Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 10:33, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Po prostu cudnie! To chyba coś "świeżego"?

Ewa porządek pod oknem w majówkę machnęliśmy teraz muszę posadzić bukszpany a potem dosadzić miskanty ML. Chciałam tą rabatkę wysypać żwirkiem.
Przesiałam sobie z podłoża z podjazdu. Tam za momencik przyjdzie kliniec
Jeszcze czeka mnie wytyczenie i wykorytowanie pod płyty chodnikowe z boku domu, bo jak będziemy rozsypywać kliniec to już wszędzie, podwórko i podjazd.

Jak już brudzące sprawy będą za nami to w końcu umyjemy elewację, łącznie ze schodami bo jest koszmarnie brudna Potem zaolejujemy podkłady, by były ciemno brązowe Kolejny etap to taras

A cudnie to Ewcia jest u Ciebie, ja wciąz nie mogę się napatrzyć na wszystko.

AgataP 10:35, 04 maj 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Witaj Agato, ja trochę z innej beczki, twoja cegła, podkłady oraz kamień to moje klimaty, super zestawienie bardzo bardzo ładnie czekam na efekt wygląda imponująco, pozdrawiam

Agata jak będzie umyta elewacja w końcu będzie lepiej, po korytowaniu podjazdu, rozwaleniu trzech chałd ziemi-piachu, rozgrabieniu ponad 20 ton pospółki to dom jest szary Ale już bliżej niż dalej
AgataP 11:09, 04 maj 2016

czy to jest wieczornik damski ??

Pszczelarnia 12:41, 04 maj 2016

AgataP napisał(a)
czy to jest wieczornik damski ??

U nas na to się mówi "judaszowe srebrniki". To jest miesiącznica roczna (Lunaria annua), a wieczornik damski to Hesperis matronalis (nie wytwarza tych białych opłatków). Czyli 2 różne gatunki.

Zostaw tam gdzie jest.
AgataP 16:20, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

U nas na to się mówi "judaszowe srebrniki". To jest miesiącznica roczna (Lunaria annua), a wieczornik damski to Hesperis matronalis (nie wytwarza tych białych opłatków). Czyli 2 różne gatunki.

Zostaw tam gdzie jest.

Ewa dzięki, już kojarzę - on ma takie "perłowe" nasionka, właśnie jak monety Dobrze zostawiam tam gdzie jest, na wieczornika będę polować
Margarete 16:46, 04 maj 2016

Fiu fiu ale roboty odwaliliście, bedzie fajnie jak posadzisz te kule i trawy przed domem, to stworzy taki ład i bardziej formalny kawałek ogrodu....
Pozdrawiam
p.s. widziałam psice na jednej z fotek przy schodach...czy to jej ulubione miejsce ? czy nie bedzie sie kładła tam mimo posadzonych kul i traw ?
ja mojej suce jesienia zrobiłam nowa rabate w jej strategicznym miejscu przy tarasie i ona uparcie kładzie sie tam, mimo kory, nasadzeń....wczoraj posadziłam na tej rabaie pienna forme hortensji, mam nadzieje że sie na niej nie uwali to moje 30 kilo psiego szczęścia........
AgataP 16:50, 04 maj 2016

Margarete napisał(a)
Fiu fiu ale roboty odwaliliście, bedzie fajnie jak posadzisz te kule i trawy przed domem, to stworzy taki ład i bardziej formalny kawałek ogrodu....
Pozdrawiam
p.s. widziałam psice na jednej z fotek przy schodach...czy to jej ulubione miejsce ? czy nie bedzie sie kładła tam mimo posadzonych kul i traw ?
ja mojej suce jesienia zrobiłam nowa rabate w jej strategicznym miejscu przy tarasie i ona uparcie kładzie sie tam, mimo kory, nasadzeń....wczoraj posadziłam na tej rabaie pienna forme hortensji, mam nadzieje że sie na niej nie uwali to moje 30 kilo psiego szczęścia........

Małgosia uwalała się tam jak i w innych 100 miejscach Ulubionego miejsca nie ma, więc łatwo ją z tam wyciepnę, pod domkiem gospodarczym usunęłam leżące linolum zostawiłam beton, latem będzie miała tam chłodno
Poza tym jest młoda więc jeszcze można ją czegoś nauczyć haha
Pszczelarnia 17:31, 04 maj 2016

Ha ha nauczyć!
AgataP 18:15, 04 maj 2016

Deszcz spadł, w końcu więcej bo ulewny i podlał ogród. Sucho było.
Niestety młoda jeszcze w domu więc jestem ograniczona. Jeśli będzie jutro ciepło to wyjdzie ze mną. Muszę posadzić biedne hosty wykopane z różnych części ogrodu. Znalazłam dla nich idealne miejsce, słonko od wschodu do 11 godziny, potem cień. Dosadzę tam fiołki bo tez ich sporo mam w ogrodzie.
Może uda wytyczyć się ścieżkę... zobaczymy..
AnnaCh 19:22, 04 maj 2016

Agata ja też jeszcze uziemiona Nie bardzo mogę coś robić, chyba dopiero w sobotę jak dobrze pójdzie. U mnie też dziś lało i to tak, że na mojej glinie chyba z tydzień będzie ciapa, w przedogródku mam basem