Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród miejski

Mały ogród miejski

Toszka 14:06, 27 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Pytanie pierwsze szmaragdy po całości ogrodzenia? Działka jest w centrum miasta ul. F jest bardziej ruchliwa, Ulica S jej ślepa dojazd tylko do posesji, ale równolegle do niej są tory kolejowe i hałas.

Pytanie drugie szmarady lepiej 140-160 cm, czy 160-180 cm różnica to 10 zł/szt.

Gdyby szmaragdy miały być po całości co 60 cm, to wychodzi 102 szt.

Nie oszukujmy się, szmaragdy to najlepsza w naszym klimacie opcja do takich zadań. Te 10zł to rok różnicy. Jak gęsto sadzić to zależy jak szerokie są szmaragdy, bo bywają szerokie, wypasione, ale też bywają wybujałe, pędzone na wzrost ale chude jak anorektyki.
Pluszakowa 14:39, 27 lip 2016

Toszka napisał(a)

Nie oszukujmy się, szmaragdy to najlepsza w naszym klimacie opcja do takich zadań. Te 10zł to rok różnicy. Jak gęsto sadzić to zależy jak szerokie są szmaragdy, bo bywają szerokie, wypasione, ale też bywają wybujałe, pędzone na wzrost ale chude jak anorektyki.

Toszka, ty to jesteś jak nasz ogrodowy anioł stróż czuwasz nad nami zawsze.

Miałam je dziś oglądać, ale zamiast nich dziś oglądamy nowy samochód. Jak tylko rok różnicy, to może wezmę te mniejsze. Czy z tujami z gruntu na coś trzeba zwracać uwagę? Bryła korzeniwa ma być jak duża? Tam kopią na zamówienie na świeżo i owijają jutą. Lepiej się upierać na termin jesienny (budżet domowy) czy może do wiosny warto poczekać?

Mam coraz więcej pytań...
Toszka 15:41, 27 lip 2016

od wrzesnia można sadzić. Byle podlewać i ziemię wcześniej wzbogacić w kompost, obornik i KORĘ. Wszystko powinno się przekopać. Nawet teraz. Niech juz się "maceruje"
ren133 15:48, 27 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Pytanie pierwsze szmaragdy po całości ogrodzenia? Działka jest w centrum miasta ul. F jest bardziej ruchliwa, Ulica S jej ślepa dojazd tylko do posesji, ale równolegle do niej są tory kolejowe i hałas.

Pytanie drugie szmarady lepiej 140-160 cm, czy 160-180 cm różnica to 10 zł/szt.

Gdyby szmaragdy miały być po całości co 60 cm, to wychodzi 102 szt.

A po ile masz te 140-160cm?
Pluszakowa 15:54, 27 lip 2016

Reniu po 40 zł ale jeszcze ich nie widziałam i nie wiem czy są warte uwagi mam nadzieję, ze tak miałąm jechać dziś, ale muszę przełożyć na znowu

Toszko ja bym już kopała, wzbogacała i cudowała, ale nadal nie mogę, bo deweloper jeszcze nie zakończył budowy, a miał w maju ;-( smuteczek normalnie. Najwyżej jesienią przygotuje ziemię i będę sadzić na wiosnę. Już mojemu M wyrzuciłam, że auto kupuje za moje na roślinki odłożone pieniądze...
alis 16:08, 27 lip 2016

Madziu, moje szmaragdy przyrosły od wiosny ok 10 cm, sadziliśmy je co 60 cm, zależy mi na w miarę zwartym żywopłocie. Rozumiem Twoje rozterki, przechodziłam przez to, ale żywopłotu nie żałuję
Pluszakowa 21:13, 27 lip 2016

Alicjo dzięki jestem coraz bardziej przekonana do szmaragdów choć początkowo byłam na nie. Ile to już było zwrotów akcji.
ren133 00:06, 28 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Reniu po 40 zł ale jeszcze ich nie widziałam i nie wiem czy są warte uwagi mam nadzieję, ze tak miałąm jechać dziś, ale muszę przełożyć na znowu

Toszko ja bym już kopała, wzbogacała i cudowała, ale nadal nie mogę, bo deweloper jeszcze nie zakończył budowy, a miał w maju ;-( smuteczek normalnie. Najwyżej jesienią przygotuje ziemię i będę sadzić na wiosnę. Już mojemu M wyrzuciłam, że auto kupuje za moje na roślinki odłożone pieniądze...

No to ja bym wzięła te za 40zł. Chociaż nie ... ja to bym się jeszcze targowała przy takiej ilości spoko 5 zl powinni opuścić
No i ciekawe w jakim sa stanie?
rozark 16:27, 31 lip 2016

jak zrobisz zielony żywopłot to będziesz miała ładne tło dla roślin
Pluszakowa 20:06, 31 lip 2016

rozark napisał(a)
jak zrobisz zielony żywopłot to będziesz miała ładne tło dla roślin

Dzięki Reniu tylko się zastanawiam czy całość w szmaragdach czy np coś w innym kolorze bardziej żółte. Chyba bardziej leży mi całość zielona tylko czy to nie będzie zbyt nudne? Z drugiej strony ogród jest mikro i chyba nie warto szaleć z ilością gatunków tym bardziej na żywopłocie.

Jak macie jakieś przemyślenia to śmiało