Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

malgorzata_s... 21:29, 02 lip 2018

Matko Kopcia ile Ty masz jeżówekPiękne a róże równie cudne
Wiolka5_7 21:36, 02 lip 2018

Śliczne masz jeżówki Jolu
Betka 21:39, 02 lip 2018

Jeżówki róże powojniki cudne!!! Poidełko ceramiczne bardzo ładne
Piękne masz jeżówki szkoda że u mnie w szkółkach ich niemają.
U mnie deszcz raczej kapusniaczek cały dzień pada za to w rowie pojawia się woda!!
Pozdrawiam
ElzbietaFranka 22:07, 02 lip 2018

Kasya napisał(a)
Trzeba tak zebrać ziemie żeby dziura została, jak mu zakopujesz to zrobi od razu kilka nowych, jesli to kret
Nornice kretowiska nie robia
U mnie bardzo poryly ale nic nie zniszczyły bo w porę roślinki wcisnęłam na miejsce
Nie jedzą korzeni raczej tylko unoszą robiąc korytarze
Szkoda ze siatki pod trawnikiem nie masz

Na kreta nie ma mocnych. U mnie nad siatka. Przelazl na szczescie 2.m i sie wycofal. Ale śledzie, petardy, szmaty z benzyna, naftalina nic nie pomaga.
Wczoraj ktos napisal, ze polewanie nalewka z wrotyczu pomaga.

Trzeba z Nimi zyc. To co KAsia napisala ziemie zebrac lub rozgrabic i nie zasypywac dziur bo wyryje nastepne kopce aby wiecej powietrza bylo. Jak sa otwarte dziury to on sobie chodzi tunelami i robactwo wybiera.

ElzbietaFranka 22:11, 02 lip 2018

Pieknie Jolu masz. Po rozach znowu duzo kwiecia. Na szczescie chlodniej sie zrobilo troche przyhamowalo rozkwit.

Karbit nie pomaga na krety to chwilowy efekt.
m_gocha 22:14, 02 lip 2018

Jola czytam o walce z nornicami i innymi gryzoniami. Wiem co czujesz, bo w tamtym roku też już chwilami miałam nawet dość ogrodu z tej bezsilności

Skąd wiesz że masz pędraki w trawniku? Można to jakoś sprawdzić? Pytam bo mój trawnik jakiś taki niemrawy w tym roku i też pomyślałam czy aby coś go nie żre od spodu? Chyba że to efekt tego, że wertykulowałam go w kwietniu i zaraz przyszły te szalone upały

Podziwiam cudne jeżówki. Toż to cała kolekcja - i do tego jak pięknie skomponowanea z trawami

Zimą pokazywałaś cudne fotki ptaków a teraz oczy u Ciebie można nacieszyć motylami Super zdjęcia robisz
m_gocha 22:20, 02 lip 2018

A i zapomniałam zapytać (ale to wszystko przez te moje zaległości i pędzący wątek )
Jola, ta hortensja na pniu (superowa!) to szczepiona czy wyprowadzona na patyku? Możesz podać cenę? W ubiegłym tygodniu chodziłam koło takiej na pniu ale cena powaliła mnie i zrezygnowałam (120 zł )
jolanka 09:23, 03 lip 2018

Alicja169 napisał(a)

Jolu jeżówki super dorodne, odmiany dobrane przepięknie. Ciekawa jestem jak będą się rozmnażąć. Już wiem od Zawitki, że wspólnie dokonałyście zakupu, to dobry sposób na powiększenie kolekcji po umiarkowanej cenie
A jakim aparatem robisz swoje foty? Są super

Chcialabym miec duzo jeżówek w ogrodzie i to wielu odmian wiec jesli mozna troszkę taniej to kupujemy razem Spróbuję trochę porozmnażać, moze się uda
Fotki robię lustrzanką nikona
jolanka 09:32, 03 lip 2018

Anabell napisał(a)
Jola!
to już się cieszysz jeżówkami.
Widzę miałaś wcześniej, bo nie wszystkie są z tego roku.
Z białych zwykłych mogę Ci zebrać nasionka.
Zobaczę jak mi zakwitną moje siane, ale powinny bo już siałam.

Po korytarzach krecich biegają nornice.

Ja mam pułapkę metalową dużą, a nie potrafię nastawić.

Włożyłam w pułapkę mięcho w rurkę plastykową z dwoma zapadkami w jedną wchodzi a wyjść nie może i nic, w tej chwili nie chodzi.

Wszedł w rabatę jak posadziłam małe berberysy, poszedł pod roślinkami co druga wywalił.

Znalazłam u siebie w zapasach dużą puszkę karbidu. tylko boje się użyć bo mi palce powyrywa.

poczytam w info jak stosować.

Te, które teraz kupowalas dla nas dopiero zaczynają kwitnąć pojedynczymi kwiatami. Te w kępach mam od ubiegłego roku.
Za nasiona bardzo Ci dziękuję. Nie mam warunkow do siania w domu chyba, ze mozna wysiewac do gruntu.
Kret od wczoraj wywalił kolejne kopce. Założoną pułapkę zasypał ziemią wlasnie eM sprawdził.
Bede dalej zakładac, trudno.
Gdyby to bylo takie proste, juz dawno nie byłoby kretów a tak? Od setek lat wygrywają z nami
jolanka 09:34, 03 lip 2018

tulucy napisał(a)
Ponoć trzeba nasypać do korytarza i zalać wodą... Ale nie wiem, czy nie pokręciłam czegoś

O ile pamiętam zabawy karbidem z dzieciństwa to tak