aby mnie do tego gotowania skłonić, nie mam więc żadnych wyrzutów sumienia )
MirellaB 03:18, 14 lip 2016

Aniu czytam o drzewach owocowych. W poprzednim domu miałam sad i wiesz co już nie chcę mieć i dobrze, że w obecnym ogrodzie nie mam. Mieliśmy jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie i ogromnego orzecha. Opryski trzeba było robić, ale te stosy owoców nie do przejedzenia i przerobienia i te stosy liści do grabienia i odkurzania to było roboty. Rodzina i znajomi chętnie brali, ale pozrywać i zawieść to ja musiałam. Potem z tym skończyłam, kto chce proszę bardzo, przyjechać i samemu zrywać. Teraz mam tylko krzaki malin dla Kubusia i jestem bardzo zadowolona
Filemon24 07:15, 14 lip 2016

Makao_J napisał(a)

Tak o jeżówki. Przeglądałam ostatnio ich ofertę i na prawdę mają kilka odmian które bym kupiła. Ale może w przyszłym roku bo teraz to na razie tylko zimozielone mnie interesują (iglaki).

Zamawiałam u nich meteor pink i sadzonki na prawdę duże i ładne teraz zamówiłam green jewel i meteor yellow i te sadzonki już dużo mniejsze niż poprzednie ale ogólnie polecam sklep bo obsługa i kontakt super
Filemon24 07:18, 14 lip 2016

Aniu m mamy gdzieś z 60 drzew owocowych i na prawdę bez oprysków to ciężko było by coś wyhodować, w dodatku co roczne przymrozki w naszym regionie dają nieźle w kość - mnóstwo kwiatów marznie.
blyxa 08:24, 14 lip 2016

Aktualnie mam całe dwa drzewka owocowe - śliwka i czereśnia. Pięcioletnie. Śliwki już mam dość i życzę jej aby zmarzła albo co Właśnie trzeci raz będziemy ją pryskać na mszyce w tym roku. Masakra - aż dumam czy mszycy, nie zostawić aby ją zjadły A marzył mi się ogród w pełni ekologiczny.
Ekologiczne środki nie działają, dokoła maliny - jak pomyślę, o zakrywaniu wszystkiego, kolejnym pryskaniu to żałuję, ze nie wsadziłam tam agrestu na pniu.

Z całej części owocowo warzywnej jestem bardzo zadowolona z wyjątkiem własnie tych dwóch drzewek.
Dominika11 08:29, 14 lip 2016

u nas drzewa owocowe też mszyca strasznie w tym roku zaatakowała - masakra jakaś