Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

Rojodziejowa 15:08, 27 kwi 2020

Basiu u mnie miało strasznie padać, ale więcej postraszyło. Kapło 3 razy po 5 kropli i tyle...

Za każdym razem jak tylko próbowałam trochę ogarnąć, to pogoda się chrzaniła - wiało że hej, parę kropel spadło i za chwila znów nic.

Tak jest sycho, że moja skarpa jest jak skała. Ciężko poza przystrzyżeniem zrobić cokolwiek :/ A zarośnięta chwaściskami jest okrutnie.

Więc też czekam z utęskieniem.
Rojodziejowa 15:10, 27 kwi 2020

BasiaLT napisał(a)
W miejsce juk posadziłam ostnice, białe anemony i jeżówki. Ostnice miałam z własnego chowu, anemony zakupione w zeszłym roku a jeżówki zakupione teraz właśnie w tym celu. Trochę drogie ale wybrałam największe i na tyle rozrośnięte żeby je od razu podzielić. O takie:

Fajniutkie te jeżówki.

Patrz a ja właśnie juki zasadziłam na szczęście między murkami, więc tylko między nimi mogą się rozrosnąć
zbigniew_gazda 15:45, 27 kwi 2020

Witaj Basiu. No pewnie - ruch w interesie musi być. Jeżówki bardzo ładne. Też czekam na deszcz - podobno w środę coś kapnie. Nie narzekam na jukę bo za bardzo się nie rozrasta a kwitnie co roku. Nigdy jej nie podlewam ani nie nawożę. Pozdrawiam.
Aneta1309 16:04, 27 kwi 2020

U mnie juki też wyleciały już że 4 lata temu i ciągle w tym miejscu wyrastają nowe, coś musiało w ziemi zostać. Zmiany zdecydowanie na plus.
U mnie w sobotę ciut popadało ale dzisiaj znowu tak sucho że motyczki wbić nie może w moją glinę.
basia3012 21:06, 27 kwi 2020

Basiu, te głowy-bużki u mnie to kupione na Alle..ro. Mam je już kilka lat, pewnie nie zauważyłaś ich. Mam betonowe i kilka z tworzywa podobnego do ceramiki. Te betonowe są trwalsze. Fajnie się uśmiechają. Miłe są.
Jak wejdziesz na Alle..o, na ogród i na dekoracje a potem wpiszesz " głowa" to na pewno Ci wyświetli się ich trochę.
basia3012 21:16, 27 kwi 2020

Basiu, z ostnicą miałam podobnie. Już jej nie ma. Na szczęście, bo siała mi się okrutnie, była wszędzie.
Z juką miałam podobnie. Też usunęłam ale jeszcze czasem jakaś mała się wynurzy. Nie jest z nią łatwo. Jeśli dokładnie wszystkie korzonki wybrałaś to OK. Ale jeśli coś zostało to wyrośnie pewnie.
Nowa12 21:27, 27 kwi 2020

BasiaLT napisał(a)
W miejsce juk posadziłam ostnice, białe anemony i jeżówki. Ostnice miałam z własnego chowu, anemony zakupione w zeszłym roku a jeżówki zakupione teraz właśnie w tym celu. Trochę drogie ale wybrałam największe i na tyle rozrośnięte żeby je od razu podzielić. O takie:

Ale dorodne okazy. Moje dzisiaj posadzone to przez lupę trzeba oglądać.
GorAna 21:28, 27 kwi 2020

Basiu, zmiana na plus
Pamiętam, jak ja usuwałam jukę i co roku mi odrastała...taka uparta była
Buziaki, u mnie nadal susza
AsiaK_Z 21:34, 27 kwi 2020

Basiu, kawał dobrej roboty! Juki choć piękne to trudne do wytępienia. U mnie do dziś odrasta, małpa jedna W sobote faktycznie rano "coś popluło", ale bez szału czekamy dalej
zawitka 07:34, 28 kwi 2020

Widziałam że masz magnolię gwiazdzistą ile lat ją masz czy ona jest taka rozłozysta jak parasol czy inaczej rośnie ?????