Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 11:14, 12 lip 2016

Monka napisał(a)

Asia, ale do cięcia to chyba auto z drabiną od straży pożyczysz ?

Za tego się sama nawet nie biorę bo mnie mąż zakatrupi. Juz krzyczał, po sobotnim wypadku, ze mam się za ciężkie prace nie brać. Od soboty tylko trawnik wolno mi kosić
JoannaDe 11:20, 12 lip 2016

Tosia zanotowałam, nie w beczułkę , ciąć w marcu. Na pewno wrócimy do tematu jodły w następnym roku.

Aniu, radze Ci abyś dezynfekowała narzędzia. Ja tego nigdy nie robiłam i niestety jestem częstym gościem w wątkach chorobowych.
Monka 11:43, 12 lip 2016

Makusia napisał(a)
Świerki srebrne: dwa tygodnie temu "objechałam" jednego- nazwijmy szumnie- w stożek.
Wczoraj dwa kolejne- również użyję szumnego stwierdzenia- w stożek. Wniosek jest taki, że to drzewo jest wytrwałe. To pierwsze jakby nigdy nic- trzyma się mocno

Marta a fot stożków u Ciebie nie widziałam , dawaj
JoannaDe 12:43, 12 lip 2016

Z cyklu : Dobre rady Toszki:

Toszka napisał(a)
Kasiu, na końskim oborniku mam sadzone cisy, buksy i inne dobro. Kwestia stopnia przekompostowania. Pod kwasoluby na zimę możesz rozłożyć "pączki" już 6-cio miesięczne. U mnie cały obornik wrzucam warstwami na kompost. I w tej postaci używam. Szybciej się kompostuje. W tym systemie nie martwię się też o dzikich lokatorów i muchy mi nie latają.
To takie moje praktyczne uwagi o kompostowaniu obornika w niedużym ogrodzie. Bo gdybym miała hektary to bym pryzmę gdzieś usypała i miała sprawę z głowy

Skopiowane z tego wątku. Przyda się na zaś, bo właśnie ostatnio chodzi mi po głowie gdzie by tu miejsce na obornik znaleźć.
JoannaDe 12:44, 12 lip 2016

Monka napisał(a)

Marta a fot stożków u Ciebie nie widziałam , dawaj

Monia, źle paczałaś
JoannaDe 09:00, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
Iglaste najlepiej ciąć luty/marzec. Aczkolwiek znajoma z Austrii ma stary świerkowy żywopłot i tenże żywopłot od 40 lat strzyżony jest w październiku.

Czytam, że z rodkami masz problem. Zobaczę co Mazan zaproponuje, a potem będziemy kombinować

Tosiu, Mazan zaproponował :

Mazan napisał(a)
JoannaDe

Można przesadzać, ale z większym pietyzmem niż takie do 1 m. W tym przypadku dość często mówię, że należy wymieniać wierzchnią warstwę na kwaśny torf wymieszany z niewielkim dodatkiem siarki z obrzeżem poza zasięg korony, gdzie wykop jest głębszy i wypełniony kwaśną mieszanką ziemi ogrodowej, torfu i nawozu organicznego. Doraźnie często zakwaszane jest podłoże roztworem kwasku cytrynowego lub roztworem zakwasu, w składzie którego jest substancja zwalczająca wszystkie patogenne grzyby glebowe, w tym tak uciążliwą do zwalczenia fytoftorozę czy zgniliznę twardzikową.

Pozdrawiam

I co teraz? W następnym tygodniu chciałabym zacząć działać z rodkami. Doradź proszę co mam krok po kroku robić?

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to czy wykopując je teraz, nie dobije ich?

Już wiem ze, tam gdzie dam radę, mam wymienić ziemię. Mam zanotowane że rododendronom dobrze dać do sadzenia: mieszanka torfu wysokiego kwaśnego, ziemi miejscowej i drobno zmielonej kory iglastej w proporcji 1:1:1) Obornik koński lub bydlęcy się znajdzie. Tylko pewnie nieprzekompostowany.

Rozglądałam się już za siarką. Znalazłam na all: siarka mielona 99,9 %. Kupić 1kg czy 5 ? Jakie ilości będę potrzebować? Co jeszcze ? Widzę w notatkach ze nawozy, po
poprawieniu ph, siarczan potasu,magnezu ( oprysk),siarczan amonu po zimie.

Poprowadź proszę za rączkę.
zbigniew_gazda 09:17, 13 lip 2016

Rododendrony przesadzamy we wrześniu- jak już mają pąki do kwitnienia w następnym sezonie. Końcem lipca i w sierpniu zawiązują pąki.
JoannaDe 09:39, 13 lip 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Rododendrony przesadzamy we wrześniu- jak już mają pąki do kwitnienia w następnym sezonie. Końcem lipca i w sierpniu zawiązują pąki.

Dziękuję Zbyszku za odpowiedz. Czy to możliwe żeby moje miały już pąki kwiatowe?

anbu 09:42, 13 lip 2016

Asiu poczytaj rady Toszki

O tu

i

tu

JoannaDe 10:10, 13 lip 2016

anbu napisał(a)
Asiu poczytaj rady Toszki

O tu

i

tu

Przeczytałam , dziękuję. Z powyższych rad wnioskuje ze dobrze kombinuję. Tak mam też w notatkach. Najpierw wymiana podłoża, tam gdzie się da (obniżenie ph) a następnie uzupełnienie braków azotu, wapna, żelaza etc. W największych okazach odkopać korzenie, posypać siarka a korzenie przykryć kwaśnym torfem. Dopiero potem ew. nawożenie.

Tak ?

Ja to się w ogóle zastanawiam jak te moje kwasoluby rosną przy takim ph- ze o kwitnieniu hortensji nie wspomnę... Wszędzie ph ok 7