Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Pszczelarnia 14:44, 27 lut 2017

AgataP napisał(a)
(...) za bardzo nie sprzątałam liści, bo teraz delikatnie wzruszę powierzchnię, sypnę obornikiem przekompostowanym i kompostem. Wszystkie liście będą stanowić ściółkę i ładnie się rozłożą na rabacie.

(...)

Miło się czyta.
Wendy79 20:08, 27 lut 2017

Jak zobaczyłam Twoją relację z czyszczenia bylinówki, to aż się uśmiechnęłam
Mnie dzisiaj M. po pracy wyciągnął na warzywny (chociaż po ostatniej wizycie tam, nie miałam po prostu ochoty znowu się denerwować). Ładnie podeschło... Dużo do naprawy... Ale jeżyna przycięta Ma już nabrzmiałe pączki.
Czaję się na posadzenie bobu i chyba jutro to zrobię. Na początek pod agrowłókniną, chociaż on lekkich temperatur się nie boi.
Nie mam jeszcze swojego kompostu, myślisz, że granulowany obornik na bylinową może być (tego mam dużo)?
katel 23:32, 27 lut 2017

Piękne porządki, mi też werbena przezimowała .
makadamia 07:56, 28 lut 2017

Ewa, czy możesz napisać, jakiej szerokości jest Twoja rabata?
Będę ja pokazywać na wzór wszystkim dziewczynom, które się boją zbyt głębokich rabat
Kawa 08:02, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)
Będę ja pokazywać na wzór wszystkim dziewczynom, które się boją zbyt głębokich rabat

hahah
no to ja pierwsza
ale ja poszerzam

Agatko wcale to nei wygląda jak pobojowisko
pobojowisko to jeszcze jest u mnie
AgataP 09:29, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)

Asia, nie wiem czy pytanie było do mnie bom Agata, ale odpowiem odnośnie moich rabat
Szerokość od 3,5 do 4 m bo tył działki idzie po skosie.
Od razu powiem, że konieczne podlewanie liniowe przy takich rabatach.
Ja w tym roku zakładam dalszy ciąg, podlewanie z węża nie jest właściwe na tego typu nasadzeniach.
A pielęgnacja ogranicza się do przycinania tego co konieczne lub wtykanie podpór - wtedy przedzieram się między roślinami, dlatego posadzone z tyłu mam wszystko pasami i malutka ścieżka się zawsze znajdzie.

Dla Ciebie małe fragmenty bylinówki w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu

Anda 09:31, 28 lut 2017

Och i ach Uwielbiam takie duże bylinówki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 09:33, 28 lut 2017

Wendy79 napisał(a)
Jak zobaczyłam Twoją relację z czyszczenia bylinówki, to aż się uśmiechnęłam
Mnie dzisiaj M. po pracy wyciągnął na warzywny (chociaż po ostatniej wizycie tam, nie miałam po prostu ochoty znowu się denerwować). Ładnie podeschło... Dużo do naprawy... Ale jeżyna przycięta Ma już nabrzmiałe pączki.
Czaję się na posadzenie bobu i chyba jutro to zrobię. Na początek pod agrowłókniną, chociaż on lekkich temperatur się nie boi.
Nie mam jeszcze swojego kompostu, myślisz, że granulowany obornik na bylinową może być (tego mam dużo)?

Aga, od razu o oborniku - dla mnie może być granulowany.
Gdybym nie miała dojścia do przekompostowanego obornika i kompostu to ratowałabym się takim. Dodam, że dwa razy w sezonie bylinówkę podlewam też nawozem do kwitnących, mam dozownik więc lecę mgiełką po wszystkim. Rabatę z różami podlewam gnojówką z pokrzyw. W tym roku też ją zrobię bo i warzywniak będę musiała obskoczyć

Jeżyny nie oglądałam, bo jesienią przy przesadzaniu przycięłam ją radykalnie. W tym roku M musi dokończyć stelaż do niej i będę ją prowadzić na dwa ramiona.
A wszystkie kujące muszę wyciepać, co będzie trudne, bo rosną już za ogrodzeniem a wchodzą do mnie. Znowu ciężki dzień pracy mnie czeka.
AgataP 09:34, 28 lut 2017

katel napisał(a)
Piękne porządki, mi też werbena przezimowała .

Kasia super, liczę że będę rosły Potem będę szukać siewek
AgataP 09:40, 28 lut 2017

Anda napisał(a)
Och i ach Uwielbiam takie duże bylinówki

Ewcia ja też, moja Mama pomagała mi przy pierwszych zmianach i nie do końca "widziała" co chcę osiągnąć. Tym bardziej że wyciepałam stąd drzewa owocowe, które albo nie rodziły ( jabłonka) , albo były kłopotliwe ( śliwka i wieczny oprysk). Więc jak po 3 latach widzi taką rabatę to serce jej rośnie, wie ile pracy w to jest włożone. Ale efekt ją zachwyca tak samo ja mnie
W tym roku dojdą tam nowe roślinki posadzone na jesieni.
To chyba już wypełni wszystko, najwyżej będę dokonywać małych korekt no i muszę poczekać aż niektóre podrosną i pokażą w końcu swoje piękno