Pięknie dziekuję Odetchnęłam z ulgą. Myślałam ,że juz po nich Będę myślała w takim razie o przesadzeniu. Już nawet wiem gdzie - cofnę je pod samą scianę lasu, bo rzeczywiście maja za dużo slońca. Ten jasno wrzosowy i fioletowy mają je od rana do godz. 11.00 - wschód, różowy jest w cieniu dopiero po poludniu -kiedy slońce zajdzie za las. Co prawda wszystkie rosna pod sosnami, ale niewiele cienia one dają
Ja jeszcze dodam że dopóki są małe okrywaj je na zimę agrowłókniną, to zabezpiecza przed nadmiernym nasłonecznieniem i transpiracją. Zresztą jeśli urosną a dasz radę je okrywać to też można. Wcale nie wyglądają źle, moje niektóre są dużo gorsze
Jolu uważam że zupełnie niepotrzebnie się wstydzisz. Wiadomo że niektórzy mają przepiękne ogrody i to powinno być dla nas inspiracją ale sporo jest takich osób jak ty czy ja, które dopiero zaczynają. A to że nie wszystko się udaje? Tak bywa. Lubię oglądać program Monty Dona. Mimo jego ogromnego doświadczenia i wiedzy, nawet jemu nie wszystko się udaje, więc co dopiero nam?
Ostatnio widziałam fajny napis na FB "padłaś? wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej" hi hi bardzo mi się to podoba i świetnie pasuje do nas jako ogrodników amatorów.
To powiedzenie sprawdza się nie tylko w ogrodzie, w życiu na pewno
Basiu, masz rację, przecież to, że tu jesteśmy świadczy tylko o tym, że chcemy mieć fajny ogród i że szukamy inspiracji i wsparcia. Oczywiście, że cudowne jest pokazywanie najlepiej wyglądających roślin a nie tego, co, jak napisałaś, się nie udało. Tworzenie ogrodu to długi proces, szczególnie wtedy, gdy tworzy sie go samemu, tak jak Ty czy ja.
Pewnie, że można by zlecić zrobienie projektu, ale po pierwsze to kosztuje, a po drugie to zawsze byłby "czyjś" pomysł a satysfakcja z własnego ? Gdzie?
zabiorę sie za nie jak przekwitną. na razie leję magiczna siłą - zapewnia Cię, że wyglądały o wiele gorzej jeszcze trzy tygodnie temu. Jedną azalie zimozieloną muszę niestety wyrzucić, bo nie ma juz żadnego zdrowego liścia
Droga Jolu moje początki w ogródku były bardzo trudne ) co ja wyrabiałam to się w głowie teraz nie mieści ), co więcej jest to nawet udokumentowane w wątku i już tego nie wykasuję - co bym teraz chętnie zrobiła ) ciągle się uczę i wcale się tego nie wstydzę
mam jeszcze wiele do zrobienia i oczywiście, że tych brzydkich miejsc staram się nie pokazywać, bo jeszcze nie zrobione )
nic się nie przejmuj )
Pozdrawiam