Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród miejski

Mały ogród miejski

Pluszakowa 12:17, 16 lip 2016

Pluszakowa 12:18, 16 lip 2016

Pluszakowa 12:19, 16 lip 2016

lindsay80 14:59, 16 lip 2016

Madzia, cieszę się, że mogłam Ci zrobić taką przyjemność - niech wszystko dobrze rośnie, pogoda na sadzenie wymarzona, więc roślinki powinny się przyjąć.
gierczusia 15:25, 17 lip 2016

Toszka napisał(a)
nie zawsze trzeba wykopywać - to kwestia odmiany i kondycji żurawek. Sposób wzrostu jest podobny do krzaczka truskawek, czyli z wiekiem tworzy się taki jakby pieniek (nie wszystkie tak mają) i ten pieniek potrafi wisieć nad ziemią z całą rozetą i nowymi rozetkami. Wygląda to tak jak by żurawki nie rosły w ziemi. Wtedy wystarczy delikatnie oderwać rozetkę od pieńka, Zamoczyć w ukorzeniaczu i siup do ziemi. Pierwsze dwa tygodnie potrafią być przyklapnięte. Potem nagle się zbierają i jest dobrze. Trzeba podlewać rzecz jasna. Najlepiej posadzić w cieniu. Jak się dobrze ukorzenią, czyli wypadnie to w sierpniu to przeniesiesz na docelowe miejsce, podlewasz jeszcze raz ukorzeniaczem.

Stare żurawki z pieńkiem warto wykopać i albo odrzucić starą kępkę z pieńkiem, albo przyciąć krótko ów pieniek. Procedura jak wyżej. Ten pieniek próchnieje i potrafi chorować. To jego własnie uwielbiają opuchlaki (ta informacja w gratisie - nie dziękuj)
Proste? Jasne?
to do dzieła

Toszka wybacz ,że tak u Magdy , ale niestety nie masz swokego watku...Dzięki bardzo zwłaszcza za info o opuchlakach
gierczusia 15:30, 17 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
A może to, http://sklep.trawy.eu/carex-aurea-turzyca.html ? podobne, ale czy to to?

To može być właśnie to...miałam mała zmyłkę , bo znam carex elata aurea , a ona taka prawie że żółciutka....a tu...hmmmm jak to mowia , człek się przez całe życie uczy i głupim umiera
I tym pozytywnym akcentem zakończę tego posta

Buziole gorace...kuuuleee, niech juž będzie ciepło
gierczusia 15:33, 17 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Małe ogłoszenie parafialne osoby zainteresowane przekompostowanym obornikiem końskim cena 8 zl za worek 120l proszę o kontakt. Dotyczy siłą rzeczy Mikołowa i okolic.

Zanim się zdecyduję , to o zapach...hmmmm...zapytać muszem bo jak raz kupiłam obornik bezzapachowy...to sasiedzi przez tydzień się do mnie nie odzywali
Bea 15:40, 17 lip 2016

Ja też bym była zainteresowane bez względu na zapach.
Toszka 16:11, 17 lip 2016

powiem wam, że mnie bardziej (i dłużej) podśmierdza granulowany obornik. Świeży ale oczywiście przekompostowany nie wanieje
Pluszakowa 20:19, 17 lip 2016

Toszko kochana chyba cię myślami ściągnęłam pani ma obornik świeży dostępny w ten cenie nawet z dowozem w okolicy(zależnie od odległości są minimalne ilości worków). Negocjuję z nią warunki kompostowania u niej i jest chętna

Toszko czy powinnam jakoś wskazać jej jak to kompostować? Każda porcja w swoim worku czy na pryzmie?

Jak ktoś chce świeży to jest od ręki. Dane prześle chętnym na priv.