Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 20:56, 10 lip 2016

Toszka napisał(a)

Asia mieszka w klimacie odpowiadającym hortkom ogrodowym. Okrywać nie musi.
A nam pozostają nowe odmiany kwitnące na tegorocznych pędach np. seria "You&Me" lub 'Forever". Nie wiem tylko czy wyhodowano już czerwone.

Tosiu, może w większości tak jest ale ze dwa lata na starym mieszkaniu miałam hortensje która nigdy nie kwitła. Miałam ja chyba z 5 lat... Co roku przemarzała. Także nie zawsze z ta zima u nas słodko.

Z drugiej strony widzę w okolicy dużo roślin które zimują bez problemu a na forum maja opinie wymarzających. Laurowiśnia np. Tutaj potężne krzaczory laurowiśni widzę. W co drugim ogródko.
Toszka 21:01, 10 lip 2016

W Polsce największym problemem nie jest mróz, a zimowe suche, przenikliwe, wysuszające wiatry. Wiatry to problem.
JoannaDe 21:10, 10 lip 2016

Pozostaje mi Tosiu tylko przytaknąć. Jakby nie było szkoda roślin.
JoannaDe 21:20, 10 lip 2016

Zachęcona tematem ciecia świerka u Monki wstawiam swojego do oceny. Zbyszka już prosiłam żeby zajrzał

Tak wyglądał wiosna:

Dzisiejsze zdjęcia młodych przyrostów

I teraz prośba do was o instrukcje jak go przyciąć. Bardzo zależy mi żeby się zagęścił. Nie chce również żeby był większy.

Toszka, Ty mówiłaś ze tez ciachałaś jakiś starszy okaz u siebie. Możesz podpowiedzieć? Moze straszyć po przycięciu. Ważne żeby mu pomoc się zabudować bo na razie jest strasznie przerzedzony.
JoannaDe 21:22, 10 lip 2016

Jeszcze jedno zdjęcie jak wygląda w środku. Widze co prawda nowe przyrosty w głębi drzewa ale to chyba jeszcze nie to.
Luki 21:38, 10 lip 2016

No taki plan z opisem to ja rozumiem, wszystko wiadomo jak gdzie po co i na co
JoannaDe 21:42, 10 lip 2016

Luki napisał(a)
No taki plan z opisem to ja rozumiem, wszystko wiadomo jak gdzie po co i na co

Lukasz, milo Cie widzieć u mnie. Byłam dzisiaj u Ciebie ale po cichu pismo obrazkowe przeczytałam . Dałeś czadu z tymi rabatami. Kranik mnie rozbawił

Fajnie ze skomentowałeś plan. Czyli wiadomo co i jak.
Monka 21:54, 10 lip 2016

JoannaDe napisał(a)
Zachęcona tematem ciecia świerka u Monki wstawiam swojego do oceny. Zbyszka już prosiłam żeby zajrzał

Tak wyglądał wiosna:

Dzisiejsze zdjęcia młodych przyrostów

I teraz prośba do was o instrukcje jak go przyciąć. Bardzo zależy mi żeby się zagęścił. Nie chce również żeby był większy.

Toszka, Ty mówiłaś ze tez ciachałaś jakiś starszy okaz u siebie. Możesz podpowiedzieć? Moze straszyć po przycięciu. Ważne żeby mu pomoc się zabudować bo na razie jest strasznie przerzedzony.

Joaśka widzę, że nie wymiękasz , jak przytniesz przede mną to Cię ukatrupię
JoannaDe 22:15, 10 lip 2016

Monka napisał(a)

Joaśka widzę, że nie wymiękasz , jak przytniesz przede mną to Cię ukatrupię

Kochana, masz tydzień. Później ściągają mi szwy i nic mnie nie powstrzyma
Toszka 22:16, 10 lip 2016

Bardzo fajną formę ma ten świerk - można z niego eleganta stworzyć i dużą ozdobę ogrodu.
Nie wiem czy osobiście robiłabym z niego niwaki ale bym wykorzystała jako inspirację cięcia formę bonzai zerknij na Informal Upright chodzi mi o likwidację niektórych gałęzi.

Zasada ze świerkiem jest taka, że tniesz każdą środkową gałązkę na rozwidleniu. Po uzyskaniu pożądanej formy tak uszczykujesz przyrosty - zawsze środkowy.

Ja bym przycięła przewodnik.

Mój świerk pierwszy raz został bardzo ostro potraktowany - została dosłownie 1/10 długości gałęzi. Teraz raz do roku strzyżemy go nożycami elektrycznymi. Bez sentymentu