Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Pszczelarnia 11:50, 11 sie 2016

Czytałam o tych flokasach wyłamujących się - to jakaś wada "genetyczna" , czy coś przegryza te łodygi?

Miałam tę tojeść - ale owady masakrowały jej liście i wyrzuciłam ją, bo to wyglądało okropnie. Raz kiedyś pryskałam na owady i była ładna. Ale nie chcę pryskać takich pospolitych kwiatów jak tojeście i chabry. Mogę pryskać tylko róże, bo to są królowe (choć u mnie tronu nie mają). W tym roku równie okropnie owady zjadały liście chabra wielkogłówkowego - dobrze, że rósł w kącie. Jedną kępę też wyrzuciłam.

Co do goździków - może po 20.08., bom w rozjazdach.
Gabriela 11:52, 11 sie 2016

AgataP napisał(a)

Gabrielo, astry są przepiękne, ale te które miałam szybko łapały mączniaka. Jeśli masz sprawdzone odmiany lub chociaż takie które po oprysku prewencyjnym dadzą radę jak najbardziej będę mogła o nich myśleć. Są przepiękne

Mam od dawna sporo astrów I one nie mają mączniaka, tajemnica tkwi w braku suszy. Mączniak łapie chyba od spodu, więc jeśli astry byłyby za rozchodnikami, to ten problem chyba nie byłby istotny.
Może spróbuj z innymi odmianami aster x frikardii Monch czy Wunder von Staffa na razie jest trudno dostepny w Polsce, ale to powinno sie zmienić, bo są przepiękne.
Pszczelarnia 12:13, 11 sie 2016

To i ja się podzielę wiedzą astrową. Dobre są wszystkie astry frikartii (jak pisze Gabriela). Fajne sa amellus (gawędka) - Szwajcarzy mają fajne odmiany. Najgorsze dla mnie są "dumosus" krzaczaste (choć te niskie odmiany tak nie szpecą z tym zasychaniem).

Astry jak dostaną oprysk wiosną i mają wilgoć to dają radę. Słońce jest ważne dla astrów. Powinny też co roku dostać porcję kompostu na te swoje szybko jałowiejące karpy (coś tak jak floksy). Jest śliczna odmiana nowobelgijskiego 'Marie Ballard' - wysoka ale gwiazda prawdziwa jak dla mnie. Goni ją w urodzie słynny 'Andenken an Alma Poetschke' - kolor boski!

Trzeba astry podsadzać (np. rdestem himalaskim, można trawami niższymi).

Kocham astry tak jak piwonie (ale ani jedne ani drugie nie mają swojej rabaty u mnie i to się zmieni tej jesieni, jak się przyłożę).
kasja83 14:32, 11 sie 2016

AgataP napisał(a)

Witaj Aguś, ja wciąż mam niemoc Powoli zbiera się pracy, ale przy dzieciakach w domu nie jest to takie proste. Przełożę większość prac na wrzesień gdy pójdą oboje do przedszkola/szkoły. Na razie przesadziłam rozplenice do większych donic, w tym roku będę je dołować. A wiosną sieję kolejne
Przyszły rozchodniki będę robić sadzonki. Drewno do warzywnika muszę zamówić w tartaku, borówki, jagody i żurawina czekają już, truskawki od Ciebie mają się dobrze w doniczkach, starczy na całe poletko. Maliny zamówiłam.
Obornik już mam dostarczony - 30 worków więc będzie czym dokarmić ziemię w korytach pod warzywa
Tarasu nie skończymy w tym roku, dajemy sobie na wstrzymanie. Podłogę i meble zrobimy wiosną. Akurat zdążę uszyć pokrowce
Bez ciśnienia, bo może to wykończyć człowieka.

Ha!Skromna lista Ci powiem...
AgataP 14:34, 11 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Ha!Skromna lista Ci powiem...

skromna bo skromna czy jak ? hahaha
kasja83 14:36, 11 sie 2016

AgataP napisał(a)

skromna bo skromna czy jak ? hahaha

No...Ja bym padła w połowie listy!
AgataP 15:14, 11 sie 2016

Dziewczyny ogromnie dziękuję, mam zatem czego szukać i czemu się przyglądać.
Astry jeśli wprowadzę to w trawy, mam dwie rabaty typowo trawiaste, nie osiągnęły jeszcze dojrzałości, ale za 2-3 lata powinny wyglądać dobrze.

Ewa zmartwiłaś mnie tym podżeraniem, też mam chabra, zobaczymy. Obsadzam się rozchodnikami, a dziewczyny też narzekają na obżeranie ich. U mnie nic ich nie bierze. Zobaczymy po czasie.
AgataP 15:18, 11 sie 2016

kasja83 napisał(a)

No...Ja bym padła w połowie listy!

no napisałam że odpada taras trzeba wypełnić tą lukę
Pszczelarnia 15:30, 11 sie 2016

http://www.oldcourtnurseries.co.uk/

Jest oczywiście specjalna szkółka astrowa i piękny ogród pokazowy the Picton z narodową kolekcją astrów (największa kolekcja astrów na świecie).

Astry i molinie to jest to!
AgataP 15:32, 11 sie 2016

Wszystko kwitnie, ale w powietrzu już czuć powiew jesieni
sadziec jest śliczny

czekam na wernonię - pierwszy raz

Kłosowiec Black Adder - miłość od pierwszego kwitnienia