Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 15:44, 06 maj 2017

Jeszcze Toszka pytanie: cisy na lizaki golić przed czy po sadzeniu.Czy posadzic i zostawic do następnego roku?W notatkach mam zapisane żeby po posadzeniu nie przycinać i teraz sama nie wiem.
iwka 16:13, 06 maj 2017

witam się z doskoku super front się szykuje
JoannaDe 16:29, 06 maj 2017

iwka napisał(a)
witam się z doskoku super front się szykuje

Cześć Iwonko,
Wpadlaś jak na żabkę przystało. Z doskoku
Toszka 16:29, 06 maj 2017

Kora w dołek nie jest obowiązkowa, ale dolomit (lub mączka by się przydała). Obornika wiadro daj.

Lizaki teraz tnij. Nawet przed wkopaniem. Obcięcie gałęzi zmniejszy masę zieloną (powierzchnię do parowania).
Obcięcie gałęzi to zupełnie co innego niż przycięcie. Przycięciem pobudzasz gałązki do rozkrzewienia się. Było by idealnie gdybyś rany zasmarowała maścią ogrodniczą. Postaraj się ciąć w miarę płasko. Bez sęków. Można ostrym nożem wyrównać.

JoannaDe 16:36, 06 maj 2017

Toszka napisał(a)
Kora w dołek nie jest obowiązkowa, ale dolomit (lub mączka by się przydała). Obornika wiadro daj.

Lizaki teraz tnij. Nawet przed wkopaniem. Obcięcie gałęzi zmniejszy masę zieloną (powierzchnię do parowania).
Obcięcie gałęzi to zupełnie co innego niż przycięcie. Przycięciem pobudzasz gałązki do rozkrzewienia się. Było by idealnie gdybyś rany zasmarowała maścią ogrodniczą. Postaraj się ciąć w miarę płasko. Bez sęków. Można ostrym nożem wyrównać.

Mączkę dałam. Dolomitu nie mam ale kopmost jest mocno zasadowy wiec powinno być dobrze. Dzięki Toszka.

Co do lizaków tak myślałam ale wolałam sie upewnić.

Ide ryć dalej. Bozsze co to za robota. Kto nie spróbował ten nie wie
Toszka 16:57, 06 maj 2017

Zdejmij koniecznie szmatę, nalej sporo wody w dołek. Bardzo starannie upychaj ziemię pod bryłę korzeniową. Jak skończysz, to bierzesz kij, wbijasz na granicy bryły korzeniowej. Pod nią, pod kątem. Dużo dziur tak robisz. W dziury lejesz wodę. Jak wpłynie to ręką jeszcze upychasz ziemię. Zdziwisz się jakie dziury się zrobią. Na drugi lub trzeci dzień jeszcze kijem ponawiasz procedurę. Wazne, by ziemia wypełniła wszystkie szczeliny.
Jeśli bryły korzeniowe są mocno zbite, to delikatnie, grabkami lub pazurkami rozluźnij. bardzo delikatnie!
Toszka 16:58, 06 maj 2017

dubelek się zrobił, burza krąży wokół nas, po okolicy i internet wariuje
Kawa 18:35, 06 maj 2017

Asia ale piękne cisy
ju z nie mogę się doczekać tego Twojego frontu
JoannaDe 19:57, 06 maj 2017

Toszka napisał(a)
Zdejmij koniecznie szmatę, nalej sporo wody w dołek. Bardzo starannie upychaj ziemię pod bryłę korzeniową. Jak skończysz, to bierzesz kij, wbijasz na granicy bryły korzeniowej. Pod nią, pod kątem. Dużo dziur tak robisz. W dziury lejesz wodę. Jak wpłynie to ręką jeszcze upychasz ziemię. Zdziwisz się jakie dziury się zrobią. Na drugi lub trzeci dzień jeszcze kijem ponawiasz procedurę. Wazne, by ziemia wypełniła wszystkie szczeliny.
Jeśli bryły korzeniowe są mocno zbite, to delikatnie, grabkami lub pazurkami rozluźnij. bardzo delikatnie!

Toszeńko, przeczytałam jak już posadziłam. Jedyne czego nie zrobilam to nie rozluźniłam bryły. Resztę wykonałam tak jak napisałaś. Opłacało się czytać i notować co piszesz na forum

Jedyne co mnie martwi to że korzonki które wystawały poza bryłę były przesuszone Pomimo podlewania bryły jak czekały na wsadzenie. Bardzo im to zaszkodzi? Wiem, pewnie to wróżenie z fusów ale może coś mogę jeszcze zrobić żeby im pomóc. Korzonkiem podlane ( w wiadrze z 10 l wody). Z węża też dostały sporo.

I fotorelacja:

Przymiarka

Posadzone

Cdn
JoannaDe 20:03, 06 maj 2017

Na gotowo

Widok ze schodów

Od strony rabaty

Widok od furtki

Hosty tymczasowo. Wsadzilam bo miałam.

Ledwo żyję ale radocha jest.