Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Gocha 11:37, 03 maj 2016

Agatko widzę że masz dylematy z gruszą i wcale sie im nie dziwię. Ja chyba ze względu na osy to bym ja usunęła szczególnie przy małych dzieciach i Twoim na nie uczuleniu.Ale to oczywiscie musi być Wasza świadoma i przemyślana decyzja. Juz niedługo bylinówka da popis. Cudnie masz i widzę że starcza czasu tez na super spotkania
AgataP 16:04, 03 maj 2016

Gocha napisał(a)
Agatko widzę że masz dylematy z gruszą i wcale sie im nie dziwię. Ja chyba ze względu na osy to bym ja usunęła szczególnie przy małych dzieciach i Twoim na nie uczuleniu.Ale to oczywiscie musi być Wasza świadoma i przemyślana decyzja. Juz niedługo bylinówka da popis. Cudnie masz i widzę że starcza czasu tez na super spotkania

Gosiu dziękuję za Twoją opinię, serce mi się kroi gdy pomyślę o wycince
Szukam wszelkiego sposobu by ją uratować i jednocześnie by nie było tyle owoców. W tym roku posłuży jeszcze za wieszak na huśtawkę
Kupiliśmy Zośce taką "bocianie gniazdo" zawiesimy wysoko i będzie bujać w obłokach Może ostatni raz lub wpadnę na jakiś genialny pomysł
Bylinówka w miejscu nie stoi.. idzie jak burza.
AgataP 16:06, 03 maj 2016

Dziś zrobiłam częściowo linie kroplujące, jeszcze muszę kupić kilka elementów, szpilki mocujące i odpalić liczę że będzie się pocić pod naciskiem z mojej strony Różankę z bylinówką zostawiam na drugi rok, jak uzupełnię nasadzenia
jankosia 16:19, 03 maj 2016

To w temacie niewycinania coś ci wrzucę tutaj dobrze? U mnie na wsi przed jednym z domów rosła wielka grusza. Któregoś roku ogłowili ją jakieś półtora /dwa metry nad ziemią. Byłam wściekła bo to dla mnie okaleczanie drzew. Tracą pokrój, są brzydkie, łamliwe ble ble ble. Cztery lata później zobacz jak wygląda to drzewo. Moim zdaniem ok i każdego roku coraz bardziej zaczyna przypominać z powrotem gruszę z pokroju. Moje wielgachne też mają taki piramidalny kształt a nigdy nie były cięte poza gałęziami tuż przy ziemi. No i ja nigdy gruszki nie zjadłam bo znikają Widzę że się zawiązują, są malutkie a potem ni ma, ani na drzewach ani pod nimi Podobnie mam z leszczyną - nic ta zwierzyna dla bidnego człowieka nie zostawi

Wybacz ale napiszę: nie wycinaj, ona jest piękna. I zdrowa. Załóż może na niej budkę lęgową dla szpaków albo... z dwojga złego przytnij, nie wycinaj.

Tak się prezentuje z daleka, jest gdzieś 2,5 rażą niższa niż była a tak wygląda w miejscu przycięcia:

AgataP 16:53, 03 maj 2016

jankosia napisał(a)
To w temacie niewycinania coś ci wrzucę tutaj dobrze? U mnie na wsi przed jednym z domów rosła wielka grusza. Któregoś roku ogłowili ją jakieś półtora /dwa metry nad ziemią. Byłam wściekła bo to dla mnie okaleczanie drzew. Tracą pokrój, są brzydkie, łamliwe ble ble ble. Cztery lata później zobacz jak wygląda to drzewo. Moim zdaniem ok i każdego roku coraz bardziej zaczyna przypominać z powrotem gruszę z pokroju. Moje wielgachne też mają taki piramidalny kształt a nigdy nie były cięte poza gałęziami tuż przy ziemi. No i ja nigdy gruszki nie zjadłam bo znikają Widzę że się zawiązują, są malutkie a potem ni ma, ani na drzewach ani pod nimi Podobnie mam z leszczyną - nic ta zwierzyna dla bidnego człowieka nie zostawi

Wybacz ale napiszę: nie wycinaj, ona jest piękna. I zdrowa. Załóż może na niej budkę lęgową dla szpaków albo... z dwojga złego przytnij, nie wycinaj.

Tak się prezentuje z daleka, jest gdzieś 2,5 rażą niższa niż była a tak wygląda w miejscu przycięcia:

Moniko, szukam wszelkich sposobów by jej nie wyciąć, jeśli dałoby radę by ograniczyć owocowanie byłby to dla mnie sposób idealny. Mam do niej słabość, bo to było pierwsze drzewo które urzekło mnie na tej działce.
W tym roku ją przytnę jeszcze bardziej, w roku ubiegłym przycinałam już, to znaczy nie ja tylko alpinista ale gdyby dało radę przycięcie do wysokości takiej bym mogła już potem sama ciąż byłoby to jakieś rozwiązanie. Tak jak napisałam w tym roku jak się uda to przytnę niżej, Zośka dostanie huśtawkę na niej - niech tak służy naszej rodzinie
Budki lęgowe mam, ale dla mniejszych ptaszków, myślisz że szpaki będą wsuwać gruszki? Może to byłoby też jakieś rozwiązanie. Jeśli trafiałabyś na zdjęcia drzew owocowych jako huśtawki wstawiaj u mnie zdjęcia. Może to jakoś mnie ukierunkuje na cięcie

anna_t 20:57, 03 maj 2016

Agata mi się pomysł z miskantem za kulkami bardzo podoba,minimalistycznie tak jak lubię
a nie myslałaś tam z prawej strony wyprostować ten chodnik?trochę pracy niestety ale wydaje mi się że powinno być tak jak z lewej. poza tym generalnie idziesz w linie proste więc byloby spójnie

anna_t 20:58, 03 maj 2016

Pszczelarnia 10:00, 04 maj 2016

AgataP napisał(a)
Dziewczynki dzięki za zaglądacie, wczoraj zrobiłam trochę porządków.
Musieliśmy wywalić dużo "śmieci" z poddasza, bo zamawiamy wełnę na ocieplenie i potrzebne miejsce. Poza tym udało mi się zrobić trochę zmian pod domem

Przygotowana rabata, jeszcze muszę ją przekopać z kompostem. Potem wymierzyć i posadzić bukszpany. I chyba posadzę je po obu stronach domu
Do tego dosadzić chcę na plecach miskanty ML.
I teraz ile? pod lewej ze 3 szt a po prawej 1 szt?

Po prostu cudnie! To chyba coś "świeżego"?
ZieloneWrota 10:06, 04 maj 2016

Witaj Agato, ja trochę z innej beczki, twoja cegła, podkłady oraz kamień to moje klimaty, super zestawienie bardzo bardzo ładnie czekam na efekt wygląda imponująco, pozdrawiam
AgataP 10:26, 04 maj 2016

Aniu chodniczek tak zostanie, bo to jest najkrótsza droga na taras, zobacz tak to wygląda ze schodów. Tam przewiduję koniec rabaty "ukośnej"
poza tym powiedz dzieciakom by chodziły tak jak chodnik jest u nich zawsze na skróty