Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 17:00, 13 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A kto ma blisko do Rogowa?

No my z Bożenką

Tam mają, a przynajmniej deklarują że mają:

Jabłoń 'Comtesse de Paris'

Jabłoń 'Diable Rouge'

Jabłoń 'Kelsey'

Jabłoń 'Ola'

Jabłoń 'Royalty'

Jabłoń Sargenta

Jabłoń 'Rogów'

Jesienią pojedziemy na klony to sobie jakąś sprawię
Chyba że wcześniej gdzieś spotkam, bo nie wytrzymam do jesieni
AgataP 17:05, 13 cze 2017

Makao_J napisał(a)
Ja pierdzielę. Ale piękny trawnik. Jaki wykoszony idealnie. Masz zraszacze?

Aniu to tylko i wyłącznie wrażenie, trawnik to porośnięty trawą ugór, przeorany przez ciągnik i zagrabiony z grubsza. Trawa rośnie tam od prawie 20 lat więc jest dobrze zakorzeniona. Są jednak garby, doły, kosiarka to "wyrównuje" ale teren nadaje się do porządnego wyrównania.
Nie robię jednak innego, bo przy 2 dzieci i psie rasy Berneńskiej - waga 50 kg to mogę zapomnieć o zagrabieniu, zwałowaniu i wysianiu. Przy pierwszym ruchu grabi mam przed sobą szczekającego kundla

AgataP 17:09, 13 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Jeszcze tyle trawnika .........
O drzewach napisałam ale jeszcze o grabach zapomniałam. Żeby je zagiąć to musisz mieć min. wys. 2.50, żeby zachować proporcje dobre, przechodzący pod łukiem nie może mieć wrażenia, że mu graby na głowę lecą.

Ewo a mnie się wydaje ze nie jest tak go dużo, co prawda uszczuplę go w tym roku, bo powiększam rabatę przed świerkami ale i tak mam wrażenie że ogromny nie jest. Aż policzyłam sobie ile metrów może tam być - około 650

Jeszcze za domem mam trochę, tak by w badmintona pograć
AgataP 17:17, 13 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Agato szukaj jeszcze:
'Royalty', 'Dolgo', 'Rudolph' oraz Malus tschonoskii - producenci jeszcze z takimi odmianami próbują. Mam Dolgo, miałam Royalty - są szczupłe i dają dużo gałązek.

Tschonoskiego szukam.

widziałam ją w ofercie wysyłkowej, ale tą raczej należy unikać z niektórych punktów
AgataP 17:18, 13 cze 2017

Kawa napisał(a)
aj aj aj
cmok cmok jak śicznie
te ciemne fioletowe ostróżki cudne są
trawa wypasiona
ślicznie

ostróżki kupiłam sobie w tamtym roku dopiero, bardzo chciałam białą i właśnie tą granatową, rzeczywiście obie są piękne
AgataP 17:18, 13 cze 2017

mikina34 napisał(a)

agato,
co rośnie z przodu, takie bordowe? ładne to to
to z tyłu trawiaste (limonkowe) równie przystojne

Bordowe - żurawki
Limonkowe - turzyca palmowa
Kasya 18:04, 13 cze 2017

AgataP napisał(a)

widziałam ją w ofercie wysyłkowej, ale tą raczej należy unikać z niektórych punktów

nie wiem jak teraz z jablonkami ale ja 2 x zamawialam na drzewa.com.pl i jestem zadowolona
dostawalam spore drzewka, tylko najpierw telefonicznie uzgadnialam co jest i na jakiej wysokosci szczepione, zeby przyslali dokladnie tak jak chcialam

mam od nich 3 klony, 2 jarzaby, glog, jablonke i inne mniejsze
Kasya 18:06, 13 cze 2017

AgataP napisał(a)

Aniu to tylko i wyłącznie wrażenie, trawnik to porośnięty trawą ugór, przeorany przez ciągnik i zagrabiony z grubsza. Trawa rośnie tam od prawie 20 lat więc jest dobrze zakorzeniona. Są jednak garby, doły, kosiarka to "wyrównuje" ale teren nadaje się do porządnego wyrównania.
Nie robię jednak innego, bo przy 2 dzieci i psie rasy Berneńskiej - waga 50 kg to mogę zapomnieć o zagrabieniu, zwałowaniu i wysianiu. Przy pierwszym ruchu grabi mam przed sobą szczekającego kundla

wiem co za piesior...az dziwne ze ci sie udaje utrzymac taki ogrod zasieki jakies stawiasz ?
AgataP 18:24, 13 cze 2017

Kasya napisał(a)

nie wiem jak teraz z jablonkami ale ja 2 x zamawialam na drzewa.com.pl i jestem zadowolona
dostawalam spore drzewka, tylko najpierw telefonicznie uzgadnialam co jest i na jakiej wysokosci szczepione, zeby przyslali dokladnie tak jak chcialam

mam od nich 3 klony, 2 jarzaby, glog, jablonke i inne mniejsze

Ja kupowałam u nich derenie, nie były złe jabłonek najpierw poszukam lokalnie. Jak nie da rady to zamówię przez neta
Ale to na jesieni, pomysł jest wykonanie będzie później, bo nie ogarnę wszystkiego
Pluszakowa 21:51, 13 cze 2017

Ja polecam Royalty bardzo dobra odmiana, a Ole to kiedyś kupiłam w Auchan za bardzo drobne pieniądze chyba 15 zł także warto się rozglądaj