Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 09:41, 28 lut 2017

Kawa napisał(a)

hahah
no to ja pierwsza
ale ja poszerzam

Agatko wcale to nei wygląda jak pobojowisko
pobojowisko to jeszcze jest u mnie

Kamilka, powoli roślinki wychodzą. A jak mi się uda to muszę dokończyć jutro bylinówkę i wejść na różankę, tam też lawenda czeka i lnica itd itp
Wendy79 10:02, 28 lut 2017

Agata, wiesz, że kocham Twoją bylinówkę i każda informacja o niej jest dla mnie radością Czy możesz w przybliżeniu podać jak duży może być floks z jednej sadzonki?
AgataP 10:07, 28 lut 2017

Wendy79 napisał(a)
Agata, wiesz, że kocham Twoją bylinówkę i każda informacja o niej jest dla mnie radością Czy możesz w przybliżeniu podać jak duży może być floks z jednej sadzonki?

Aga chodzi Ci o kępę do jakiej dorośnie?
u mnie mają już po 20 cm średnicy niektóre, inne są mniejsze... może za rok lub dwa będę je odmładzać ale na razie ich nie tykam. Planuję dosadzić jeszcze fioletowych I niedługo zrobię im oprysk z miedzianu, tak profilaktycznie.

AgataP 10:10, 28 lut 2017

Floksy z ubiegłego roku wiosną - kwiecień. Widać zielone kępki - białe szybciej startują

makadamia 10:15, 28 lut 2017

AgataP napisał(a)

Asia, nie wiem czy pytanie było do mnie bom Agata, ale odpowiem odnośnie moich rabat
Szerokość od 3,5 do 4 m bo tył działki idzie po skosie.
Od razu powiem, że konieczne podlewanie liniowe przy takich rabatach.
Ja w tym roku zakładam dalszy ciąg, podlewanie z węża nie jest właściwe na tego typu nasadzeniach.
A pielęgnacja ogranicza się do przycinania tego co konieczne lub wtykanie podpór - wtedy przedzieram się między roślinami, dlatego posadzone z tyłu mam wszystko pasami i malutka ścieżka się zawsze znajdzie.

Uuups, przepraszam Cię bardzo za pomyłkę. Nie wiem skąd się wzięła, bo przecież wiem, że ty jesteś Agata a nie Ewa.

4 metry na same byliny? Naprawdę - czapki z głów! Wspaniałe dzieło sztuki ogrodniczej. Rabata daje wrażenie harmonii, a nie bałaganu - a wiem, jak trudno jest to osiągnąć. Bardzo Cię podziwiam!

Za zdjęcia dziękuję i od razu zapytuję: nie masz problemu z mączniakiem na floksach? Jak z nim walczysz? Bo moje strasznie atakuje, a na mojej malej działce nie mam jak go schować i te chore liście są bardzo widoczne.
Szkoda, bo wyjątkowo długo kwitną, ale jak w tym roku sobie z mączniakiem nie poradzę, to z floksami chyba się pożegnam.
AgataP 10:30, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)

Uuups, przepraszam Cię bardzo za pomyłkę. Nie wiem skąd się wzięła, bo przecież wiem, że ty jesteś Agata a nie Ewa.

4 metry na same byliny? Naprawdę - czapki z głów! Wspaniałe dzieło sztuki ogrodniczej. Rabata daje wrażenie harmonii, a nie bałaganu - a wiem, jak trudno jest to osiągnąć. Bardzo Cię podziwiam!

Za zdjęcia dziękuję i od razu zapytuję: nie masz problemu z mączniakiem na floksach? Jak z nim walczysz? Bo moje strasznie atakuje, a na mojej malej działce nie mam jak go schować i te chore liście są bardzo widoczne.
Szkoda, bo wyjątkowo długo kwitną, ale jak w tym roku sobie z mączniakiem nie poradzę, to z floksami chyba się pożegnam.

Asia powoli walczę z mączniakiem, na koniec sezonu łapią i u mnie, ale w grupie tak tego nie widać. Najlepiej podsadzić floksy czymś innym, u mnie świetnie się sprawdza turzyca palmowa. Jest zielona cały czas, gęsta, tworzy parawan wyższym roślinom, a dla mniejszych jest ładnym tłem.
Poza tym eliminuję go opryskiem miedzianu już wczesną wiosną, a potem powtórka w sezonie. No i podlewanie liniowe, nie wodą po liściach. W tym roku pozbyłam się w ten sposób nalotu z monardy
Kocham je bardzo, za to kwitnienie i obłędny zapach. Kojarzy mi się on z wakacjami u babci
AgataP 10:35, 28 lut 2017

Dla Ciebie bylinówka z września

Wendy79 10:44, 28 lut 2017

Cudo! Bardzo Cię proszę, pisz w tym roku tutaj o wszystkich zabiegach, które wykonujesz na bylinowej, to będę się uczyć i naśladować
Margarete 23:13, 28 lut 2017

O rany ty już działasz w ogrodzie.....
Kasiek 23:19, 28 lut 2017

AgataP napisał(a)
Mech na własny użytek

Cudowny jest...