Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród miejski

Mały ogród miejski

lindsay80 20:11, 31 lip 2016

ja bym dala same szmaragdy
Pluszakowa 20:46, 31 lip 2016

Nie ukrywam, że też dałabym same szmaragdy tylko się zastanawiam czy to rozwiązanie ma wady i jakie.
natka098 21:23, 31 lip 2016

Magda to wszędzie będziesz miała żywopłot, jakiś wjaqzd na działkę będzie? Bo tyle sztuk policzyłaś, a masz małą działkę, jak urosną to nie będzie zbyt dużo cienia, bo działka wąska.
Toszka 07:08, 01 sie 2016

Pluszakowa napisał(a)

Dzięki Reniu tylko się zastanawiam czy całość w szmaragdach czy np coś w innym kolorze bardziej żółte. Chyba bardziej leży mi całość zielona tylko czy to nie będzie zbyt nudne? Z drugiej strony ogród jest mikro i chyba nie warto szaleć z ilością gatunków tym bardziej na żywopłocie.

Jak macie jakieś przemyślenia to śmiało

Zółty kolor jest niesamowicie trudny do aranżacji rabat. Na forum sa osoby, które posadziły szpaler żółtych tui i maja problem co posadzić pod spodem. Żółte tuje zazwyczaj sa rdzawo-brązowe zimą.
Zielony zywopłot w pewnym momencie jest niezauważalny. Zupełnie jak ściany w pokoju. Jest tłem dla roslinności na rabatach.
rozark 09:16, 01 sie 2016

Tak sobie myślałam o trzmielinie, czy by ci nie spasowała, jest odmiana zielono-zielona ( jasny z ciemniejszym odcieniem). Wyjdzie taniej, zarośnie ogrodzenie w 5 lat i będzie bardziej oryginalnie od tui. Ja nie jestem ich zwolenniczką bo są wszędzie to raz, dwa że brązowieją im igły, co jakiś czas trzeba którąś wyciąć i zostaje dziura. Wolę cisy ale te wolno rosną.
Pluszakowa 10:55, 01 sie 2016

Toszka napisał(a)

Zółty kolor jest niesamowicie trudny do aranżacji rabat. Na forum sa osoby, które posadziły szpaler żółtych tui i maja problem co posadzić pod spodem. Żółte tuje zazwyczaj sa rdzawo-brązowe zimą.
Zielony zywopłot w pewnym momencie jest niezauważalny. Zupełnie jak ściany w pokoju. Jest tłem dla roslinności na rabatach.

Niezauważalny brzmi dobrze i lepiej niż nudny Dzięki za pomoc. Czytałam, że zachwalałaś zalety sadzenia jesienią. Jets to rzeczywiście duża różnica, bo nie wiem na ile mam naciskać, zeby zacząć nasadzenia w tym roku. Budżet niestety coraz bardziej naciągnięty, bo wszystko inne ważniejsze
Pluszakowa 10:57, 01 sie 2016

rozark napisał(a)
Tak sobie myślałam o trzmielinie, czy by ci nie spasowała, jest odmiana zielono-zielona ( jasny z ciemniejszym odcieniem). Wyjdzie taniej, zarośnie ogrodzenie w 5 lat i będzie bardziej oryginalnie od tui. Ja nie jestem ich zwolenniczką bo są wszędzie to raz, dwa że brązowieją im igły, co jakiś czas trzeba którąś wyciąć i zostaje dziura. Wolę cisy ale te wolno rosną.

O trzmielinie na żywopłot nawet nie pomyślałam, Chyba jednak będą szmaragdy, bo nie chce czekać 5 lat, to jest jednak centrum miasta i odgrodzenie się jest potrzebne od zaraz. Tym bardziej, ze mam dużo przeszkleń.
Pluszakowa 11:00, 01 sie 2016

natka098 napisał(a)
Magda to wszędzie będziesz miała żywopłot, jakiś wjaqzd na działkę będzie? Bo tyle sztuk policzyłaś, a masz małą działkę, jak urosną to nie będzie zbyt dużo cienia, bo działka wąska.

Cień mi nie straszny, ja nie lubie gorąca i słońca

a wjazdu nie będzie, bo to ogród za mieszkaniem i jedyne wejście jest z tarasu/balkonu, także nie ma tam wjazdu, przedogródka i takich tam. U mnie będzie tylko przedłużenie salonu o jego zieloną część Miejsce żeby posiedzieć i poczytać, dla dzieci do zabawy i ogólnie do odpoczynku na powietrzu.
anbu 20:50, 01 sie 2016

Szmaragdy są super i szybko rosną. Ja też bym dała po całości szmaragdy
Pluszakowa 21:33, 01 sie 2016

anbu napisał(a)
Szmaragdy są super i szybko rosną. Ja też bym dała po całości szmaragdy

Super cieszę się że nie muszę kolejny raz zmieniać koncepcji od zera.

To teraz pytanie jak duże. Warto dopłacić i mieć większe?