Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 11:24, 08 maj 2017

Luki napisał(a)
Oj jak bym brał takie cisy, oj palcami bym wykopywał bardzo mi się pomysł podoba, a jak masz możliwości na takie cisy to nic tylko ładnie czekam na realizację bo Ciebie jeszcze sporo machania łopatą czeka, ale efekty CI to wynagrodzą

Luki zdaję sobie z ogromu pracy która mnie czeka. Tym bardziej że wszystko robię sama.Ale daję sobie na luz i się nie spinam. Nic mnie nie goni więc na spokojnie będę sobie działać. Miejsce po miejscu. Rabata po rabacie.
Pomału do przodu
JoannaDe 11:31, 08 maj 2017

Toszka napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widać, że wytworzył się boczny przewodnik. Ta "choinka" na czubku. Złap nozyce, albo lepiej sekator i obetnij, tak by poniższe trzy pionowe gałązki były czubkiem. Nadaj już kształt temu bokowi. Szkoda, by energia szła w coś co i tak będzie do obcięcia przy formowaniu. Ważne by od początku nadać kształt foremnego stożka. Nie strzyż całych płaszczyzn, a tylko wyrównaj/obetnij odstające grube gałązki deformujące kształt i wychodzące po za bryłę stożka.
Korzenie cisa są wrażliwe. Szybko przesychają. U ciebie chyba równiej pada w sezonie i suszy. Pilnuj podlewania, by nie przesuszyć. Polecam podlewać kubłami. Podlewanie z węża jest zdradliwe, bo w praktyce nie wiesz ile wody lejesz. Chyba, że sprawdzisz czas jaki jest potrzebny na napełnienie kubła. I potem pozostaje podlewanie na czas.
To siem pomondrzyłam

Toszko przyciełam. Nie wszystkie tak jak pisałaś bo wydawało mi się że będzie za mocno. Jak przestanie padać to cyknę fotę w zbliżeniu
Poz tym to mondruj się do woli Dziękuję że Ci się chce

U mnie w zasadzie to ciągle pada. Chyba nie ma dwóch tygodni ciągiem w roku żeby nie lało. Ale będę pilnować. Czytałam u Anbu jak uczulałaś na wilgoć.
JoannaDe 11:35, 08 maj 2017

anna_t napisał(a)
Wow! I jeszcze napisze że masz piękną ziemię..zazdroszczę

Aniu ziemia faktycznie wydaje się nie najgorsza. Toszka pisała ze to ziemia iłowa, cokolwiek to znaczy . Wnioskuję że to nienajgorszy typ. Ale i tak mieszałam z dobrociami wszelakimi.
elka_ 11:37, 08 maj 2017

Praca wre u Ciebie i robi się coraz piękniej :
Projekty rabat, jak dla mnie wszystkie dobre, bo się na tym nie znam, dopiero później widzę, że coś nie tak
Mnie wyrywa do ogrodu, ale tu ciągle pada i tylko z okna spoglądam smętnie czekając na słońce i rozkwit wszystkiego
Pozdrawiam cieplutko, dbaj o kręgosłup, bo to podstawa dalszych działań w ogrodzie
JoannaDe 11:39, 08 maj 2017

alis napisał(a)

Joasiu cudne cisy, zazdraszczam, gdzie je dorwałaś paskudy jedne, tfu, tfu

Alicjo cisy dziękują
A dorwane w niedalekiej szkółce za bardzo fajną cene. Wysokości ok 1,2.

Z tego też względu będzie żywopłot cisowy przy tym moim jednym starym okazie.
JoannaDe 11:41, 08 maj 2017

Kawa napisał(a)

brawo TY

Brawo ja

A jaką radochę miałam to Ci mówię
JoannaDe 11:45, 08 maj 2017

elka_ napisał(a)
Praca wre u Ciebie i robi się coraz piękniej :
Projekty rabat, jak dla mnie wszystkie dobre, bo się na tym nie znam, dopiero później widzę, że coś nie tak
Mnie wyrywa do ogrodu, ale tu ciągle pada i tylko z okna spoglądam smętnie czekając na słońce i rozkwit wszystkiego
Pozdrawiam cieplutko, dbaj o kręgosłup, bo to podstawa dalszych działań w ogrodzie

Cześć Eluś, ja się też nie znam. Kombinuję aż mi się będzie podobało

Ja wczoraj miałam swoją szansę. Pogoda dopisała i cały dzień działałam. W głównej mierze trawnik kosiłam, prawie cały dzień mi to zajęło. Dzisiaj znowu pada i zimno
JoannaDe 12:00, 08 maj 2017

Jak już pisałam wczoraj ogrodowy dzień. Wieczorem rąk i nóg nie czułam. Oprócz koszenia i sprzątania zaczęłam robić lizaka.

Pacjent przed

Jak zaczęłam ciąć to mnie naszły wątpliwości ale słowo się rzekło

I prawie koniec. Muszę jeszcze oczyścić dokładnie nóżkę ale do tego potrzebny mi nowy sekator. Te które mam pomimo ostrzenia nie dały rad.

Przewodnik lekko przyciełam.

Z boku pieniek lekko krzywy ale posadzę w odpowiednią stronę to nie będzie tak widać.

I jak?

Toszko, dobry egzemplarz wybrałam? Dawaj szczerze i się nie szczyp
Makao_J 12:06, 08 maj 2017

Jakie ładne te stożki. I takie dorodne. Fajne
hanka_andrus 12:10, 08 maj 2017

Jestem pod wrażeniem! Robota pali się w rękach!