Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

anbu 19:52, 30 kwi 2016

Jolu cisy masz bardzo ładne

Toszka mi pisała, żeby te szmaty ściągać więc my ściągaliśmy no i korzeń wzruszaliśmy też
Moje cisy były dwa razy sadzone, bo za wąski rowek też wykonaliśmy. Więc trzeba było poprawić :-! Robota głupiego :-\

Jolu a Twój nie jest za wąski?
jolanka 20:02, 30 kwi 2016

W szkółce nie kazali ściągać Korzeni nie wzruszałam ponieważ one były świeżo kopane, nie rosły w pojemnikach. Już tak sadziłam i po kilku miesiącach śladu po nich nie było - rozłożyły się.
A rowek kurcze mam nadzieję, że wystarczy, drugi raz nie mam siły Może napiszę do Toszki? Niech sprawdzi. Dzięki
Kasya 20:06, 30 kwi 2016

ale masz robote...ja bym rozluznila te szmaty, one sie rozloza za jakis czas
na siłe nie ma co wyszarpywac bo mozna korzonki uszkodzic ale od gory odwinac ile sie da i moze wyciac troche, ale chyba niekoniecznie
jolanka 20:10, 30 kwi 2016

OK tak zrobię jutro, jeśli wstanę ;( Na pewno wstanę bo róże czekają i begonie i....jeszcze trochę czegoś
anbu 20:33, 30 kwi 2016

Jola poczytaj u mnie od 30 str. wątku.
anbu 21:03, 30 kwi 2016

Jolu jeszcze 63 str. pierwszy post Tochy poczytaj..
BasiaLT 21:54, 30 kwi 2016

Oj ciężka praca ale efekt super
Zana 00:23, 01 maj 2016

Super ciski! Wiem jaki to trud przy takiej ziemi, bo u mnie to samo w wielu miejscach. A co robisz z tym wykpanym piachem? Bo ja mam z tym zawsze problem.
Toszka 08:22, 01 maj 2016

Tak się składa Jolu, że wczoraj byłam z eMem rzut beretem od ciebie i w takich właśnie piaskach ryliśmy jak krety Ratowaliśmy błędnie w takich piaskach posadzone rododendrony. Błąd był dokładnie taki jak twój - nieprawidłowo wykopane dołki i fatalnie przygotowane podłoże. Ani rododendron ani cis to nie sosna i w przeciwieństwie do niej wymagają bogatego, żyznego, próchnicznego podłoża. W przeciwnym razie w ciągu dwóch lat zaczną umierać (bo oba nie umierają z dnia na dzień - ten proces trwa miesiącami, a nawet latami )
Takie piaski nie utrzymują wilgoci i nie zawierają żadnej materii organicznej jaką jest próchnica, a próchnicę mozna pozyskać tylko z kompostu i obornika. Dodatkowo podłoże dla cisa trzeba zmieszać z dolomitem i mączką bazaltową.

Odnośnie szmat - sprzedawca powiedział ci, że nie trzeba ich ściągać... a ciekawa jestem czy zapytał się jaką glebę posiadasz i jakie warunki wodne u ciebie panują. Sprzedawcy zazwyczaj mówią to, czego klient oczekuje

Na przyszłość musisz pamiętać, że trzeba doskonale wiedzieć jaki system ma roslina, którą będziesz sadzić. I tak też trzeba wykopać stosowny dołek - nie tylko na głębokość, ale i na szerokość, tak jak w tym przypadku, bo cisa korzenie rozrastają się na boki, a nie tylko w głąb tak jak ty wykopałaś, w praktyce rów.

Kolejna sprawa o której już wyżej wspomniałam to przygotowanie dołka i podłoża - przekopujemy na dwukrotną szerokość i głębokość. Dorzucamy próchnicę i dodatki, przekopujemy z macierzystą glebą i dopiero robimy otwory i sadzimy roślinę. Bez szmaty sadzimy, bo ta, zanim się rozłozy to wstrzymuje rozrost korzeni. Skutecznie wstrzymuje na kilka dobrych miesięcy.
Nowe podłoze koniecznie trzeba przekopać z macierzystą glebą, bo w ten sposób odtwarza się przerwane właściwości kapilarne gleby. Wykopanie dołka i wrzucenie nowej ziemi daje efekt doniczki odizolowanej od reszty.

Dodam tylko na koniec, bo jak mantrę ciągle potarzam - torf nie ma żadnych wartości odżywczych dla rośliny. Jest jałowy (dlatego jest świetny do wysiewów). Dodatkowy nie oddaje wchłoniętej wody, a jeśli wyschnie to zachowuje się jak wysuszona gabka i aby ponownie się namoczyć potrzebuje minimum kilku godzin, czasami dni w całkowitym zanurzeniu w wodzie.
Kuba 08:28, 01 maj 2016

się naharowałaś, ale zdjęcia pokaż koniecznie jak wyszło
no i różanki jestem ciekawa