Magara
00:07, 25 kwi 2022

Jola, ptasiaro, mam pytanie, a nawet dwa - może coś podpowiesz, a jak nie Ty to może inny Ktoś
1. W jednej z moich budek lęgowych zaczęły się jakiś czas temu budować sikorki - w zeszłym roku też tam się budowały, ze dwa albo i trzy lęgi były
Teraz zauważyłam, że do tej budki szpaki się pakują - jak nic przejęły budkę bo znoszą do niej różności, a sikorki przegoniły. Dziś odkryliśmy skorupki jajek leżące pod budką - bladoniebieskie. Masz jakiś pomysł co tam się mogło wydarzyć? Koty wykluczam (raczej) bo nasze budki otoczone kolcami. Wygląda to słabo, przyznaję, ale taką decyzję podjęliśmy jak którejś nocy dwa czy trzy lata temu w nocy przyuważyłam obcego kota na daszku budki. Więc są kolce - ptakom nie przeszkadzają, a kot taki głupi nie jest żeby się narażać 
2. Inna z naszych budek była do tej pory niezasiedlona (w opisie - miała być dla sikorek). No i sikorki chyba uznały, że ją jednak chcą, tylko wejście im się nie podoba (fakt, czerwonego dywanu nie ma
). No i od 2-3 tygodni dzień w dzień siedzą przy tej budce i poszerzają otwór - walą jak dzięcioł
Już nawet Małżonka nakłoniłam żeby tam wlazł i pomógł sikorkom w poszerzaniu wejścia (no trzeba sobie pomagać po sąsiedzku
), ale zauważyłam, że jednak włażą do środka (znaczy nie jest źle i za wąsko) ale kują od wewnątrz. No nie wiem w czym mają problem, ale też nie wiem - pomóc im czy odpuścić i nie ingerować w naturę???
Generalnie zauważam w tym roku jakieś wielkie globalne problemy na rynku ptasich nieruchomości

1. W jednej z moich budek lęgowych zaczęły się jakiś czas temu budować sikorki - w zeszłym roku też tam się budowały, ze dwa albo i trzy lęgi były

2. Inna z naszych budek była do tej pory niezasiedlona (w opisie - miała być dla sikorek). No i sikorki chyba uznały, że ją jednak chcą, tylko wejście im się nie podoba (fakt, czerwonego dywanu nie ma

Generalnie zauważam w tym roku jakieś wielkie globalne problemy na rynku ptasich nieruchomości