a kupiłabyś mi bluszcz? Rozmnożyłam ten, co Kasi_CS dostałam ale chcę w drugim miejscu mieć inny odcień zieleni . Myślałam o odmianie Białystok lub Thorndale lub Woerner.
Na marginesie - kiedyś chciałaś brązową trawę. Mam 2 kępy do podziału bo są już ogromne. Sprawdzałam i wydaje się że żyją. I żyją sadzonki w ubiegłym roku z nich robione. Po marcu mogę ci zrobić sadzonki.
jak będziesz po odbiór zadzwoń. Ja 1 maks. 2 odmiany chcę bluszczu ale nie wiem, która wizualnie ładniejsza.
Z miskantów szukam Africę lub Nippona. Inne nie wejdą tam gdzie mam miejsce. Muszę jeszcze Morning Light przesadzić - słownie może o 10-15 cm ale tam gdzie jest za chwilę będzie za duży a jak kopsnę te 10 cm to na najbliższe 2 lata nie będę musiała dzielić. U mnie spokojnie będzie można też dzielić rdest himalajski Golden Arrow. Z pracy pewnie skubnę trochę żurawki Lime Marmolade bo tu sałaty porosły ogromne. Jakbyś chciała to ci sadzonki porobię. Patyki hortensjowe do zagospodarowania też będą nie mogę się marca doczekać, już bym łapki w ziemię wsadziła ))
Jakby co, to szukam jeszcze derenia Venus. Tak się jakoś na niego napaliłam, jak głupi do sera. I hortki Ruby Annabelle ale ta to nowość więc na razie raptem w jednym sklepie z kosmiczną ceną.
Jak to niezly pomysl, to super, kupie U mnie raczej nikogo z talentem do spawania raczej nie znajde, a jesli to pewnie ceny sklepowa razy dziesiec
Dobrze, ze piszesz o mozliwosci ucieczki, sasiad za plotem ma akurat wysoka weigele, ze 3-4 metry ma, plus zawsze beda mogly wskoczyc na mur, wiec miejsce super!
No wlasnie, domek, i dlatego nigdy nie przycinam zywoplotu w okresie legowym, wyglada wtedy jak nie powiem co, i mam w pewnym okresie raz w tyg pukanie do drzwi w celu oferty przyciecia, oczywiscie nie za darmo A on byl mocno zaniedbany, jak sie wprowadzilismy, z przodu rozwalil niski murek, wypchal go doslownie na chodnik, wiec musielismy te czesc wymienic i odbudowac murek. Nie dalo sie odbudowac murka bez wykarczowania korzeni. To ligustr, wiec sama rozumiesz Teraz z przodu rosnie pittosporum, a pozostalym ligustrem na boku dalej zwlekamy, z powodow jak wyzej. Drewniany plot oddzielajacy nas od sasiada wlasnie jesienia puscil w szwach. I chyba bede musiala zajac sie karczowaniem i zastepstwem. Wydaje mi sie, ze wroblowate chyba bardziej lubia ligustr niz pittosporum, wiec sie zastanawiam, czy nie zrobic po prostu nowych sadzonek z ligustru wlasnie. A ligustr dobrze prowadzony nie bedzie bestia, jak ten nasz 80 letni.
Takich miscantów to nie mam ale będę na pewno latem w Rykach w Daglezji
Morning Lighty będę tez przesadzała bo są za hortensjami i one je zjadły, nie widać ich. Zastanawiam się czy przesunąć wszystko na tej rabacie do przodu i dać za hortkami wyższe miscanty czy tylko zabrać ML a wszystko inne zostawić Hmm, mam zagwostkę.
Iwonka, ja mam jasne żurawki ale nie wie wiem czy to Lime Marmoladka czy też inne. Jak zrobię zdjęcie to poznasz? Chociaż wydaje mi się, że to chyba inne. Jeśli tak to skub i dla mnie a ja rozsadzę moje i dla Ciebie
Będę miała tez normalną Marmolade i rozplenice do podziału. Mam nadzieje też, że będzie sporo siewek szałwii i przetacznikow i na pewni jeżówek więc krzycz
Ten rdescik możesz dla mnie? ...
Za patyki dziękuję bo będę miała tego pod dostatkiem, mogę oddawać chyba od 7 odmian
Tego derenia chyba widziałam u Grąbczewskich, może będą mieli w tym roku. Będę sprawdzać wiosna to dam znać
Ja kilka razy widziałam jak jastrzębie i krogulce polowały na „moje” ptaki. Koniecznie musza mieć gdzie wiać, radziły sobie świetnie, jestem z nich dumna
Żywopłot z ligustra jest fajny i jeśli już będziecie ten swój wymieniać to na pewno nie w okresie lęgowym tylko później. U mnie sikorki już latają i śpiewają koło budek lęgowych to i wróble i mazurki zaraz zaczną więc nawet czyszczenie tui będzie problemem. Muszę to zrobić już teraz zanim je sobie zaanektują